در این مقاله بخوانید
آنچه در این مقاله می خوانیم:
شمع چیست؟ مواد تشکیل دهنده شمع کداماند؟ آیا میدانید برای شمع سازی از چه وسایلی استفاده میشود؟ هر کدام از لوازم ساخت شمع چه کاربردی دارند؟ چگونه دوره آموزش ساخت شمع را فرا بگیریم؟ با با ما همراه باشید تا پاسخ سوالات شما را بدهیم.
مقدمه
انسانها از شمع در زمانهای بسیار قدیم به عنوان ابزاری برای ایجاد روشنایی استفاده میکردند. همچنین شمعهایی که در زمانهای بسیار دور استفاده میشدند فتیلهدار نبودند، و از چربی حیوانات ساخته میشدند. ماده اصلی برای شمع سازی پارافین است. امروزه از شمعها برای تزئین محیط در مراسمات مختلفی از جمله عزاداری، تولد، مراسمات خاص و… استفاده میکنند.
شمع چیست؟
شمع یک وسیله برای ایجاد نور و روشنایی و تزئین در مراسمات خاص محسوب میشود. شمع توسط موم یا پارافین که ماده اصلی تشکیل دهنده آن است، فتیله و قالب ساخته میشود. در زمانهای قدیم برای روشنایی محیط از شمعها و چراغهای نفتی استفاده میکردند.
ولی امروزه از شمعهای گوناگون برای دکوراسیون مراسمات تولد، جشن ازدواج، عزا و… استفاده میکنند. شمعها دارای انواع گوناگون و تنوع رنگ بندی بالایی هستند که بسته به سلیقه خود و کاربرد آنها میتوانید شمع مورد نظر خود را تهیه کنید و یا بسازید.
وسایل مورد نیاز در شمع سازی
برای شمع سازی از پارافین استفاده میشود، اما سایر لوازم ساخت شمع عبارتاند از قالب، فتیله یا ریسمان، رنگ و… که در ادامه کاربرد هریک را بررسی میکنیم.
قالب
یکی از مهمترین وسایل ساخت شمع قالب است. این قالبها دارای انواع و جنسهای مختلفی هستند. قالب شمع سازی از جنسهای گوناگونی مانند فلزی، شیشهای، پلاستیکی و سیلیکونی ساخته میشود. بهترین نوع قالب در شمع سازی قالب شیشهای است، زیرا شمع در قالبهای شیشهای سطح صاف و صیقلی خود را نمایان میکند و نسبت به شمعهایی که در قالبهای دیگر تولید میشوند عمر طولانیتری دارند. قالبهای پلاستیکی و فلزی از نظر قیمت از قالبهای شیشهای ارزانتر هستند. یک سوراخ در هر قالب وجود دارد که برای نگه داشتن فتیله از آن استفاده میکنند.
فتیله
از دیگر وسایل ساخت شمع فتیله است. اغلب فتیلهها از جنس کتان و یا ریسمان ساخته میشوند. این فتیلهها در ابعاد و اندازههای مختلفی تولید میشوند که این اندازهها بستگی به نوع و قطر شمعها دارد. فتیلهها در دو دسته قیطانی و نخ پرک وجود دارند.
سوزن یا قلاب
از این سوزنها در مواقع ذوب کردن پارافین و ریختن پارافینها در قالب استفاده میکنند. برای انجام این کار باید فتیله را به سوزن یا قلاب گره زده و در سوراخ قالب شمع سازی قرار داده و پارافین را در آن بریزید.
پارافین و انواع آن
یکی دیگر از وسایل ساخت شمع پارافین است. اگر پارافین نباشد شمع ساخته نمیشود. پارافینها یک ماده سفید رنگ مات هستند که از مواد آتش زا و نفتی به دست میآیند. پارافین نقطه ذوبهای متفاوتی دارد، ولی در صنعت شمع سازی نقطه ذوب آن ۶۰ تا ۶۳ درجه سانتی گراد است. پارافینها انواع مختلفی دارند که برخی از آنها به شرح زیر هستند.
پارافین کریستالی: از این نوع پارافین برای شمعهای دست ساز به دلیل انعطاف بالایی که دارد استفاده میکنند. این نوع پارافین با دست حالت گرفته و برای شمعهایی که شکل و ظاهری خاص دارند استفاده میشود. پارافین کریستالی در برابر دیگر پارافینها قیمت بالاتری دارد، ولی اگر کیفیت این نوع پارافین پایین باشد شمع زیبا و شفافی به دست نمیآید.
پارافین قالبی: این نوع از پارافین بسیار ارزان و ساده است و برای استفاده در شمعهای معمولی که ساده و رنگی هستند کاربرد دارد.
پارافین شنی: پارافین شنی شبیه دانههای ترافل قنادی است که در رنگهای مختلف وجود دارد. از این نوع پارافین برای ساختن شمعهای تپهای استفاده میکنند.
پارافین پولکی: این نوع از پارافین شبیه پارافین شنی است که ظاهری شبیه پولک دارد. از این پارافین هم برای مخلوط کردن با پارافین ذوب شده میتوان استفاده کرد و هم برای تزئین روی شمعها کاربرد دارد.
پارافین ژلهای: پارافین ژلهای با دیگر پارافینها متفاوت است، زیرا ظاهری چرب و لغزنده دارد. پارافین ژلهای برای ریختن داخل ظرفها و لیوانها مناسب است. از این نوع پارافین در شمعهای که درون آن از تزئینات استفاده میشود.
پارافین مایع: از این پارافین مایع بیشتر برای شمعهای تزئینی استفاده میکنند. پارافین مایع را هم میتوان مانند دیگر پارافینها روشن کرد، ولی اکثرا از آن برای ریختن در داخل گیلاس و ظروف تزئینی استفاده میکنند. پایه نگهدارنده این پارافینها فتیله است.
اسید استئارین
اسید استئارین یک ماده برای استحکام بیشتر پارافین است که در شمع سازی مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده بی رنگ، بی بو و بی مزه است. در ماده اسید استئارین کریستالهایی وجود دارد که تنها در الکل وارت داغ شده حل میشود، که برای ساختن شمع و صابون از آن استفاده میکنند. خاصیت بسیار پرکاربرد این اسید حلال این است که باعث خشک شدن و کوچکتر شدن شمع و جدا کردن آن از قالب میشود. جهت تولید شمع برای هر کیلو پارافین باید ۵۰ گرم از اسید استئارین مصرف شود.
رنگ
از دیگر وسایل ساخت شمع میتوان به رنگهای مخصوص این کار اشاره کرد. برای رنگ کردن شمعها میتوان از مداد شمعی نیز استفاده کرد. لازم به ذکر است که اگر از رنگ زیاد در شمع سازی استفاده کنید شمعها به خوبی نمیسوزند. نوع خاصی از رنگها به نام رنگ شب نما یا فلورسنت وجود دارد که در پارافینهای پولکی بیشتر استفاده میشود.
ظرف مخصوص
ظرف مخصوص یکی دیگر از وسایل ساخت شمع برای ذوب کردن پارافین است. جنس این ظروف معمولا از فلزی، استیل یا آلومینیومی است. برای ذوب کردن پارافین دو ظرف بزرگ و کوچک یکی برای پر کردن با آب و جوشیدن آن و دیگری برای قرار دادن در درون ظرف بزرگ نیاز است تا پارافین موجود در آن ذوب شده و برای ریختن در قالب آماده شود.
چسب کاغذی
از چسب کاغذی برای نگه داشتن فتیله در سوراخهای قالب استفاده میکنند.
همزن
برای مخلوط کردن رنگ با پارافین باید از همزن استفاده کنید ولی اگر همزن در دسترس نبود میتوان از قاشق نیز استفاده کرد.
براکس
یکی از دیگر وسایل ساخت شمع براکس است، که برای نسوز کردن فتیله از این ماده استفاده میکنند. براکس و نمک را مخلوط کرده و آن را به مدت ۵ دقیقه بجوشانید و بعد فتیله را در آن قرار دهید و سپس فتیله را از آن خارج کرده و در جای صاف و خشکی قرار دهید تا خشک شود.
عطر
برای این که شمعهای در حال سوختن بوی مواد نفتی و دود ندهند میتوان از عطر شمع استفاده کرد. این عطر در انواع مختلفی وجود دارد و باید زمانی که پارافین ذوب شده است و میخواهید آن را در قالب بریزید عطر شمع را به آن اضافه کنید.
نتیجه گیری
از شمعها در زمانهای قدیم به عنوان یک وسیله روشن کننده یا همان روشنایی استفاده میکردند. اما امروزه از شمعها در مراسمات مختلف از جمله عزا، تولد، مراسم ازدواج و… برای تزئینات استفاده میکنند. در شمع سازی از وسایل زیادی استفاده میشود که در این مقاله به آنها اشاره شد.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات شمع سازی 118فایل نیز دیدن فرمایید.