در این مقاله بخوانید
کاربرد اپوکسی در ساخت چسب چیست؟ چسب اپوکسی فلز چیست؟ چسب اپوکسی فایبر گلاس چیست؟ آموزش کار با اپوکسی چگونه است؟ چسب اپوکسی بتون چیست؟ ویژگی چسب های اپوکسی چیست؟ معایب چسب های اپوکسی چیست؟ کاربرد چسب های اپوکسی در تعمیر یا ترمیم سطوح چیست؟
با ما همراه باشید تا در ادامه به سوالات بالا پاسخ دهیم.
مقدمه
اپوکسی در اصل یک ترکیب شیمیایی به حساب می آید که به آن پلی پوکساید نیز گفته میشود. از اپوکسی به عنوان یک پلیمر گرما زا عمل میکند. رزین اپوکسی هم معمولا از یک واکنش شیمیایی بین اپی کلرو هیدرین و بیس فنول به دست می آید و ساخته میشود. از این رزین برای ساخت وسایل مختلف استفاده میشود. در ادامه درباره کاربرد آن در ساخت چسب توضیح میدهیم.
کاربرد اپوکسی در ساخت چسب
چسب اپوکسی یکی از چسب های است که از ابتدا مورد توجه قرار داشته و افراد زیادی از آن استفاده میکنند. چسب های اپوکسی با استفاده از رزین اپوکسی ساخته میشوند البته میتوان با ایجاد تغییر در درجات رزین و اضافه کردن پرکننده هایی مانند سرامیک، فلزات و… ویژگی های چسب و خواص آن را تغییر داد.
جالب است بدانید که این چسب ها به مدت نیم قرن است که به بازار عرضه شده و در صنایع و کارهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد همچنین این چسب از خواص شیمیایی و فیزیکی خوبی برخوردار بوده و به صورت دو جزئی رزین و هاردنر تولید میشوند.
چسب اپوکسی فلز چیست؟
همانطور که از نام این محصول پیداست از آن برای چسباندن دو قطعه فلزی به یک دیگر و اشیاء فلزی استفاده میشود همچنین چسب اپوکسی فلز برای چسباندن فلزاتی مانند مس، آهن، آلومینیوم، روی، تیتانیوم، استیل و برنج به کار میرود و کاربرد گسترده ای دارند. یکی از ویژگی هایی که مشتری را جذب میکند تا این محصول را خریداری نماید خشک شدن سریع این چسب است که چیزی حدود سه تا پنج دقیقه طول میکشد.
چسب اپوکسی فایبر گلاس
چسب اپوکسی که از دو پارامتر پروکسی و هاردنر تشکیل شده است بر روی فایبر گلاس مورد نظر اعمال شده و استفاده میشود و همین باعث میشود تا فایبر گلاس در برابر حرارت، رطوبت و پوسیدگی و… مقاوم باشد و طول عمر بیشتری داشته باشد. در اصل از این چسب به عنوان یک محافظ برای فایبر گلاس استفاده میشود.
چسب اپوکسی بتون
چسب بتن کاربرد بسیار زیادی در ساخت بناها و ساختمان ها دارد. با استفاده از چسب بتن در ساختمان سازی چسبندگی بتن بیشتر میشود، میتوان بتن جدید و تازه به بتن های قدیمی ساختمان اضافه کرد همچنین چسبندگی بتن به فلزات و آجر ها نیز بیشتر میشود. این ها فقط چند ویژگی استفاده از چسب بتن در سازه ها بوده و کاربرد بیشتری هم دارد.
ویژگی چسب های اپوکسی
از مزایای استفاده از چسب های اپوکسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- در زمان خشک شدن از خود هیچ گونه گاز مضری منتشر نمیکند.رزی
- سازگار بودن با جنس گسترده ای از مواد
- چسبندگی به مواد مختلف مانند سنگ، آهن، چوب و…
- دارای مقاومت شیمیایی و مقاومت فیزیکی بالا و امکان استفاده از آن به عنوان لایه محافظ
- مقاومت بالا در برابر فرسایش و پوسیدگی دارد.
- عایق مناسب برای کابل های الکتریکی همچنین عایق مناسبی برای گرما و رطوبت است.
- قابلیت سوراخکاری، تراشکاری، سمباده زنی و سنگ زنی چسب های اپوکسی وجود دارد.
- جذب شوک و ارتعاش در محل اعمال چسب. یعنی در برابر ضربه مقاوم است.
از مزایای استفاده از چسب های اپوکسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- در زمان خشک شدن از خود هیچ گونه گاز مضری منتشر نمیکند.
- سازگار بودن با جنس گسترده ای از مواد
- چسبندگی به مواد مختلف مانند سنگ، آهن، چوب و…
- دارای مقاومت شیمیایی و مقاومت فیزیکی بالا و امکان استفاده از آن به عنوان لایه محافظ
- مقاومت بالا در برابر فرسایش و پوسیدگی دارد.
- عایق مناسب برای کابل های الکتریکی همچنین عایق مناسبی برای گرما و رطوبت است.
- قابلیت سوراخکاری، تراشکاری، سمباده زنی و سنگ زنی چسب های اپوکسی وجود دارد.
- جذب شوک و ارتعاش در محل اعمال چسب. یعنی در برابر ضربه مقاوم است.
معایب چسب های اپوکسی
از معایب چسب های اپوکسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
قبل از چسباندن چسب به سطوح حتما باید از تمیز بودن آن ها مطمئن شد زیرا تمیز بودن یا نبودن سطوح بر روی کیفیت نهایی کار شما و چسبندگی چسب به سطح تاثیر میگذارد البته تنها چسب اپوکسی نیست که قبل از اعمال شدن به سطوح نیاز به زیرسازی دارد بلکه چسب های دیگر مانند پلی اورتون، سیلیکون و… نیز قبل از چسبیدن به سطوح نیاز به زیرسازی دارند.
چسب اپوکسی به سریع خشک شدن و چسبندگی بالا در زمان کم معروف است اما یکی از عیب های چسب اپوکسی، تاثیر گذاری حرارت و دما در خشک شدن این چسب است یعنی اگر سطح مورد نظر حرارت داشته باشد خشک شدن چسب با مشکل مواجه میشود و زمان خشک شدن آن تغییر میکند.
نحوه استفاده از چسب اپوکسی
سطحی که میخواهیم بر روی آن چسب را اعمال کنیم باید تمیز باشد و زیر سازی شود یعنی هیچ گونه گرد و غبار، رطوبت، چربی یا ذرات کثیفی بر روی آن وجود نداشته باشد در این صورت چسبندگی به بهترین صورت انجام میگیرد اما اگر این مورد رعایت نشود چسبندگی پایدار و محکم نمیشود. بعد از زیرسازی هر جز از چسب را به خوبی تکان دهید سپس هر جز را به مقدار مناسب با همدیگر مخلوط کنید حال چسب تهیه شده از دو جز هاردنر و رزین را با استفاده از برس مناسب بر روی سطح بزنید. برخی از برندهای تولید چسب اپوکسی این دو جز چسب را به طور میکس شده در اختیار مصرف کنندگان قرار میدهد.
تعمیر و ترمیم سطوح با چسب اپوکسی
کاربرد چسب های اپوکسی باعث شده تا استفاده از آن ها در صنایع بیشتر از قبل بشود به طوری که میتوان با استفاده از این چسب ترک یا شکستگی سطوح سنگی، سرامیکی، چوبی و بتنی را ترمیم و تعمیر کرد. همچنین چسب اپوکسی آهن که میتوان با استفاده از آن بر روی سطوح آهنی دو قطعه آهنی را به یکدیگر بچسبانیم البته نه بطور دائم و برای مدت دو تا دو سال و نیم میتوان از خاصیت این چسب بر روی سطح استفاده کرد. چسب اپوکسی سدی مقاوم و محکم در برابر رطوبت و گرما است اما اگر هنگام اعمال آن به سطح، رطوبت وجود داشته باشد چسبندگی آن دچار آسیب میشود.
نتیجه گیری
چسب های اپوکسی جزو چسب هایی هستند که دارای دو جز جداگانه هستند که باید با همدیگر ترکیب بشوند تا خاصیت و چسبندگی بالا را به شما ارائه بدهند یک جز این چسب شامل رزین و جز دیگر این چسب شامل هاردنر است و اینکه به چه مقدار باید ترکیب بشوند بستگی به سطح مورد نظر شما دارد.
اما باید توجه داشت که از هریک به طور مساوی ترکیب کرد که کیفیت چسبندگی بالاتری داشته باشیم همچنین انواع مختلفی از چسب اپوکسی وجود دارد و میتوان گفت برای هر سطحی میتوان از این نوع چسب استفاده کرد. کاربرد اصلی این چسب ها چسباندن دو قطعه به یکدیگر، ترمیم و تعمیر سطوح و محافظت از سطوح است.
پیشنهاد می کنیم سایر مقالات رزین و اپوکسی 118فایل را نیز مطالعه فرمایید.