در این مقاله بخوانید
صابون چیست؟ از صابونهای گیاهی چه میدانید؟ خواص صابون گیاهی کداماند؟ صابون شیمیایی چیست و چه کاربردهایی دارد؟ آیا میدانید صابونهای گیاهی و شیمیایی چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟ چگونه می توانیم از دوره آموزش صابون سازی در خانه استفاده کنیم؟
با ما همراه باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم.
مقدمه
صابون برای پوست بسیار لازم و ضروری است. صابون گیاهی اثر بسیار مفید و سالمی روی پوست دارد. صابونهای گیاهی نسبتا به صابون شیمیایی بسیار سالم هستند و از مواد طبیعی تشکیل شدهاند، لذا ممکن است صابونهای شیمیایی به پوست آسیب جدی وارد کنند و باعث مشکلاتی در سطح پوست شوند. در ادامه سعی میکنیم پس از بررسی این دو نوع صابون تفاوتهای آنها با یکدیگر را نیز بیان کنیم.
صابون چیست؟
صابون یک ماده چرب است که از اسیدهای چرب تشکیل میشود. از صابونها برای شستشو، حمام و… استفاده میشود. از صابونها همچنین در صنایع دیگری همچون رستن نخ و پارچه به عنوان روان کننده استفاده میکنند.
مخلوط شدن موادی همچون روغنها و چربیهای گیاهی با صابون به صورت محلولهایی در میآیند که در صنایع مختلف کاربرد فراوان دارند.
چربی موجود در صابونها موقع شستشو در آب حل میشود و با محلول کردن آلودگی و چربیهای موجود باعث پاکیزگی سطح مورد نظر میشود. دو نوع صابون گیاهی و صابون شیمیایی تولید میشود که هر یک دارای خواص و کاربردهایی هستند
صابون گیاهی چیست؟
صابونهای گیاهی بر خلاف دیگر محصولات شیمیایی باعث آسیب به پوست نمیشوند. مواد سمی از طریق پوست به بدن انسانها نفوذ میکنند، بنابراین لازم است برای حفظ سلامتی از صابون گیاهی که فواید زیادی از جمله روشن کنندگی صورت، سفید کنندگی، پاکسازی عمیق پوست، صاف کنندگی، جلوگیری از خشکی پوست، رفع چین و چروک و… دارد، استفاده کنید.
چند نمونه از انواع صابون گیاهی
- صابون رزماری: این نوع صابون گیاهی موجب رفع خارش میشود و ضد حساسیت است، همچنین گیاه رزماری خواص دارویی بسیاری برای مو دارد.
- صابون حنا: حنا نیز مانند گیاه رزماری از خواص دارویی بسیاری از جمله جلوگیری از خشکی پوست، ضد قارچ، ضد شوره و… برخوردار است.
- صابون جوانه گندم: صابونهای جوانه گندم برای پوست بسیار مفید هستند. این صابونها از خواصی چون خاصیت ارتجاعی، ضد لک، ضد جوش و… برخوردارند.
صابون شیمیایی چیست؟
صابون شیمیایی یک ماده شوینده به حساب میآید که از مواد ناخالص و مصنوعی ساخته میشود. این صابونها از مواد نامرغوب و ارزان قیمت تولید میشوند. مواد تشکیل دهنده صابونهای شیمیایی به پوست آسیب میرسانند و پوست را خشک میکنند. در مقابل، صابون گیاهی بهترین نوع صابونها است که باعث ترمیم پوست آسیب دیده میشود.
تفاوت صابون گیاهی با صابون شیمیایی
صابونها هم از نوع گیاهی و هم شیمیایی وجود دارند، ولی بعضی از صابونهای شیمیایی مواد شوینده مصنوعی هستند. صابون شیمیایی اغلب از نفت تشکیل شده است.
بعضی از افراد گول تبلیغهای جذاب روی بسته بندی محصولات شوینده را میخورند و از صابونهای شیمیایی که به پوست آسیب میرسانند استفاده میکنند.
صابونهای شیمیایی دارای مواد رنگی، معطر و نگهدارنده هستند و قدرت کف کنندگی فراوانی دارند. این مواد شیمیایی به پوست آسیبهای جدی وارد میکنند. صابونهای گیاهی دارای مواد طبیعی و گیاهان پرخاصیتی مانند زردچوبه، بابونه، آرگان و… هستند که به پوست آسیب نمیرسانند و بلعکس باعث ترمیم پوستها میشوند.
تفاوت دیگر صابون گیاهی با صابونهای شیمیایی در قیمت آنها است. صابونهای گیاهی قیمت بالاتری نسبت به صابون شیمیایی دارند. زیرا مواد تشکیل دهنده صابونهای گیاهی بسیار باکیفیت و مرغوب است، ولی صابونهای شیمیایی از مواد شوینده و ناخالص تشکیل شدهاند.
مواد تشکیل دهنده صابون گیاهی و شیمیایی
صابونهای شیمیایی از مواد نفتی، آتش زا، پروپیلین، سدیم و… تشکیل شدهاند. این مواد شیمیایی مصنوعی پوست را خراب میکنند و باعث خشکی پوست و همچنین تحریک هورمونهای پوست میشوند. البته این مواد مصنوعی برای ماندگاری بالا در صابونها استفاده میشوند.
صابونهای گیاهی از تعداد زیادی روغن گیاهی مانند زیتون، آلوئه ورا، زردچوبه و… تشکیل میشوند. در صابون گیاهی مواد هیدروکسی زین وجود دارد که برای چربی پوست بسیار مفید است و همچنین این مواد چرب در صابونهای گیاهی موقع شستشو روی پوست باقی نمیمانند.
چرا باید صابون گیاهی را جایگزین صابون شیمیایی کنید؟
- صابون گیاهی از روغن گل و گیاهان تهیه میشود، به همین دلیل برای پوستهای خشک و حساسیتهای پوستی بسیار مناسب است. این در حالی است که صابون شیمیایی به دلیل داشتن مواد مصنوعی پوست را دچار حساسیت و آلرژی میکند.
- صابونهای گیاهی دارای رنگ و اسانس مصنوعی نیستند و از مواد طبیعی مانند گلیسیرین و یا روغنهای گیاهی تشکیل میشوند، اما صابون شیمیایی از سدیم و مواد آتشزا تهیه میشود.
- در صابون گیاهی از مواد سرد طبیعی استفاده میشود، اما در صابونهای شیمیایی از مواد سرد استفاده نمیشود.
صابون های مناسب برای انواع پوست
- پوست خشک: معمولا افرادی که دارای پوستی خشک هستند، بعد از شستن پوستشان دچار کشیدگی، خشکی و … میشوند. این افراد باید از صابونهایی که دارای چربی مناسبی برای پوست هستند، استفاده کنند.
- پوست چرب: این نوع پوست برعکس پوستهای خشک است. کسانی که پوست چرب دارند بعد از هر بار شستن و خشک کردن آن بلافاصله مشاهده میکنند که از منافذ باز پوستشان چربی ترشح میشود. این افراد باید از صابونهایی که دارای چربی متوسط هستند استفاده کنند.
- پوست معمولی: افرادی که پوست آنها معمولی است پس از هر بار شستشو دچار خشکی و یا ترشح سریع چربی روی پوست خود نمیشوند.
پوست معمولی بهترین نوع پوست است. برای این نوع پوستها از هر نوع صابون گیاهی یا شیمیایی میتوان استفاده کرد.
نتیجه گیری
صابون برای پاک کردن آلودگی از سطح پوست بسیار مناسب است. صابونها در دو نوع گیاهی و صابون شیمیایی وجود دارند. این دو نوع صابون در برندهای مختلفی عرضه میشوند. صابونهای گیاهی عوارض ندارند زیرا از مواد طبیعی و روغنها تشکیل شدهاند.
در تولید صابونهای شیمیایی از مواد ناخالص، آتش زا و نامرغوب استفاده میکنند که ممکن است باعث آسیب جدی به پوست شود. پوست نقش بسیار مهمی در زندگی افراد دارد زیرا باکتریهای زیادی از منافذ پوست وارد بدن انسان میشود از این رو باید از صابون گیاهی مناسبی برای پاکیزه کردن آن استفاده کرد.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات صابون سازی 118فایل نیز دیدن فرمایید.