در این مقاله بخوانید
بتونه کاری خودرو چگونه انجام میشود؟ بتونه خودرو برای چه آسیبهایی مناسب است؟ برای از بین بردن آسیبهای سطحی از کدام بتونه استفاده میشود؟ چند نوع بتونه وجود دارد و تفاوت بتونه فوری با دیگر بتونهها چیست؟ بتونه فوری برای خشک شدن چقدر زمان نیاز دارد؟ چگونه می توانیم دوره آموزش نقاشی بدنه خودرو را فرا بگیریم؟ با ما همراه باشید تا به جواب سوالاتتان دست پیدا کنید.
مقدمه
بدنه خودرو مستعد آسیبهای زیادی است و وقتی آسیبی به بدنه خودرو وارد میشود به انواع مختلف تقسیم میگردد. وقتی ضربه و فشاری به بدنه خودرو وارد میشود باعث میشود بدن دچار آسیب سطحی تا عمیق شود. ترک خوردگی و شکستگی و… در بدنه ایجاد شود. برای ترمیم و درست کردن این آسیبها باید کارهای مختلفی از جمله بتونه سنگی و بتونه کاری خودرو را انجام دهید.
نحوه بتونه کاری خودرو
بتونه کاری خودرو زمانی انجام میشود که خودرو دچار آسیب شده باشد. گل بتونه یک نوع گل خاصی است که مل نامیده میشود. این گل حالت خمیری دارد و وقتی در مجاورت هوا قرار میگیرد به سرعت سفت میشود. به طور کلی میتوان گفت بتونه خودرو نه مایع است نه جامد و یک حالت حد واسط دارد.
به این صورت که نه آنقدر سفت و سخت است که به آن جامد بگوییم و نه آنقدر شل و وا رفته است که آن را مایع بنامیم. بتونه کاری خودرو در شرایط خاصی انجام میشود و وقتی بتونه خشک شد میتوان روی آن سنباده زد.
وقتی رنگ بدنه خودرو آسیب میبیند لازم است کارهای حرفهای توسط اشخاص کار بلد این کار انجام بگیرد. برای اینکه آسیبها و خراشهای ایجاد شده ترمیم شود و بدنه خودرو به حالت و رنگ اولیه خود برگردد باید کار را به فردی که در این کار مهارت دارد و تخصص او ترمیم رنگ خودرو است سپرد. زیرا لازم است فرد با انواع کد رنگ و میزان آسیب رنگ و حتی نوع بتونه خودرو که برای این کار لازم است استفاده کند را به خوبی بشناسد.
بعد از اینکه قسمتهای آسیب دیده خودرو صافکاری شد نوبت به بتونه کاری میرسد. میتوان گفت که بتونه کاری خودرو جزئی از مراحل نقاشی و رنگ خودرو است. یعنی برای اینکه بتونه کاری خودرو انجام شود باید از قبل زیرسازیهای لازم صورت گیرد. یکی از این زیرسازیها صافکاری قسمتهای آسیب دیده بدنه خودرو است.
انواع بتونه خودرو
بتونه خودرو با توجه به ترکیب و مواد به کار رفته در آن و حتی درصد خلوص مواد خود به انواع مختلفی تقسیم میشود و هر کدام از این بتونهها کاربرد خاص خودشان را دارند. برای بتونه کاری خودرو سه نوع بتونه مورد استفاده قرار میگیرد.
هر کدام از این بتونهها عملکرد و کارکرد خاصی دارند که باید نوع آسیب بررسی شود و بتونه مناسب انتخاب گردد تا بهترین نتیجه ایجاد شود. در ادامه با این سه نوع بتونه خودرو آشنا میشویم.
- بتونه اپوکسی: این بتونه خودرو ساختار دو جزئی دارد و از رزین ساخته شده است. وقتی قسمتهای پلاستیکی خودرو آسیب ببیند برای ترمیم و نقاشی آن از بتونه اپوکسی استفاده میکنند. مادهای به نام آمین در این بتونه خودرو وجود دارد که نقش سخت کننده بتونه اپوکسی را بر عهده دارد. بتونه کاری خودرو با اپوکسی در قسمتهایی که پلاستیکی هستند به این دلیل است که بتونه اپوکسی خودرو قدرت چسبندگی بسیار بالایی دارد.
اما بتونه اپوکسی ایرادهایی نیز دارد و یکی از این ایرادها این است که نمیتوان آن را سنباده زد. یکی از معایب دیگر بتونه پوکسی این است که از نظر عایق بودن نسبت به دیگر بتونهها ضعیف است و اگر خودرو نیاز به عایق داشته باشد عملا بتونه کاری خودرو با اپوکسی انجام نمیگیرد. کار این بتونه ترمیم کردن آسیبهای سطحی 3 تا 10 میلیمتری است و انعطاف پذیری بسیار بالایی دارد. بهترین چسبندگی را برای رزین و فلز دارد.
- بتونه پلی استر: بتونه پلی استر همانند بتونه اپوکسی از دو جز تشکیل شده است. این بتونه نیز از رزین غیر اشباع است و هاردنر یا سخت کننده که برای این بتونه استفاده میشود پرآکسیدهای آلی است. این بتونه در سه نوع باریک، متوسط و ضخیم تولید میشود و متناسب با عمق آسیب انتخاب میشود. از بتونه خودرو پلی استری برای عمق رنگ آمیزی 2 تا 20 میلیمتری استفاده میکنند.
همچنین میزان چسبندگی و شکل پذیری بتونه نوع ضخیم بیشتر از دو نوع دیگر است. گفتیم که این بتونه در سه نوع باریک و متوسط و ضخیم در بازار وجود دارد.
از نوع باریک این بتونه برای ترمیم و نقاشی آسیبهای 2 تا 5 میلیمتری استفاده میشود و از نوع متوسط آن برای 5 تا 10 میلیمتری و نوع ضخیم آن برای 10 تا 20 میلیمتری استفاده میکنند.
- بتونه لاک و الکل: مواد تشکیل دهنده بتونه لاک و الکل نیترو سلولز و رزین الکید است. این بتونه خودرو نیز همانند دو بتونه قبلی ساختار دو جزئی دارد. بتونه کاری خودرو با این بتونه برای سطوح کم عمق و سطحی است. این بتونه به سرعت خشک میشود و برای ترمیم آسیبهای 1 تا 2 میلیمتری استفاده میشود. بتونه لاک و الکل نوع ضخیم نیز دارد ولی به دلیل سختی کاری که دارد کمتر مورد استقبال قرار گرفته است.
- بتونه فوری: بتونه فوری را جز دسته بندی بتونهها نمیگذارند ولی این بتونه نیز مانند دیگر بتونهها کار ترمیم بدنه خودرو را انجام میدهد و این کار را در کمترین زمان انجام میدهد. بتونه کاری خودرو با بتونه فوری در مواقعی انجام میشود که میخواهید عملیات رنگ آمیزی به سرعت انجام بگیرد. این بتونه به دلیل اینکه به سرعت خشک میشود و کلا برای از بین بردن آسیبها به 15 دقیقه زمان لازم دارد تا خشک و سفت شود بتونه فوری نام گرفته است.
وقتی بتونه فوری خشک شود به راحتی سنباده زده میشود و عملیات رنگ آمیزی انجام میگیرد. مواد تشکیل دهنده این بتونه سلولز و رزینهای نیتروسلولزی است. بتونه کاری خودرو با این نوع بتونه علاوه بر سرعت بالا، انعطاف پذیری و قدرت چسبندگی بالایی نیز دارد.
بتونه سنگی چیست؟
بتونه سنگی نیز برای ترمیم و نقاشی بدنه خودرو استفاده میشود، ولی از این بتونه برای سطوح عمیق و شکستگیها استفاده میشود. بتونه سنگی از رزین پلی استر و سایر رزینها تولید شده است که برای سخت شدن نیاز به هاردنر دارد. پر کنندگی بسیار خوبی دارد و به راحتی ساب میخورد.
چگونه سنباده زنی انجام میشود؟
اگر میخواهید کیفیت و نتیجه کار به بهترین شکل نشان داده شود باید با نحوه سنباده زنی آشنا باشید. سنباده زنی کاری بسیار دشوار است و به دقت و مهارت بالایی نیاز دارد. برای اینکه بتوانید سنباده زنی خوبی داشته باشید باید به یکسری اصول و نکته توجه کنید. ما در ادامه این نکات و اصول سنباده زنی را معرفی میکنیم.
- بعد از بتونه کاری خودرو نوبت به سنباده زنی آن است. برای این کار باید بدنه خودرو را تمیز کنید و هیچ گونه آلودگی روی آن نباشد.
- دستگاه سنباده را با نوع آسیب انتخاب کنید و به صورت دورانی روی محل مورد نظر عملیات سنباده زنی را انجام دهید.
- برای اینکه اطراف و نقاط دیگر خودرو دچار آسیب نشوند آنها را با روزنامه بپوشانید. سنباده زنی را در مکان سایه دار انجام دهید.
جمع بندی
بتونه کاری خودرو کاری تخصصی است و لازم است این کار توسط افراد کاربلد این حرفه انجام بگیرد. بتونه خودرو با ظرافت و دقت بسیار بالایی انجام میشود و بتونه کار باید نوع و عمق آسیب را شناسایی کند و متناسب با آن بتونه مناسب را انتخاب کند.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات نقاشی خودرو 118فایل نیز دیدن فرمایید.