در این مقاله بخوانید
در این مقاله می خوانید مزایا و معایب ظروف رزینی چیست؟ آیا ظروف رزینی برای سلامتی مضر هستند؟ محصولات رزینی چه مزایا و معایبی دارند؟ چگونه ظروف رزینی را تمیز کنیم؟ چگونه ظروف رزینی رنگ آمیزی می شوند؟ رزین اپوکسی چیست؟ ما به تک تک این سوالات پاسخ خواهیم داد. شما می توانید برای یادگیری این حرفه از دوره آموزش ساخت ظروف رزینی استفاده نمایید.
مقدمه
به طور کلی هر ظرفی که مورد استفاده قرار میگیرد چه رزینی باشد چه نباشد هر کدام دارای مزایا و معایبی هستند. ما در اینجا می خواهیم به مزایا و معایب ظروف رزینی بپردازیم.
مزایا و معایب کلی ظروف رزینی
از جمله مزایا ظروف رزینی می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- شیک بودن و نشکن بودن آنها
- همچنین این ظروف از تنوع رنگی بسیار زیبایی برخوردار هستند.
- از دیگر مزایای این ظروف می توان به تنوع در محصولات آن اشاره کرد.
- لوکس و تکراری نبودن آنها از بهترین ویژگی این ظروف است.
- بسیار سبک هستند.
معایب ظروف رزینی
- از این ظروف نمی توان برای سرو غذاها یا نوشیدنی های داغ استفاده کرد. بهتر است از این وسایل برای آجیل، میوه، شیرینی و… استفاده کنید.
- گران قیمت هستند: این محصولات دست ساز هستند بنابراین قیمت بسیار بالایی دارند.
- بیشتر جنبه دکوری دارند: محدودیتهایی در استفاده کردن این ظروف ایجاد می شود.
در ادامه مزایا و معایب ظروف رزینی از جمله بطریها، وانها، شیشهها و… را بیشتر مورد بررسی قرار می دهیم.
مزایا و معایب انواع مختلف رزینها برای ساخت ظروف
پلی اتیلن ترفتالات (PET)
PETیک رزین پلیمری ترموپلاستیک است که رایجترین ماده مورد استفاده برای بطری های پلاستیکی نوشیدنی است. PET در حالت طبیعی خود، شفاف و سفت است و آن را به یک انتخاب محبوب برای شرکتهایی تبدیل میکند که میخواهند ظاهر یک ظرف شیشهای داشته باشند. اما مزایا و معایب ظروف رزینی ساخته شده از پلی اتیلن به شرح زیر است.
مزایا
- شفاف هستند.
- وزن سبک دارند.
- استحکام بالا
- مانع اکسیژن خوب
- مقاومت در برابر ضربه بالا مقاومت در برابر سرما خوب مقاوم در برابر اکثر الکل ها و حلال ها
معایب
- مقاومت ضعیف در برابر اسیدها
- حداکثر دمای پر کردن 145 درجه فارنهایت توصیه می شود.
پلی اتیلن با چگالی کم (LDPE)
LDPE یک رزین ترموپلاستیک بسیار انعطافپذیر است که به طور طبیعی شفاف می باشد. کاربردهای رایج شامل کاربردهای فشاری مانند بطریهای قطره چشم و بطریهای چسب است.
مزایا
- مقاومت عالی در برابر ضربه مقاومت
- عالی در برابر سرما
- مانع رطوبت
معایب
- ضعیف مقاومت ضعیف در برابر حلال ها
پلی وینیل کلراید (PVC)
پی وی سی یک رزین ترموپلاستیک شفاف و بسیار سفت است که معمولاً برای بسته بندی های شیمیایی و همچنین کاربردهای دیگر از جمله لولهها، ناودانها و سایدینگ خانهها استفاده میشود. پی وی سی بادوام است و می تواند بسیاری از استرسهای شیمیایی و مکانیکی را تحمل کند.
مزایا
- مقاومت در برابر ضربه خوب
- مقاوم در برابر اکثر اسیدها
معایب
- مقاومت ضعیف در برابر نور خورشید
پلی پروپیلن (PP)
پلی پروپیلن یک رزین ترموپلاستیک نیمه شفاف و نسبتا سفت و سخت است. مصارف متداول آن عبارتاند از پارچهای سرویس غذا، ظروف پلاستیکی قابل استفاده مجدد و دربها. در ادامه به مزایا و معایب ظروف رزینی پلی پروپیلن اشاره می کنیم.
مزایا
- مانع رطوبتی خوب
- تحمل دما تا 212 درجه فارنهایت
- مقاومت خوب در برابر اسیدها
- مقاومت خوب در برابر الکلها
معایب
- مقاومت ضعیف در برابر حلالها
- مقاومت کم در برابر ضربه
پلی اتیلن با چگالی بالا (HDPE)
HDPE یک رزین ترموپلاستیک نسبتاً سفت و سخت است که به طور طبیعی شفاف است، اما بسته به کاربرد، میتواند رنگی شود. معمولاً برای بطریهای شامپو، مایع برف پاک کن شیشه جلو و مواد شوینده لباسشویی استفاده می شود.
مزایا
- در برابر ضربه مقاومت عالی
- مقاوم دربرابر اکثر اسیدها و بازها
معایب
- مقاومت ضعیف در برابر حلالها
پلی استایرن (PS)
پلی استایرن یک رزین ترموپلاستیک است که میتواند شفاف و بسیار سفت باشد یا فوم شود. موارد استفاده رایج شامل ظروف غذای صدفی، بسته بندی آجیل و ظروف یکبار مصرف است.
مزایا
- وزن سبک
- سفت و سخت
معایب
- مقاومت ضعیف در برابر ضربه
- مقاومت ضعیف در برابر سرما
- مانع رطوبت ضعیف
رزین اپوکسی چیست؟
رزین های اپوکسی یک سیستم دو جزئی متشکل از رزین و هاردنر هستند. با اختلاط این دو جزء، یک واکنش شیمیایی صورت می گیرد به طوری که رزین مایع به تدریج در عرض چند ساعت به پلاستیک جامد تبدیل می شود. نتیجه یک سطح براق و شفاف است. برای سادگی، معمولا از عبارت “رزین” به جای “رزین اپوکسی” استفاده می کنند. رزین نه تنها در صنعت و ساخت قایق، بلکه در هنر نیز کاربرد دارد. بنابراین، علاوه بر پیشخوان آشپزخانه، میتوان کف، میز، نقاشی، جواهرات یا مجسمهها و حتی در ساخت ظروف رزینی استفاده کرد.
کدام رنگ ها و رنگ ها برای هنر رزین مناسب هستند؟
در حال حاضر تولیدکنندگان بسیاری از رنگهایی با رنگدانه بالا وجود دارند که محصولات آنها به ویژه برای استفاده در رزین مناسب هستند. میتوانید از رنگدانههای رنگی به صورت پودر، جوهر الکلی، رنگهای اکریلیک مایع و رنگهای اسپری استفاده کنید.
نحوه رنگ زدن ظروف رزینی
تمیز کردن رزین
اولین کاری که باید انجام دهید این است که از تمیز بودن سطح رزین اطمینان حاصل کنید. گاهی اوقات، مقداری کثیفی یا بقایایی از فرآیند ریختهگری باقی می ماند. با استفاده از آب گرم و صابون، رزین را به راحتی تمیز کنید. مطمئن شوید که کاملا تمیز و عاری از گرد و غبار باشد.
سنباده زدن
هنگامی که رزین ریخته گری می شود، ممکن است پخش شدگی یا فلاش ایجاد شود. این زمانی است که برخی از قطعات رزین خشک شده میتوانند جایی بین نیمه های قالب پیدا کنند. فلاش را می توان با یک چاقوی کاردستی پاک کرد و سطح رزین را باید کاملا سمباده زد. هرچه رزین صاف تر و یکدست تر باشد بهتر است.
سوراخها را پر کنید
اگر عیوبی در رزین وجود داشته باشد که در فرآیند ریخته گری رخ داده است. مانند حبابهای هوا یا سوراخها، باید پر شوند. برای این کار میتوان از بتونه اپوکسی استفاده کرد، زیرا به خوبی به رزین می چسبد. پس از پر شدن، می توانید بتونه را سمباده بزنید تا سطحی کاملا صاف و یکدست داشته باشید.
پرایمینگ
هنگامی که سطح صاف، تمیز، سنباده و آماده شد، باید یک لایه پرایمر بزنید. این برای نقاشی روی رزین ضروری است، زیرا رزین سطح صافی دارد. بدون آستر، رنگ نمی تواند به خوبی به رزین بچسبد.
رنگ آمیزی
اکنون که رزین آماده است، رنگ آمیزی را شروع کنید. اکریلیک قطعا بهترین گزینه برای رنگ آمیزی است زیرا به خوبی می چسبد و تطبیق پذیری خوبی دارد.
جمع بندی
در این مقاله به مزایا و معایب ظروف رزینی پرداختیم. از جمله مزایای این ظروف می توان به سبک بودن و تنوع و… آن اشاره کرد اما این ظروف معایبی مانند هزینه های گزاف و محدودیتهایی در استفاده دارند که به طور کامل به آنها اشاره کردیم.
پیشنهاد میکنیم برای مطالعه بیشتر از مقالات رزین 118فایل دیدن فرمایید.