در این مقاله بخوانید
دربارهی جام جهانی چقدر اطلاعات دارید؟ آیا از تاریخچه این مسابقات فوتبال چیزی میدانید؟ جام جهانی فوتبال در ابتدا چگونه و از کجا به وجود آمد و چه تیمهایی در آن شرکت کردهاند؟ به نظر شما مسابقات جام جهانی ۲۰۲۲ چگونه انجام میشود و قهرمان این دوره تیم ملی کدام کشور است؟ چگونه می توانیم دوره آموزش فوتبال حرفه ای را فرا بگیریم؟ برای یافتن سوالات خود ما را همراهی کنید.
مقدمه
فدراسیون جهانی فوتبال یا همان فیفا از سال ۱۹۳۰ تصمیم به برگزاری مسابقات فوتبال در سطح جهانی گرفت. این مسابقات متفاوت از المپیک بودند. در واقع از آن سال تاکنون حدود بیست و یک دوره مسابقات جام جهانی برگزار شده است.
این رقابتها چهار سال در میان برگزار میشوند و فقط در سالهای ۱۹۴۶ آن هم به علت جنگ جهانی دوم برگزار نشد. اگر شما هم به تاریخچه مسابقات جام جهانی فوتبال علاقهمند هستید به شما پیشنهاد میدهیم که با همراه باشید تا دربارهی آن بیشتر بحث کنیم.
جام جهانی فوتبال چگونه بوجود آمد؟
اگر فوتبالی باشید حتما میدانید که جام جهانی فوتبال هر چهار سال یک بار به میزبانی یک کشور و به انتخاب فیفا برگزار میشود. این تورنومنت فوتبالی که توسط فیفا برگزار میشود از ۹۲ سال پیش شروع شده است.
این مسابقات فوتبال، در ابتدا به صورت سیزده تیم کشوری بودند که امروزه این تعداد افزایش یافته است. جام جهانی فوتبال امروزه در بین مردم جز محبوبترین مسابقات فوتبالی است.
تاریخچه پیش از جام جهانی
جالب است بدانید که اولین مسابقه بین المللی فوتبال در ۱۵۰ سال پیش بین انگلیس و اسکاتلند برگزار شده است. با آغاز قرن بیستم میلادی فوتبال محبوبیت زیادی بین مردم پیدا کرد. در سال 1904 میلادی فدراسیون بین المللی فوتبال یا همان فیفا بنیانگذاری شد.
این فدراسیون در سال 1906 تمام سعی خود را کرد تا مسابقات فوتبال بین کشورهای مختلف دنیا در کشور سوییس اجرا شود. اما چندان موفق نبود. اولین مسابقه رسمی فوتبالی در سال 1908 در المپیک لندن اتفاق افتاد. در آن دوره از مسابقات جام جهانی، بریتانیا توانست به قهرمانی دست پیدا کند. البته در آن سالها فوتبال بیشتر به شکل آماتوری برگزار شده است.
در نهایت سال 1914 بود که فیفا رقابتهای بین المللی فوتبال را در المپیک به رسمیت شناخت. این روند در المپیک سالهای بعد هم تکرار شد. تا آنجایی که رئیس وقت فیفا مجددا ایده مسابقات بین المللی فوتبال را بررسی کرد.
در نهایت سال 1928 بود که فیفا تصمیم به برگزاری مسابقات فوتبال جام جهانی گرفت. این فدراسیون اولین جام جهانی را در سال 1930 و در کشور اوروگوئه برگزار کرد.
جام جهانی 1930
انتخاب کشور اوروگوئه به عنوان میزبان جام جهانی موجب شد که تیمهای اروپایی حاضر به شرکت در آن نباشند. این اتفاق به دلیل مسافت سخت و طولانی بود. در نهایت هم فقط تیم ملی کشورهای بلژیک، رومانی، فرانسه و یوگسلاوی حاضر به شرکت در مسابقات جام جهانی شدند.
در کل در آن دور از مسابقات فوتبال سیزده کشور شرکت کردند. بد نیست بدانید اولین گل جام جهانی توسط تیم فرانسه به ثمر رسید. فینالیستهای این دوره از مسابقات جام جهانی اوروگوئه و آرژانتین بودند که در نهایت اوروگوئه به قهرمانی دست یافت.
جام جهانی 1934 تا 1946
در ابتدای دورههای جام جهانی سفر به کشورهای میزبان بسیار سخت و دشوار بود. به همین دلیل بود که در دو دورهی جام جهانی 1934 و 1938 کشورهای کمی در مسابقات حاضر شدند. همچنین دو دورهی جام جهانی 1942 و 1946 هم به علت جنگ جهانی دوم لغو شدند.
جام جهانی 1950
میزبان این دور از مسابقات جام جهانی برزیل بود. این اولین مسابقات فوتبال جام جهانی بود که بریتانیا در آن حضور داشت. زیرا این کشور در سالهای پیش به علت بازی نکردن با کشورهای دشمن خود از فیفا بیرون آمده بود.
اما حالا دوباره به این فدراسیون پیوسته بود. در فینال جام جهانی 1950 اوروگوئه توانست برزیل را شکست دهد و دوباره عنوان قهرمانی را به دست آورد. همچنین این مسابقه در ورزشگاه بزرگی به نام ماراکانازو برگزار شده بود.
تیمهای ادوار جام جهانی
در ابتدا کشورهای شرکت کننده در جام جهانی فوتبال بیشتر از اروپا و آمریکای جنوبی بودند. زیرا معمولا سایر تیمها در همان مسابقات مقدماتی میباختند. از جمله کشورهایی که جز اروپا و آمریکای جنوبی نبودند و توانستند در دور مقدماتی پیروز شوند عبارتاند از:
- آمریکا که در جام جهانی 1930 به نیمه نهایی رسید.
- کوبا که در سال 1938 توانست به یک چهارم نهایی دست پیدا کند.
- کره شمالی در جام جهانی 1966 به یک چهارم نهایی رسید.
- مکزیک که به مرحله یک چهارم نهایی جام جهانی 1970 دست پیدا کرد.
در جام جهانی 1982 بود که تعداد تیمهای شرکت کننده به بیست و چهار تیم افزایش پیدا کرد و در نهایت هم در جام جهانی 1998 تعداد تیمهای شرکت کننده به ۳۲ تیم رسید. در نتیجه کشورهای بیشتری حاضر به شرکت در این مسابقات فوتبال شدند.
بهطوری که در مسابقات انتخابی جام جهانی 2000 و جام جهانیهای بعدی بیش از دویست تیم حاضر به شرکت در این مسابقات شدند. لازم به ذکر است جام جهانی فوتبال زنان هم از 1991 آغاز شده است.
هزینههای جام جهانی
در حال حاضر جام جهانی روسیه با چهارده میلیارد دلار به عنوان پر هزینهترین جام جهانی تا الان بوده است. قبل از آن در مسابقات جام جهانی 2014 برزیل یازده و هشت دهم میلیارد دلار هزینه کرد. با وجود این شواهد نشان میدهند که جام جهانی 2022 قطر به عنوان پرهزینهترین جام جهانی شناخته شود.
چون آمارها ثابت کردهاند که کشور قطر حدود دویست میلیارد دلار برای تهیه امکانات این مسابقات فوتبال در نظر گرفته است. قطر برای تهیه و ساخت این امکانات و تجهیزات از سال 2010 شروع به کار کرده است و تهیه این تدارکات تا الان نیز ادامه دارد. البته در این بین حاشیههایی هم وجود دارند.
حضور ایران در جام جهانی
در کل ایران در پنج دوره از جام جهانی شرکت کرده است. این ادوار جام جهانی عبارتاند از جامهای جهانی 1978 و 1998 و 2006 و 2014 و 2018. در سال 1978 ایران در مرحله گروهی حذف شد و به مقام چهاردهمی رسید.
در سال 1998 کشور ما بیستم شد و باز هم در مرحله گروهی حذف شد. البته در آن سال ایران بازی حساسی با تیم کشور آمریکا داشت که توانست در آن مسابقه به برد برسد.
در جام جهانی 2006 بود که باز هم ایران در مرحله گروهی حذف شد و تیم بیست و پنجم دنیا شد. در سال 2014 باز هم این اتفاق افتاد و ایران به عنوان تیم بیست و هشتم رسید. اما در جام جهانی 2018 کشور ایران توانست به مقام هجدهم دست پیدا کند. بازیکنانی مانند مهدی مهدوی کیا، آندرانیک تیموریان، احسان حاج صفی و علیرضا جهانبخش توانستند با شش بازی بیشترین حضور در جام جهانی را در بین بازیکنان ایرانی داشته باشند.
جمع بندی
جالب است بدانید که در سال 1966 نشان قهرمانی جام جهانی قبل از شروع مسابقات دزدیده شده بود. در میان بازیهای جام جهانی پرگلترین بازی به بازی اتریش در برابر سوییس برمیگردد. این مسابقه با نتیجهی هفت بر پنج با پیروزی اتریش به پایان رسید. همچنین تیم کشور مکزیک هم تاکنون بیشترین میزان باخت را داشته است که تعداد این باختها به رقم 25 میرسد.
پیشنهاد میکنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات فوتبال 118فایل نیز دیدن فرمایید.