در این مقاله بخوانید
اقدامات مربوط به زنبورداری در فصل تابستان چیست؟ زنبور عسل در تابستان در کدام شرایط بهتر زندگی میکند؟ چه کارهایی برای خنک کردن زنبور عسل در تابستان باید انجام داد؟ زنبور عسل برای تهویه چه کارهایی انجام میدهد؟ طریقه استفاده از دوره آموزش پرورش زنبور عسل چگونه است؟ با ما همراه باشید تا جواب سوالاتتان برسید.
مقدمه
زنبورداری در تابستان کمی آسانتر از فصل زمستان است. زنبور عسل در تابستان به هوای خنک نیاز دارد و باید کندوهایش تهویه خوبی داشته باشد. وقتی در این فصل بتوانید به خوبی زنبور و کندوها را مدیریت کنید نتیجه آن را در پاییز خواهید دید. در ادامه اقداماتی که زنبورداران باید در فصل بهار انجام دهند را شرح میدهیم.
زنبورداری در فصل تابستان
زنبورداری و تولید عسل از مشاغلی هستند که جز کارهای کشاورزی شمرده میشوند و رابطه مستقیمی با شرایط آب و هوایی، اقلیم، تنوع گیاهی و وضعیت نگهداری دارد. تولید عسل، مسیر نسبتا طولانی را طی میکند و تا اندازهای زمان بر است، چرا که زنبوردار را در تمام طول سال مشغول میکند. برای اینکه زنبور عسل در تابستان از شدت گرما تلف نشود اقداماتی باید انجام دهید. این اقدامات به شرح زیر است:
- خنک کننده و تهویه کندو: زنبورها ممکن است مجبور باشند برای خنک کردن کندوی خود در گرمای تابستان سخت کار کنند. قرار دادن کهیرها با سایه بعد از ظهر یا نور خورشید کم رنگ به شما کمک میکند. تختههای زیرین، پوششهای داخلی غربالشده و شیلنگهای تهویه میتوانند به زنبورها کمک کنند تا کندو را خنک کنند
- برداشت عسل: در اواسط تا اواخر تابستان، میتوانید برداشت عسل را از کلنیهای مستقر شروع کنید.
- کندو را از سطح زمین بالا نگه دارید: یکی از نکات زنبورداری در فصل تابستان این است که میتوان با قرار دادن کندو روی پایه، اجازه داد هوا از همه طرف، از جمله قسمت پایین، گردش کند.
- از یک تخته پایین صفحهدار بدون سینی Varroa استفاده کنید: یک کف غربال شده اجازه میدهد تا هوا از زیر به داخل کندو گردش کند و سطح آن بسیار بزرگتر از ورودی استاندارد است.
- یک ورودی بالایی اضافه کنید: یک ورودی بالایی، یا در قسمت بالای کندو سوراخ شده یا به صورت یک پوشش داخلی بریده شده است، به کندو اجازه میدهد تا مانند دودکش رفتار کند. هوا از ورودی پایینی یا پایین صفحه شده وارد کندو می شود و از ورودی بالایی خارج می شود.
- در صورت امکان، از سقف شیروانی تهویهدار علاوه بر (یا به جای) پوشش داخلی محافظ استفاده کنید.
- کندوی خود را در سایه نگه دارید: زنبورها معمولا مناطق سایه دار را برای زندگی انتخاب میکنند. کمی آفتاب صبحگاهی خوب است، اما یک مکان سایه به زنبورها این امکان را میدهد که بعد از ظهر خود را به دنبال علوفه بگذرانند. اگر نمیتوانید کندوی خود را از آفتاب تاول زا جابجا کنید، سعی کنید با استفاده از میلهها و طنابها، یک برزنت بر روی آن قرار دهید.
- کندوها در مکانهای آفتابی باید با رنگهای روشن و دارای سقف سفید یا فلزی باشند.
- یک قفسه چوبی را در زیر جعبه مولد پایین قرار دهید. قفسههای تختهای میتوانند با کاهش تراکم زیر لانه جوجهها و ایجاد فضای بیشتری برای حرکت هوا به تهویه کمک کنند.
- به دلیل گرمای هوا زنبور عسل در فصل تابستان بیشتر به آب نیاز دارد. مطمئن شوید که زنبورهای شما منبع آب آشامیدنی دارند. اگر فکر میکنید زنبورهای شما کمبود آب دارند، یک سطل را پر کنید، حولهای را در آب فرو کنید و سپس حوله را روی کناره سطل آویزان کنید تا یک سر آن زیر آب بماند. آب به داخل حوله میرود و زنبورها جایی برای آویزان شدن خواهند داشت.
- اگر گلهای شما خشک شدهاند و شهد کمیاب است، زنبورهای غارتگر ممکن است زودتر از حد معمول ظاهر شوند. اگر تصمیم به تغذیه دارید، از دانخوری داخلی استفاده کنید. سوراخهای تهویه خود را غربال کنید و از ریختن شربت یا عسل در نزدیکی کندوهای خود خودداری کنید.
مقدمه اقدامات زنبور داری در تابستان
انواع زنبور عسل
به طور کلی زنبورهای عسل به چهار نوع؛ زنبور درشت، زنبور هندی، زنبور ریز و زنبور عسل معمولی دسته بندی میشوند، که هر یک از آنها دارای نژادهای مختلفی هستند. اگه قصد شروع زنبورداری در خانه را دارید باید انواع زنبورها که به شرح است را بشناسید.
زنبور عسل هندی
این زنبور عسل از معمولیها کوچکتر است و در چین، هندوستان و ژاپن وجود دارد. زنبور عسل هندی تنبل است و چیزی که تولید میکند از محصول زنبور معمولی هم کمتر است. در مقابل تعدادی از بیماریهای مهم مانند کنه واروآ مقاوم هستند. این نوع زنبور عسل در تابستان بهترین عملکرد را از خود نشان میدهد.
زنبور درشت
بزرگترین نوع زنبور است که در چین و هندوستان زندگی می کند. ویژگی این زنبورها تک شان بودن آنها است و اصلا علاقهای به ماندن در کندو ندارند. اینگونه زنبورها نمیتواند هوای سرد زمستان را تحمل نمایند.
زنبور کوچک
همانطور که از اسمش پیداست از همه زنبورها کوچکتر است و در جنوب ایران، هندوستان و برخی مناطق جنوبی آسیا میتوان زنبور کوچک را دید. مانند زنبور درشت، آنها نیز تک شان هستند و در داخل کندو باقی نمیماند.
زنبور معمولی
گونهای است که در همه مناطق، به جز مناطق قطبی زیاد دیده شده و در همه مناطق شهری و روستایی برای تولید عسل و زنبورداری در کندوها نگهداری میشود. این زنبور نژاد زیادی دارد که از میان فراوانی نژاد آنها فقط پنج نژاد معروفتر هستند که عبارتند از:
- نژاد ایتالیایی یا زنبور زرد: منشأ این نژاد ایتالیاست و رنگ آن زرد پر رنگ است. رنگ موهای بدنش، زرد بوده و در نرها مشخصتر است. مصرف عسل این نژاد در زمستان بالاست و تمایل شدیدی به غارت از خود نشان میدهد.
در نتیجه این خصوصیت، میزان محصول مورد انتظار و نیز مقاومتش نسبت به بیماریها کاهش مییابد. از خوبی این زنبور تولید نوزاد کندو و بره موم کمتر، رشد سریع در بهار و عسل آوری خوب آن است.
- نژاد کارنیولای (کارنیکا): موطن اصلی این نژاد در جنوب آلپ در اتریش و شمال بالکان در یوگسالوی سابق است. این نژاد آرامترین نژاد زنبور عسل است و زمستان را با مقدار کمی غذا و جمعیت خیلی کم میگذراند. در صورت وجود گرده، نوزادان زیادی تولید میکند. غارت درا ین نژاد خیلی کم و تولید بره موم بسیار پایین است. در سالهای اخیر این نژاد در کلیه جهان گسترش یافته است.
- نژاد اروپایی یا زنبورهای سیاه: این نژاد در شمال اروپا وجود دارد و رنگ بدن آن سیاه است. این نژاد بسیار مهاجم است و نیش میزند. زبان کوتاه این زنبور عیب دیگر آن است. اما شرایط سخت زمستان را به خوبی تحمل میکند.
- نژاد قفقازی: موطن اصلی آنها کوههای بلند قفقاز مرکزی است. زنبورهای این نژاد آرام بوده و کلنیهای قوی تا قبل از تابستان میسازند. تولید بچه کندو در این نژاد پایین بوده ولی تولید بره موم بالا است.
این نژاد تا حدودی تمایل به غارت و جابجایی دارد. زمستان گذارانی در این نژاد به علت حساسیت به نوزما خوب نیست. مشخصه بارز آن خرطوم درازی است که به حدود 7 میلیمتر میرسد.
- نژاد ایرانی: موطن اصلی این نژاد رشته کوههای البرز است ولی امروز در قسمتهایی از خاورمیانه پراکنده است.
سه حلقه اول روی شکم این زنبورها سیاه و تیره و بقیه شکم زرد متمایل به قهوه ای است. این نژاد بهترین زنبور عسل در تابستان است و با تولید عسل به موقع در زمستان ماندگاری دارد.
جمع بندی
زنبور عسل در تابستان به علت گرما شرایط خوبی پیدا نمیکند لذا شما باید اقدامات لازم را انجام دهید. اگه حرفه شما زنبورداری است پس باید در این فصل برای کندوها تهویه مناسب قرار دهید و میزان آب و شرایط گلها را بررسی کنید. زنبور عسل اگر در تابستان به خوبی مدیریت شود در زمستان قویتر خواهد و زمستان گذرانی خوبی خواهد داشت.
پیشنهاد میکنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات زنبورداری 118فایل نیز دیدن فرمایید.