در این مقاله بخوانید
آیا از صابونها چیزی میدانید؟ کاربردهای صابون چیست؟ انواع صابون چه خواصی دارند؟ هر نوع صابون برای چه پوستهایی مفید است؟ طریقه استفاده از دوره آموزش صابون سازی چگونه است؟ در ادامه پاسخ این سوالات را بررسی میکنیم، با ما همراه باشید.
مقدمه
صابون یک ماده چرب است که برای استحمام، شست و شوی صورت و بدن، پاکیزگی و شستن لباسها و… استفاده میشود. صابونها علاوه بر شست و شو در صنایع روان کنندهها و همچنین ریسیدن نخ و پارچه نیز مورد استفاده قرار میگیرند.انواع صابون در شست و شو با آب شدن چربی خود باعث پاکیزگی آلودگی از روی پوست میشود.
صابون چیست؟
صابون یک ماده چرب نمکی است که چربیهای آن در آب حل میشوند و باعث از بین رفتن چربیهای پوست، البسه و… میشود. از صابونها به عنوان ماده نمکی هم یاد میشود. اجزای تشکیل دهنده صابون روغن، غلیظ کننده و… است. همچنین انواع صابون های گیاهی و شیمیایی نیز وجود دارند.
از انواع صابون گیاهی میتوان به صابون بابونه، زردچوبه، ختمی و… اشاره کرد. این صابونهای گیاهی از مزایای مختلفی از جمله جلوگیری از خشکی پوست، ضد لک، ضد جوش و… برخوردار هستند. صابونهای شیمیایی نیز معمولا از مواد آتش زا، پلوپلین و… درست میشوند.
معرفی انواع صابون
انواع صابون از لحاظ حالت
- صابون جامد: این صابونها با کمک قالبهای خاصی از چربی و روغنهای مخصوص تشکیل میشوند. صابونهای شیمیایی از مواد شیمیایی و ترکیب مواد ناخالصی با استفاده از مخلوط کن تولید میشوند.
- صابون مایع: انواع صابون مایع بیشتر در مواد شوینده و دستشویی کاربرد دارد. مواد تشکیل دهنده آنها نیز سدیم و مواد شیمیایی معطر است که در بسته بندیهای مخصوص عرضه میشوند.
- صابون خمیری: این نوع صابون بیشتر دست ساز است. بیشتر ترکیب روغن جوجوبا و گلیسیرین با یکدیگر برای تولید صابونهای خمیری استفاده میشود. این صابونها یک پاک کننده و لایه بردار بسیار قوی سلولهای مرده پوست به حساب میآیند.
انواع صابونها از نظر کاربرد
- صابون توالت: این نوع صابون کاربرد آرایشی دارد. به این صابونها، صابون توالت و یا حمام گفته میشود، ولی با این حال آنها شبیه هم نیستند و باهم تفاوتهای گوناگونی از نظر ترکیب دارند. در ترکیب انواع صابون توالت یا حمام هر اندازه چربی بیشتر باشد خاصیت پاک کنندگی و مرطوب کنندگی بالاتری دارند. در صابون حمام نسبت به صابونهای توالت چربی کمتری موجود است.
- صابون غیر توالت: این صابونها برای رفع آلودگی خیلی زیاد استفاده میشوند. از این نوع صابون برای از بین بردن لکهها و چربیهای بسیار سخت استفاده میشود. به این نوع صابون لیتیوم نیز گفته میشود که با ترکیب نمک و اسید بسیار چرب تشکیل میشود.
- صابون گلیسیرین: این نوع از صابونها از مرطوب کنندهترین انواع صابون به شمار میروند که لطافت و شادابی بسیار بالایی به پوست میدهند. صابونهای گلیسیرین دار طبیعی هستند و برای پوستهای حساس بسیار مفیدند.
این نوع از صابونها که دارای گلیسیرین هستند جهت بهبود بیماری پسوریازیس و اگزما بسیار کاربرد دارند. استفاده مداوم از این نوع صابون باعث میشود که همیشه پوست سالم و شاداب بماند.
- صابون شفاف: شکل ظاهری این صابونها بسیار شفاف است. برای ساخت این نوع صابون آنها را در محلول گرم الکلی مخلوط میکنند و در اثر این مخلوط ذراتی که در الکل حل نمیشوند به صورت این صابونهای شفاف و صاف در میآیند. انواع صابون شفاف به آسانی کف نمیکنند. این نوع صابون نسبت به صابونهای دیگر مرطوب کننده نیست، اما برای جوش و آکنه بسیار مفید است. صابونهای شفاف همچنین بسیار لیز هستند.
انواع صابون بر اساس شکل و فرم
- صابون دست ساز: این نوع صابونها در برابر صابونهای دیگر از قیمت پایینی برخوردار هستند. این نوع صابون طبیعی از مواد ارگانیکی همچون روغنهای زیتون، روغن نارگیل، روغن پالم و… تهیه و به صورت قطعات کوچک تولید میشود. این صابونها به علت داشتن مواد غنی از آنتی اکسیدان برای سلامت پوست بسیار ضروری و مفید هستند. انواع صابون دست ساز دارای هیچ گونه مواد مصنوعی و شیمیایی نیستند و برای افرادی که پوست بسیار حساسی دارند بسیار مفید هستند.
- صابون تختهای: صابون تختهای به صابونهای قالبی گفته میشود. البته به انواع صابون زیبایی، صابونهای حمام، صابونهای لباسشویی و… صابون تختهای نیز گفته میشود.
- صابون مایع: این نوع از صابونها با توجه به نام خود به صورت مایع هستند و به صورت شامپو بدن، مایع دست، مایع ظرفشویی و… وجود دارند.
انواع صابون بر اساس مواد تشکیل دهنده
صابون شیری: این نوع صابونها از نرمترین انواع صابون به شمار میروند. مواد اصلی تشکیل دهنده این نوع صابون شیر است که برای لکههای پوستی بسیار کاربرد دارد. صابون شیری از نظر بافتی بسیار لغزنده است و پوست را نرم و لطیف میکند. این نوع صابون به حدی لطیف است که به پوست نوزاد هم آسیب نمیرساند و برای آنها مورد استفاده قرار میگیرد.
صابون طعم دار: این نوع از صابونها از اسانس گیاهانی مانند نعناع، فلفل، وانیل و… که رایحه و بویی دلنواز دارند ساخته میشوند.
- صابون حیوانی: این نوع از صابونها هم مثل صابون طعم دار از مواد حیوانی همچون پیه، روغن حیوانات ساخته میشوند اما ماده اصلی این صابونها پودر سدیم است.
- صابون لوکس: صابون لوکس از بهترین مواد با عطر عالی از جمله چوب صندل، بادام، شکلات و… ساخته شده است. هر کدام از مواد تشکیل دهنده صابونهای لوکس دارای مزایای بسیاری هستند. این نوع صابون به علت مواد مفید و مرغوب تشکیل دهنده از قیمت بالایی نیز برخوردار است. لوکس از بهترین انواع صابون برای پوست به شمار میرود.
- صابون معطر: این نوع صابونها باتوجه به نامی که دارند از عطر بسیار تند و تیز و معطری برخوردار هستند. این نوع صابون بیشتر در چشمههای معدنی و سالنهای رایحه مورد استفاده قرار میگیرد. لازم به ذکر است که بعضی از افراد برای شست و شوی بدن نیز از این صابونها استفاده میکنند.
حلال صابون چیست؟
حلال صابون مادهای با کشش سطحی بسیار بالا است. در واقع یک مولکول صابون، لکه بر روغنی است که لکهها را با قدرت عالی از بین میبرد. این محلول، امولسیونی که در آب معلق هستند را نگه میدارد و تا زمان آبکشی آنها را نگه میدارد.
نتیجه گیری
صابونها در انواع مختلفی وجود دارند. صابون یک مواد چرب نمکی است که برای پاک کردن آلودگی از سطح پوست، لباس و… مورد استفاده قرار میگیرد. انواع صابون به صورت گیاهی و شیمیایی وجود دارد. صابونهای گیاهی انواع گوناگونی مانند بابونه، ختمی، هفت عصاره و… دارند که از مزایا و خواص بی شماری برخوردار هستند.
صابونهای شیمیایی از مواد مصنوعی، آتش زا، ناخالص و… تشکیل شدهاند که به پوست آسیب وارد میکنند. صابونها براساس شکل، مواد تشکیل دهنده و… با یکدیگر متفاوت هستند که هریک مصارف خاص خود را دارند.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات صابون سازی 118فایل نیز دیدن فرمایید.