در این مقاله بخوانید
ساخت قالب شمع چگونه است؟ به چه وسایلی برای ساخت قالب نیاز است؟ آیا تفاوت قالب سیلیکونی با قالب دو لپهای را میدانید؟ آیا تا به حال شمع سازی با موم عسلی را تجربه کردهاید؟ آیا خواص شمع با موم عسلی طبیعی را میدانید؟ چگونه دوره آموزش شمع سازی را فرا بگیریم؟ با ما همراه باشید تا به جواب سوالاتتان دست پیدا کنید.
مقدمه
در گذشته قالبهای شمع معمولا از فلز ساخته میشدند، امروزه میتوانید قالبهای شمع را در خانه با هر جنس و طرحی بسازید. الگوهایی از قالب شمع در بازار وجود دارد که به نامهای قالب سیلیکونی، قالب یک تکه، دولپه و… شناخته شدهاند. که کار کردن با هر کدام از آنها شیوه و روش خاص خود را دارد.
انواع قالب شمع
- قالبهای سیلیکونی: قالب شمع سیلیکونی از جنس پلاستیک است و انعطاف پذیری بسیار بالایی دارد. از همین رو شمع به راحتی از آن جدا میشود.
- قالب یک تکه: همانطور که از اسمشان پیداست از یک تکه ساخته شدهاند و آنها به صورت کونیک هستند.
- قالبهای دو لپه: در این نوع قالب شمع وقتی پارافین داخل آن ریخته میشود نیاز به آبندی دارد تا ریخته نشود. این قالب بهترین برجستگیها و فرو رفتگیها را روی شمع ایجاد میکند. در شمع سازی از همه این قالبها برای ساخت شمعهای مختلف و متنوع استفاده میشود.
نحوه ساخت شمع با موم عسلی و قالب شمع
برای ساخت قالب شمع ابتدا طرح و مدلی که دوست دارید را میتوانید در کامپیوتر و به صورت سه بعدی طراحی کنید و پرینت بگیرید. یا میتوانید طرح مورد نظرتان را روی مقوا یا کاغذ پیاده کنید. وقتی طرح مورد نظر را پیاده کردید نوبت به رنگ آمیزی قالب شمع میرسد. البته فراموش نکنید که اول طرح دلخواه را به هم بچسبانید و بعد شروع به رنگ آمیزی کنید.
رنگ به عنوان یک لایه محافظ عمل میکند و باعث میشود درزهای موجود پر شوند و پارافین از آن خارج نشود. شما میتوانید قالبهای شمع سازی را با کاغذ، مقوا و حتی با وسایل دور ریختنی درست کنید. میتوانید طرح را رو شیشه پیاده کنید و آن را مطابق الگو به هم بچسبانید. ما در اینجا قالب شمع با شیشه را درست کردیم.
وقتی قالب شیشهای آماده شد نوبت درست کردن شمع است. برای این کار ابتدا فتیله را با کمک چسب فتیله و صفحه آن در وسط و ته شیشه مورد نظر بچسبانید. در مرحله بعد با کمک دیگ دو جداره موم و روغن نارگیل را ذوب کنید.
در صورتی که دیگ دو جداره در دسترس شما نیست میتوانید با استفاده از دو قابلمه که یکی اندازه کوچکتر از دیگری دارد شرایط دیگ دوجداره را شبیه سازی کنید. این طور که در قابلمه پایینی مقداری آب بریزید و با قرار دادن آن روی اجاق گاز و جوش آمدن آب به راحتی ممکن میشود. همانطور که از اسمشان پیداست از یک تکه ساخته شدهاند و آنها به صورت کونیک هستند.
بعد از ذوب شدن موم اگر تمایل داشتید مقداری روغن ضروری به آن اضافه کنید و سپس موم ذوب شده را با مقدار مشخص روغن نارگیل و در صورت تمایل روغن ضروری با استفاده یک چوب غذاخوری چوبی و یا چاپستیک چوبی باهم ترکیب کنید. در مرحله بعد موم را داخل شیشهای که از قبل آماده کردهاید و فتیله را در مرکز آن چسباندهاید بریزید.
دقت کنید در زمان ریختن موم فتیله جابه جا نشود و همچنان در مرکز شیشه باشد. برای این کار راههای مختلفی مثل استفاده از نی یا سیخ چوبی و مداد در دهانه شیشه میتوان استفاده کرد. البته یک راه آسان استفاده از گیره لباس و رد کردن فتیله از سوراخ وسط آن است.
در آخر شمعها را در محلی گرم بگذارید که سفت شود دقت کنید که اگر جای آنها سرد باشد و شمعها به سرعت سرد شوند ممکن است موم ترک بردارد. یک راه برای این کار استفاده از اجاق گاز فر است. به این منظور شیشه موم را داخل گاز که از قبل تا دمای ۴۶ درجه سانتیگراد گرم شده و سپس خاموش شده است قرار دهید.
در این نوع قالب شمع وقتی پارافین داخل آن ریخته میشود نیاز به آبندی دارد تا ریخته نشود. این قالب بهترین برجستگیها و فرو رفتگیها را روی شمع ایجاد میکند. در شمع سازی از همه این قالبها برای ساخت شمعهای مختلف و متنوع استفاده میشود.
خواص شمع با موم عسلی طبیعی
شمع سازی با موم عسلی خواصی مثل غیر سمی بودن، خنثی سازی آلایندهها، ایجاد آرامش، ایمنی و نور عالی دارد که در ادامه توضیح میدهیم.
- غیر سمی: به دلیل اینکه موم طبیعی در ساخت این شمع به کار میرود مواد جانبی سمی و همچنین دوده سنگین زمانی که شمع میسوزد تولید نمیشود. اما بعضی از شمعها که با مومهای غیر طبیعی تولید میشوند مواد سمی و سرطان زا وارد فضا میکنند. قالب شمع مناسب برای موم عسلی قالب سیلیکونی، شیشهای، پلاستیکی و… است.
- خنثی سازی آلایندهها: وجود یونهای منفی باعث خنثی سازی آلایندههایی که در هوا وجود دارد میشود. این شمع ها در زمان سوختن این یونها تولید میکنند و در نتیجه به از بین بردن گرد و غبار و بو کمک میکند. همچنین باعث کم شدن نشانههای حساسیت و آسم و بهتر شدن تنفس افراد حاضر در محیط میشود.
- نور: میتوان گفت درخشانترین و خالصترین نور متعلق به شمعهایی است که با موم عسلی تولید میشوند. اگر قصد دارید از شمع به عنوان منبع روشنایی استفاده کنید این شمع بهترین انتخاب است زیرا به کاهش سر درد و چشم درد نیز کمک میکند.
- موم زنبور عسل سالم است و به تصفیه هوا کمک میکند و امواج منفی محیط را از بین میبرد.
آشنایی با انواع قالبهای شمع سازی
قالب پلاستیکی
قالب شمع پلاستیکی برای افراد مبتدی که تازه وارد عرصه شمع سازی شدهاند مناسب است. مهمترین ویژگی این قالب کار آسان و ایمن با آن است. البته ایراد مهمی که دارند این است که این قالبها در دمای بالای 60 درجه شروع به ذوب شدن میکنند.
قالب آلومینیومی
از قالبهای پرکاربرد در شمع سازی است. دلیل پرکاربرد بودن قالب شمع آلومینیومی داشتن مقاومت بالا در برابر حرارت است.
قالب فلزی
قالب شمع فلزی طول عمر زیادی دارد و به تعمیر و نگهداری کمی نیاز دارد. قالبهای فلزی درز ندارند و میتوان برای مدت طولانی از آنها استفاده کرد.
قالب لاستیکی
قالبهای لاستیکی در انواع مختلف وجود دارند که در زیر با برخی از این قالبها آشنا میشویم.
قالب پلی اورتان: قالب لاستیکی پلی اورتان ارزانترین نوع قالبهای شمع سازی است. ایراد مهم این قالب این است که برای خارج کردن شمع از آن برای ایجاد سطح صاف نیاز به وسیله جانبی دارد.
قالب سیلیکونی: قالب شمع سیلیکونی جز قالب لاستیکی است که در طرحها و اندازههای مختلف در بازار وجود دارد. ویژگی این قالب این است که شمع به راحتی از آن جدا میشود.
قالب لاتکس: بهترین قالب برای ساختن طرحهای پیچیده مثل گل، میوه و حیوانات قالب شمع لاتکس است. آنها بسیار انعطافپذیر هستند و در شمع سازی برای ایجاد الگوهای پیچیده مورد استفاده قرار میگیرند.
قالب شیشهای
قالبهای شیشهای به سرعت خنک میشوند و کار شمع سازی را آسانتر میکنند. تنها ایراد این قالبها ساختار شکنندگی آنها است زیرا این قالبها بسیار ظریف هستند و تا دمای مشخصی از حرارت را میتوانند تحمل کنند.
قالب پلی کربنات
قالبهای پلی کربنات برای ساخت شمعهایی که با موم پارافین قالب گیری شده و برای استفاده مخلوط شمع و مومهای گیاهی ایده آل هستند. در برابر حرارت (120 درجه) مقاومت میکنند.
جمع بندی
قالب شمع جزء ابزارهای ضروری برای شمع سازی است. قالب را میتوان به صورت آماده در انواع یک تکه، دو لپه، سیلیکونی و… تهیه کرد یا در منزل با طرح و جنس دلخواه ساخت. در ساخت قالبها حتما درزهایی که ایجاد میشود را بپوشانید تا پارافین نریزد.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات شمع سازی 118فایل نیز دیدن فرمایید.