در این مقاله بخوانید
رزین و رزین اپوکسی چه تفاوتهایی با هم دارند؟ آیا همه رزینها یکسان نیستند؟ رزین در چه صنایعی استفاده میشود؟ چگونه رزین و رزین اپوکسی را از هم تشخیص دهیم؟ تفاوتهای رزین و اپوکسی در چیست؟ آیا اپوکسی را میتوان رنگ کرد؟ شاید برای هر کسی این سوال ایجاد شود که اپوکسی و رزین چه تفاوتی دارند؟ چگونه آموزش ساخت میز با رزین اپوکسی را فرا بگیریم؟ با ما همراه باشید تا با جزئیات و خصوصیات بیشتری از این دو ماده آشنا شویم.
مقدمه
رزین و رزین اپوکسی هر دو جز مواد پرکاربرد در صنایع مختلف هستند و از هر کدام از آنها استفادههای بهینهای میشود. رزین در مقایسه با اپوکسی زمان پردازش کمتری میطلبد و اپوکسی برای خشک شدن و عمل آوری به یک کاتالیزور نیاز دارد. از تفاوتهای آنها به خواص چسبندگی آنها نیز میتوان اشاره کرد.
بررسی تفاوتهای رزین و اپوکسی
از نظر فنی هیچ تفاوتی وجود ندارد، زیرا اپوکسی یک رزین است. رزین و رزین اپوکسی دو ماده شفاف با قابلیت چسبندگی بسیار بالا هستند. از این دو ماده در صنعتها مختلف از جمله صنعت هوافضا، صنعت خودروسازی، معماری داخلی و مجمسه سازی، سایر کارهای هنری و… استفاده میشود.
به دلیل کاربردهای گوناگون طرفداران بسیاری دارند. رزین و رزین اپوکسی در آب غیرحلال هستند و حلال این دو ماده استون و الکل است. با پیشرفت علم و صنعت ساخت و ساز رزین اپوکسی نیز خودشان را با این صنعت به روز کردند و رزینهایی تولید شده است که در ساختمان سازی نیز مصارف عمدهای دارند. از جمله این رزینها میتوان به رزین سنگ، رزین بتن و… اشاره کرد.
اما آیا رزین و رزین اپوکسی با یکدیگر تفاوت دارند؟ خیلی از افراد تصور میکنند که اپوکسی و رزین تفاوتی باهم ندارند. اما این تصور اشتباه است ما در ادامه به برخی از تفاوتهای این دو ماده میپردازیم.
- تفاوت ساختاری: بررسی تفاوت رزین و رزین اپوکسی را میتوان از تفاوت در ساختار آنها شروع کرد. اپوکسی یک ماده دو جزئی است و با مخلوط شدن با یک سخت کننده یا هاردنر کار عمل آوری آن شروع میشود. اپوکسی به راحتی به موادی با جنس و خواص متفاوت میچسبد از جمله این مواد میتوان به فلز، چوب، سنگ و… اشاره کرد.
اما رزین یک ماده تک جزئی است و بدون اینکه با چیز دیگری مخلوط شود آماده مصرف است. رزین به متریالها مختلف میچسبد و به راحتی در مجاورت هوا خشک میشود. رزین نباید روی پلاستیک اعمال شود زیرا باعث از بین رفتن پلاستیک میشود و در آن خوردگی ایجاد میکند. اما اپوکسی با پلاستیک واکنش نمیدهد و اثری روی آن ندارد.
- کاربرد: از دیگر تفاوتهای رزین و اپوکسی میتوان به کاربرد آنها اشاره کرد. رزین یک محصول پوششی است در حالی که اپوکسی یک ماده برای ساخت دیگر وسایل است. برای روشنتر موضوع میتوان گفت که رزین به عنوان عایق و پوشش دهی روی سنگ، آجر، چوب و… اعمال میشود. در حالی که اپوکسی برای ساخت وسایلی همچون زیورآلات چوبی و بدلیجات، وسایل تزئینی، میزهای چوبی و.. به کار میرود.
- شفافیت: از تفاوتهای رزین و اپوکسی شفافیت این دو ماده است. اپوکسی نسبت به رزین از شفافیت بسیار بالایی برخوردار است و به همین منظور در تولید محصولات تزئینی و زیورآلات استفاده میشود. البته مهم است بدانید هنگام کار با اپوکسی باید به حباب گیری آن توجه کرد در غیر این صورت اپوکسی نیز محصولی مات و غیر شفاف را میسازد. همچنین به این نکته توجه داشته باشید که اگر اپوکسی را در قالب یا محیطی که رطوبت دارد استفاده کنید باعث کاهش کیفیت محصول و کدر شدن محصول میشوید.
- مقاومت: تفاوت دیگری که بین رزین و رزین اپوکسی وجود دارد تفاوت در مقاومت این دو ماده است. رزین نسبت به اپوکسی از مقاومت بیشتری برخوردار است به گونهای که رزین میتواند تا دما 500 درجه سانتیگراد حرارت را تحمل کند و هیچ تغییری در خود به وجود نیاورد. همچنین رزین به راحتی قابل استفاده در معرض نور خورشید است و در برابر رطوبت نیز مقاومت بالایی دارد.
در حالی که اپوکسی مقاومت کمتری در برابر حرارت از خود نشان میدهد و بعد از خشک شدن میتواند تا دما 60 درجه سانتیگراد را تحمل کند. در برابر نور خورشید نیز مقاومت کمی دارد و اگر به مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار بگیرد شفافیت خود را از دست میدهد و به رنگ زرد تغییر میکند و کدر میشود. همچنین اپوکسی رطوبت گریز است و اگر در معرض آب یا نم نسبی قرار بگیرد به راحتی از بین میرود.
- قابلیت رنگ آمیزی: رزین و رزین اپوکسی از نظر پذیرا بودن یا نبودن رنگ نیز با هم تفاوت دارند به گونهای که اپوکسی رنگ میگیرد ولی رزین این گونه نیست. به طور کلی رزین در دو نوع شفاف و غیر شفاف در بازار موجود است و شما میتوانید متناسب با نیاز خود از آن بهره ببرید و برای پوشش دهی استفاده کنید.
در حالی که اپوکسی رنگ پذیر است و شما میتوانید از رنگهای پودر، مایع، خمیری برای تغییر رنگ اپوکسی کمک بگیرید. برای رنگ کردن اپوکسی باید رنگ را در زمان معین به آن اضافه کرد. برای این کار وقتی اپوکسی و هاردنر را باهم مخلوط میکنید رنگ دلخواهتان که از قبل آماده کردهاید را اضافه کنید و به آرامی و در یک جهت شروع به هم زدن کنید تا ترکیبی یکدست و یکنواخت ایجاد کنید.
- ضخامت مواد: رزینهای پوششی یا همان رزین در مقایسه با اپوکسی ضخیمتر هستند. این به این دلیل است که سرعت پخت برای اپوکسیها بسیار پایین است. سرعت پخت کمتر باعث ایجاد حرارت کم میشود و در نتیجه لایههای ضخیمتری ایجاد میکند. به همین دلیل است که از اپوکسی در کاربردهای پوشش استفاده نمیشود زیرا بسیار نازک است و به طرفین جسم نفوذ میکند.
انتخاب اشتباه رزین و رزین اپوکسی میتواند روی نتیجه کار تاثیر منفی بگذارد و بعضا به نتیجه غیرقابل جبران منجر شود. زیرا رزینها در انواع مختلف وجود دارند که ویژگی متفاوتی دارند. هنگام کار با رزینهای مختلف متوجه خواهید شد که برخی از رزینها به زمان طولانی برای پخت نیاز دارند در حالی که برخی دیگر به ویسکوزیته کم نیاز دارند.
انواع رزین
بازار پر از رزینهای مختلف اپوکسی شفاف است، بنابراین انتخاب مناسب برای پروژه شما میتواند دشوار باشد. با این حال، با دانش مناسب از موضوع، خواهید دانست که تنها چند گزینه برای انتخاب وجود دارد. هر رزین و رزین اپوکسی شفاف موجود در بازار به گونهای ساخته و اصلاح شده است که متناسب با پروژههای خاص باشد، بنابراین تنها چهار نوع اصلی برای انتخاب باقی میماند. این موارد به شرح زیر است:
- رزین پلی اورتان: رزین پلی اورتان را میتوان گفت بیشتر یک رزین مصنوعی یا پلاستیکی است و اپوکسی واقعی نیست.
- رزین اپوکسی: معمولا به شکل رزین اپوکسی 2 قسمتی یا دو جزئی یافت میشود.
- اپوکسی آکریلاتها: این ترکیبی است که از اختلاط رزین اپوکسی خالص و پلی استر پیوند ایجاد میشود.
- رزین پلی استر: این نوع رزین به رزین مصنوعی غیر اشباع معروف است، بنابراین آن را غیر اپوکسی میکند.
جمع بندی
رزین و رزین اپوکسی هر دو چسبهایی هستند که معمولا در صنعت ساختمان استفاده میشوند. آنها همچنین به عنوان چسب پلاستیک شناخته میشوند و برای چسباندن پلاستیک، فلزات و شیشه استفاده میشوند. همچنین میتوان از آنها برای نگهداری و تعمیرات، صنایع دستی، ساخت و ساز و غیره استفاده کرد. این دو ماده معمولا به دلیل شباهتهایشان با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند، اما تفاوتهای کلیدی بین این دو وجود دارد.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات رزین اپوکسی 118فایل نیز دیدن فرمایید.