در این مقاله بخوانید
آیا میتوان گفت که زنبورداری از درآمد بالایی برخوردار است؟ برای کسب درآمد بالا در شغل پرورش زنبور عسل باید چه کارهایی انجام داد؟ برای رسیدن به چنین درآمدی زنبوردار چه میزان سرمایه باید داشته باشد؟
مقدمه
همانطور که میدانید در زنبورداری علاوه بر عسل، فرآوردههای دیگری چون موم و غیره نیز تولید میشود. بنابراین میتوان گفت که این مهارت، درآمدزایی خوبی برای زنبوردار دارد. البته باید گفت که هر شغلی بسته به شرایط خود دارای مزیتها و معایبی است.
اما اگر در شغل زنبورداری، فرد آشنایی کامل با زنبور عسل و کندوها داشته باشد، میتواند بر بسیاری از مشکلات آنها غلبه کرده و از ویژگیهای خوب این شغل نهایت استفاده را ببرد. برای این کار تنها کافی است که زنبوردار مشکلات احتمالی و خطرات زنبورها و کندوهایشان و همچنین رفتار آنها در موقعیتهای مختلف را بشناسد. در ادامه قصد داریم کمی بیشتر دربارهی سرمایه زنبورداری و درآمد آن صحبت کنیم.
زنبورداری چیست؟
زنبورداری به روندی میگویند که افراد طی آن به پرورش زنبور عسل میپردازند. به فردی که این کار را انجام میدهد، زنبوردار میگویند. هدف از زنبورداری تولید فرآوردههایی چون عسل، گرده، ژل رویال و… است. فرد زنبوردار میتواند با فروش هر یک از این محصولات به درآمد برسد. برای شروع کار زنبورداری به یک سرمایه اولیه احتیاج است.
سرمایه اولیه برای زنبورداری
همانطور که میدانید در هیچ زمانی نمیتوان گفت که قطعا سرمایه زنبورداری چه میزان است. زیرا مقدار سرمایه هر شخص زنبوردار نسبت به سایرین کاملا متفاوت است. علت این امر این است که میزان سرمایه زنبورداری نسبت به عواملی چون نوع زنبور عسل، کندوها، زنبورستان، کنترل و… میتواند متفاوت باشد. اما تقریبا میتوان گفت که قیمت هر کندوی زنبور عسل با کیفیت و با قدرت که دارای عسل نیز باشد چیزی در حدود پانصد هزار تومان است.
بعد از گذشت سی تا شصت روز که زمان برداشت عسل میرسد، میتوان با درآمد ناشی از آن، سرمایه اولیه را مجددا به دست آورد. در واقع اگر چیزی در حدود ده کیلو عسل از این کندو خارج شود و به فروش برسد، درآمد زنبوردار به هفتصد هزار الی ۲ میلیون تومان میرسد. در این حالت هم سرمایه و هم سود ناشی از آن به دست میآید.
علاوه بر آن یک کندوی زنبور عسل هم میماند که موجب میشود با بچه دهی و افزایش کلنی، باز هم درآمد افزایش یابد.
میزان درآمد شغل زنبورداری چقدر است؟
همانند میزان سرمایه برای زنبورداری، درآمد آن را نیز نمیتوان پیش بینی کرد. زیرا که موضوعات مختلفی در این باره موثر هستند. از جمله مهمترین این عوامل تجربه فرد، میزان توجهی آن به زنبورها، جنس کندو، نوع زنبور عسل و میزان فرآوردهها است. اما اگر بخواهیم به صورت تقریبی و کلی بگوییم، درآمد ناشی از حدود صد کندو میتواند مخارج یک خانوادهی چهار نفره در قشر متوسط را تامین نماید.
عوامل موثر بر درآمد زنبورداری
• تنوع فرآوردهها را افزایش دهید.
همانطور که میدانید از هر کندو چندین محصول میتوان به دست آورد. اگر شما نیز جزء زنبوردارانی هستید که تعدادی از این محصولات را حذف نمودهاید، بهتر است در کار خود تجدید نظر نمایید!
معمولا زنبورداران سعی در آن دارند که فقط عسل یا نهایتا گرده گل استخراج کنند و استخراج موم، زهر زنبور عسل و ژل را از یاد میبرند. این در حالی است که همین فرآوردهها موجب افزایش درآمد زنبوردار خواهد شد.
دقت داشته باشید که به کار بردن موم مصنوعی موجب کم شدن سود خواهد شد. زیرا دیگر فرصت این را نخواهید داشت که موم را به فروش برسانید. این موضوع درست است که برداشت ژل رویال و زهر زنبور عسل دشوار است.
اما درنظر نگرفتن آنها و توجه نکردن به این موضوع موجب از دست رفتن بخشی از درآمد شما خواهد شد.
• دائما کیفیت کار را در نظر داشته باشید.
دقت داشته باشید که تولید و پخش فرآوردههای ناشی از زنبورداری نیازمند کیفیت بالا است. اگر قصد دارید بهرهی خود را از شغل پرورش زنبور عسل بالا ببرید، همیشه باید پی روشهای افزایش کیفیت خود باشید. زیرا تنها در این شرایط است که میتوانید رضایت مشتریان را جلب نمایید. در واقع افزایش کیفیت فرآوردهها به شما کمک خواهد کرد که دائما درآمد شما افزایش یابد و مشتریان بیشتری جلب آن شوند.
بر این اساس تنها کار این است که شما سطح آگاهی خود را بالاتر ببرید. آگاهی از جدیدترین و بهروزترین راههای تولید محصولات زنبور عسل، به افزایش کیفیت کمک خواهد کرد. همچنین لازم است دربارهی روشهای جدید عرضه و تقاضا و تکنیکهای بسته بندی آشنا باشید. مطمئن باشید که تمام این آگاهیها به بالا بردن درآمد شما کمک خواهند کرد.
• ییلاق و قشلاق کنید.
امروزه مانند سالهای گذشته نیست که زنبورداران مجبور به ساکن ماندن باشند. با وجود اینکه موقعیتهای مختلف آب و هوایی در شهرهای کشور ما وجود دارد، انتظار میرود که زنبورداران در طول سال ثابت نمانند و جابهجا شوند.
این جابهجایی از این لحاظ خوب است که به شما فرصت میدهند که در طول سال انواع فرآوردهها را تولید نمایید و به فروش برسانید و از طریق این راه به درآمد بالایی در زنبورداری دست بیابید.
هم چنین این کار به شما کمک خواهد کرد که هزینهی ناشی از غذای زنبور عسل نیز کمتر شود.
خیلی از زنبورداران که کندوهای انبوهی دارند، از هزینههای بالای جابهجایی زنبورستانها سخن میگویند. این مطلب کاملا درست است. اما با این حال انجام این کار مناسبترین روش برای افزایش درآمد است. این دسته از زنبورداران اگر متوجه درآمد ناشی از این کار شوند، قطعا آن را انجام خواهند داد. ییلاق و قشلاق زنبورستانها موجب افزایش تولید عسل طبیعی فرآوردههای ناشی از زنبورداری خواهد شد.
جمع بندی
از جمله مزیتهایی که شغل زنبورداری دارد، سرمایه کم این مهارت است. در واقع این شغل را میتوان با یک سرمایهی کم و بدون نیاز به تجهیزات خاصی شروع کرد. یکی دیگر از مزیتهای زنبورداری این است که در این شغل میتوان جابهجا شد.
همانطور که میدانید بسیاری از مشاغل کشاورزی و دامپروری ثابت و غیرقابل جابهجایی هستند. اما زنبورداری این گونه نیست و زنبوردار میتواند به راحتی مکان شغل خود را تغییر دهد. از طرفی در زنبورداری احتمال از بین رفتن سرمایه و زنبور عسل بسیار کم است.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات زنبورداری 118فایل نیز دیدن فرمایید.