در این مقاله بخوانید
چگونه اطلاعات علمی برای پاکسازی پوست به دست آوریم؟ اپیدرم یا پوست برونی چیست؟ لایه های زیر پوست از چه چیزی تشکیل شده اند؟ تغییرات پوست در گذر زمان باعث چه چیزی می شود؟ رنگدانه های پوست به چه عواملی بستگی دارد؟ تفاوت انواع پوست های چرب، خشک، نرمال ، مختلط ، حساس چیست؟ در ادامه به این سوالات پاسخ خواهیم داد.
اطلاعات علمی پاکسازی پوست
در این دوران هیچ کسب و کاری وجود ندارد که بدون اطلاعات علمی و دانش کافی به نهایت موفقیت در آن رسید. مشاغل خدمات زیبایی هم از این قاعده مستثنی نیستند.
افراد بسیاری از زیست شناسی پوست بدن انسان اطلاع چندانی ندارند و همین مسئله باعث کاهش اعتماد بنفس آنها و تردید درشروع کار پاکسازی پوست میشود. ما بعد از مواجه شدن چندین باره با این دسته از افراد تصمیم گرفتیم در یک مطلب مفصل در این مورد صحبت کنیم.
چه شما قصد شروع کار پاکسازی پوست داشته باشید و یا فقط به دنبال کسب اطلاعات بیشتر هستید، در آموزشی پاکسازی صورت می توانید هر آنچه که دنبالش بودید و حتی بیشتر از آن را بخوانید.
آناتومی و لایه های پوست چیست؟
بطور کل پوست از سه لایه تشکیل شده است:
1.لایه اپیدرم یا پوست برونی
بیرونی ترین لایه و اولین لایه محافظ آن است. ماموریت اپیدرم محافظت از بدن مقابل عوامل بیماری زا، کم شدن مقدار آب، تنظیم دما، حس و دریافت ویتامین D است. جالب است بدانید که اپیدرم هیچ رگ خونی ندارد و میشود گفت سلولهای عمیق ترین لایه آن اغلب توسط اکسیژن هوای اطراف تغذیه میشوند.
2. لایه درم یا لاپوست
این لایه زیر اپیدرم قرار میگیرد و در مقابل فشار و کشش از بدن محافظت میکند. این لایه حاوی فولیکولهای مو، غدد تعرق، غدد چربی، رگهای لنفاوی و رگهای خونی میباشد. رگهای خونی موجود در درم وظیفه تغذیه و دفع مواد زائد از سلولهای خود را برعهده دارند.
3. لایه زیر پوست
این بخش را نمیتوان مانند بقیه بخشهای پوست دانست؛ چون وظیفه آن چسباندن پوست به استخوان و ماهیچهها و همچنین تامین رگ های خونی و اعصاب پوست است. به زبان ساده این لایه به لایههای بالاتر خود تغدیه میرساند. این لایه عمدتا از چربی تشکیل شده که بعنوان عایق و بالشتک برای بدن عمل میکند.
تغییرات پوست در گذر زمان چگونه است؟
همه میدانند که تغییر پوست انسان در طول عمر او همیشگی است. اگر به طور خلاصه و کلی راجب این تغییرات بگوییم، در نوزادان پوست حالتی مخملی، نرم، و کاملا بدون چروک و آکنه است. بچههای زیر دو سال خیلی کم عرق میکنند.
در دوران بلوغ، موها پر رنگ تر، ضخیم تر و پرپشت تر می شوند. رنگدانههای پوست افزایش پیدا میکنند و زمینه ایجاد آکنه فراهم میشود.
با بالاتر رفتن سن، پوست انسان سالهای متوالی بدون هرگونه محافظتی، در معرض نور خورشید و باد قرار میگیرد. لایه بیرونی پوست نازک میشود، حتی اگر تعداد لایههای سلولی تغییری نکند. علاوه بر آن تعداد سلولهای حاوی رنگدانه کمتر میشود. بنابراین پوست چین میخورد و خشک و شل میشود. هدف از ارائه خدمات زیبایی نیز جلوگیری از این حالت است.
بزرگترین محرک تغییرات پوستی، نور آفتاب میباشد. افراد چشم آبی که پوست روشنی دارند، بیشترین حساسیت را به نور آفتاب نشان میدهند. در مقابل آن افراد نژاد سیاه پوست که بیشترین رنگدانههای پوستی را دارند، کمترین حساسیت را نشان میدهند. به همین دلیل ما در پوست افراد سیاه در سنین پیری، چین و چروک چندانی مشاهده نمیکنیم.
رنگدانههای پوست چیست؟
رنگ پوست ما به دو فاکتور یا عامل بستگی دارد. ملانین پوست و رنگ قرمز عروق خونی. تفاوت رنگ پوست انسانها به دلیل میزان ملانین تولید شده و رنگدانه های آن است. وقتی پوست در معرض آفتاب تیره میشود، میزان ملانین افزایش پیدا نمیکند. بلکه فقط فعالیت آن افزایش پیدا میکند. همچنین در سطح پوست، رنگدانهها یکسان پخش نشدهاند. اگر در آیینه به پوست خود دقت کنید میبینید رنگ آن در برخی نقاط پر رنگ تر یا کمرنگ تر از دیگر نقاط است. دلیل تفاوت رنگ پوست نژادهای مختلف نیز بدلیل تفاوت در میزان تولید رنگدانه است. میزان تولید رنگدانه به عوامل ژنتیکی، هورمونی، و تماس با آفتاب وابسته است. بیماریهایی نیز وجود دارد که در آن افراد دچار اختلال رنگدانهای شده و بر روی پوست آنها کاهش یا افزایش رنگ دانه مشاهده میشود.
تفاوت انواع پوست
پوست چرب
مشخصه اصلی پوست چرب، تولید بیش از حد مادهای به اسم سبوم است. سبوم چیست؟ یک ماده روغنی و مومی شکل که توسط غدد چربی بدن تولید میشه. وظیفه این ماده پوشش دادن پوست، مرطوب و محافظت کردن آن است. اما تولید بیش از نیاز آن باعث میشود پوست براق به نظر برسد و احساس چربی داشته باشد. این حالت معمولا در ناحیه T بیشتر است (پیشانی، بینی و چانه).
بر روی پوستهای چرب منافذ بزرگ و آکنه مشاهده میشود. عموما این نوع پوستها بسیار مستعد آکنه هستند. نکته این جاست که هر آکنهای به علت چربی پوست نیست. این مبحث را در مطالب دیگر مفصل دنبال میکنیم.
پوست خشک
این نوع پوست معمولا حالت کدری دارد و حتی ممکن است زبر، خشن و یا حتی پوسته پوسته باشد. پوست خشک معمولا احساس کشیدگی دارد و حالت کشسانی آن کم است. بیشترین میزان مستعد به خطوط ریز و چروک در این پوست دیده میشود و حتی ممکن است افراد با پوست خشک احساس خارش کنند. تحریک پذیری پوست خشک نیز بسیار بالاست.
پوست نرمال
این نوع پوست متعادل است، یعنی نه خشک است و نه چرب. پوست نرمال نه مستعد آکنه است، نه حالت شل یا کش آمدن دارد. بطور کل منافذ این پوست کوچک است و به همین خاطر بافتی صاف و یکدست دارد. این نوع پوست معمولا کمترین میزان حساسیت یا لک را دارد.
پوست مختلط
در پوست مختلط ناحیه T معمولا چرب است؛ اما در ناحیه گونهها پوست خشک یا نرمال است.
پوست حساس
این نوع پوست معمولا دسته بندی جداگانه دارد، اما درواقع پوستهای حساس میتوانند خشک، چرب، و یا حتی نرمال باشند. حالا چطور بفهمیم پوست حساسی داریم؟ اگر پوست شما به راحتی قرمز میشود، احساس سوزش، خارش یا خشکی دارد، این میتواند نشانه داشتن پوست حساس باشد. این نوع پوست نسبت به محرکهای خارجی آسیب پذیرتر است و به راحتی تحت تاثیر رنگها، عطرها و عوامل محیطی قرار میگیرد. اگر پوست حساسی دارید باید حتما کشف کنید که چه موادی در پوست شما حساسیت ایجاد میکند تا در معرض آن قرار نگیرید.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از مقالات پوست و زیبایی ۱۱۸فایل دیدن فرمایید.