در این مقاله بخوانید
رزین اپوکسی چیست؟ انواع رزینهای اپوکسی کدامها هستند؟ آیا میدانید قبل از کار با رزین اپوکسی باید چه نکاتی را در نظر گرفت؟ در زمان کار با رزینها چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟ چگونه آموزش صفر تا صد اپوکسی را فرا بگیریم؟ در ادامه به این سوالات پاسخ خواهیم داد، پس با ما همراه باشید.
مقدمه
رزین اپوکسی به صورت دو جزئی و توسط دو ماده رزین و هاردنر به وجود میآید. ولی رزینهای اپوکسی علاوه بر دو جزئی به صورت چند جزئی هم در بازار موجود هستند و هر کدام از این رزینها استفاده خاصی دارند. رزین اپوکسی از نظر از هم پاشیدگی و خوردگی در برابر مواد شیمیایی از دیگر رزینها مقاومت بیشتری دارند. کار با رزین به مهارت و یکسری نکات نیاز دارد که به کارگیری آنها در انجام این کار به شما کمک خواهد کرد.
رزین اپوکسی چیست؟
رزین اپوکسی مادهای است که دارای دو جزء رزین و هاردنر است. رزین های اپوکسی بسیار مواد پرکاربردی هستند که از آنها در مقاوم سازی، ترمیم، مقاوم سازی، کامپوزیت، متصل کردن قطعات داخلی هواپیما، ساخت قالب و… استفاده میکنند.رزینهای اپوکسی چسبندگی زیادی دارند و در برابر مواد شیمیایی و اسیدی مقاومت بالایی از خود نشان میدهند.
از مهمترین کاربردهای رزین اپوکسی میتوان به پوشش دادن کف سالنهای ورزشی، کارخانهها، بیمارستانها و… اشاره کرد. این پوشش با وزن و حجم کمی که دارد مانع از نفوذ آب، گرد و خاک، روغن و… به کف میشود. رزینهای اپوکسی در برابر ضربه و سایندگی نیز بسیار مقاوم هستند.
انواع رزینهای اپوکسی
انواع مختلفی رزین اپوکسی وجود دارد که عبارتاند از:
- رزین اپوکسی سیکلوآلیفاتیک
- رزین اپوکسی سه منظوره
- رزین اپوکسی چند منظوره
- رزین اپوکسی نووالاک
- رزین اپوکسی پایه زیستی
- رزین اپوکسی حاوی فسفر
- رزبن اپوکسی حاوی سیلیکون
قبل از کار با رزین اپوکسی باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
• باید بهترین نوع رزین اپوکسی را برای کار خود در نظر بگیرید
رزینهای اپوکسی زیادی در بازار یافت میشوند، اما همه آنها مناسب کار با رزین نیستند. زیرا ممکن است رزین اپوکسی که انتخاب میکنید با شما و کار مورد نظر شما سازگاری نداشته باشند. در انتخاب رزین اپوکسی شفاف باید در نظر داشته باشید که مواد اولیه تولید آن باکیفیت و مرغوب بوده و از استانداردهای بسیار خوبی برخوردار باشند، زیرا اگر مواد ناخالصی در رزینهای اپوکسی به کار گرفته شده باشد باعث زرد شدگی مواد مورد نظر شما میشود و در مقابل حرارت و گرما مقاومت خوبی ندارند.
• انتخاب رنگ در هنگام کار با رزین اپوکسی
در زمان کار با رزین باید از رنگهایی را استفاده کرد که این رنگها به سه دسته پودری، خمیری، مایع تقسیم میشوند. این رنگها باید در هنگام مخلوط شدن رزین و هاردنر یعنی زمانی که هنوز مایع هستند به آنها اضافه شوند.
باید برای استفاده از رنگها نکاتی را مد نظر داشت که این نکات عبارتاند از چسبناک ماندن و خشک نشدن کار نهایی، ایجاد ترکهایی در سطح کار، به علت حلال رنگ احتمال به وجود آمدن سوراخ در سطح کار، عدم وجود رنگ دلخواه به علت باز نشدن رزینها و… که باید به آنها توجه کرد.
• سنباده زدن سطح مورد نظر تا از چسبندگی مکانیکی اطمینان حاصل کنید
درون رزین اپوکسی هیچگونه حلالی وجود ندارد و این موضوع برای چسبندگی ۱۰۰ ضروری است. این امر باعث میشود هنگام کار با رزین لازم باشد که سطح مورد نظر را کاملا سنباده کشیده و تمیز کنید.
• قبل از مخلوط کردن رزینهای اپوکسی برس را تمیز کنید
قبل از مخلوط کردن رزین اپوکسی یا باید از برس جدید استفاده کنید و یا برس را به خوبی از قسمت چسبنده به خوبی پاک کنید. تمیز کردن برس باعث میشود هرگونه کرک و الیاف از برس پاک شود. لازم است بدانید برای کیفیت کار بالاتر میتوانید از برسهلی مصنوعی متوسط استفاده کنید. همچنین لازم است برای انجام کارهای با ظرافت بیشتر از یک برس ظریف و بهتر استفاده کنید.
• نگهداری از رزین اپوکسی در محل گرم
برای ایجاد کار باکیفیت و همچنین سفت شدن رزینهای اپوکسی باید آنها را در محیط سرد قرار ندهید، زیرا باعث تغییر کردن ویسکوزیته رزینها میشود. اگر زیاد و به طور مداوم رزین اپوکسی را گرم کنید باعث تراکم و آلودگی آن خواهید شد.
• نباید زیاد رزین اپوکسی را در ظرف پخت کنید
اگر از وسایل بسیار بزرگ و گالن برای کار با رزین استفاده شود، مراقب باشید زیرا میتواند گرمای زیادی را آزاد کند که منجر به آتش گرفتن اپوکسی و مواد سخت کننده میشود. برای این کار باید آن را به محیط باز و یا فضاهایی با تهویه مناسب منتقل کنید.
• در زمان پخت رزینهای اپوکسی باید برآن نظارت داشته باشید
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.باید از زمان پخت رزینهای اپوکسی تا آخر روی آن نظارت داشته باشید، زیرا باعث آلودگی سطحی و ایجاد لکه روی سطوح میشوند.
• ضخامت رزینهای اپوکسی
معمولا برای ضخامت رزین اپوکسی ۵/۲ سانتیمتر را در نظر میگیرند. اگر ضخامت از این مقدار بیشتر باشد باید صبر کنید تا لایه اول خنک شود و سپس لایه بعدی را اضافه کنید. اما اگر بلافاصله دوباره رزین استفاده شود باعث پخته شدن لایه دوم میشود و به غیر از این مشکل یک واکنش گرمایشی کنترل نشده در پی دارد.
• به حداقل رساندن حبابهای ایجاد شده در رزین اپوکسی
اگر مواد ویسکوزیته در رزین اپوکسی بالا باشد حبابها خود به خود از آن خارج میشوند .یکی دیگر از کارهایی که میتوان برای از بین بردن حبابها در رزینهای اپوکسی به کار گرفت هم زدن به طور یک یکنواخت و همچنین استفاده از اسپاتول صافی است که جنس آن از فلز و پلاستیک باشد. زیرا استفاده کردن از اسپاتولهای چوبی باعث ایجاد حبابهای زیادی در سطح رزینهای اپوکسی میشوند.
نکات ایمنی کار با رزین اپوکسی
- رزین اپوکسی در زمینههای گوناگونی مورد استفاده قرار گیرد. باید بدانید که رزین های اپوکسی به علت چسبندگی زیاد، مقاومت الکتریکی بسیار بالای و مقاومت خوبی که در برابر گرما و حرارت دارند اگر با نقره و کربن که رسانایی بسیار بالایی دارند مخلوط شوند میتوانند الیاف ریزین را رسانا کنند. ولی اگر مواد ناخالصی در آن مخلوط شود جریان رسانایی خود را از دست میدهد.
- یکی دیگر از نکات که باید قبل از کار با رزین بدانید این است که، رزینهای اپوکسی در برابر سفت شدگی بسیار حساس هستند که این مشکل باعث بروز آلرژی میشود. این آلرژیک بعد از چند روز بروز میکند، به همین دلیل آسم یکی دیگر از مشکلات کار با رزین است.
- در مواقع کار با رزین کارخانجات تولید کننده باید از ماسک فیلتردار استفاده کرد، زیرا در هنگام استفاده از رزین اپوکسی این ماده به ذرات ریزی تبدیل میشود که در هوا معلق میشوند. این ذرات باعث ایجاد مشکلاتی در ریه و گلو میشوند.
نتیجه گیری
رزین اپوکسی دارای دو جزء رزین و هاردنر است که ابتدا مایع و بعد از پخت و افزودن مواد به شکل نیمه جامد در میآید. از رزینهای اپوکسی در صنایع هوافضا، متصل کردن قطعات داخلی هواپیما، کامپوزیت، کفپوشها و… استفاده میشود. رزینهای اپوکسی انواع مختلفی از جمله چند منظوره، سه منظوره و… دارند. قبل از کار با رزین باید مواردی را رعایت کرد که در این مقاله به آنها اشاره شده است.
پیشنهاد می کنیم برای برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات رزین اپوکسی 118فایل نیز دیدن فرمایید.