در این مقاله بخوانید
در این مقاله میخوانیم؟
صابون چیست؟ آیا درباره تاریخچه صابون چیزی میدانید؟ آیا امکان ساخت صابون دست ساز در منزل وجود دارد؟ انواع صابون گیاهی را میشناسید؟ آیا با خواص صابونها آشنا هستید؟ چگونه می توانیم دوره آموزش ساخت صابون را فرا بگیریم؟ در ادامه به این سوالات پاسخ میدهیم، پس با ما همراه باشید.
مقدمه
در گذشته به دلیل نبود امکانات و پیشرفت علم صابون را به شیوه دست ساز تولید میکردند. از این رو انواع صابون با مواد مختلفی تولید میشد و به نوعی ساخت صابون به عنوان یکی از کارهای خانگی محسوب میشد. اما امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی به راحتی میتوان انواع صابونهای گیاهی و شیمیایی را با خواص مختلف تولید کرد. ساخت انواع صابون دست ساز با داشتن مزیت های فراوانی که برای پوست دارد به راحتی ممکن است.
خاصیت صابون با توجه به موادی که از آن ساخته میشود متنوع است و از آنجا که پوست انسان با وجود منافذی که دارد آلودگی ها و مواد سمی را به سرعت جذب میکند باید در استفاده از صابونی با خاصیت پاکسازی و حفظ شادابی پوست بسیار دقت کنیم. در این مقاله سعی داریم شما را تا حدودی با انواع صابون و خواص آنها آشنا کنیم.
صابون چیست؟
صابون در تعریف عامیانه به نوعی پاک کننده برای چربیها گفته میشود که در انواع گیاهی و شیمیایی ساخته میشود. صابون های گیاهی را بخاطر داشتن مراحل ساخت آسان میتوان در خانه با کمک ابزارهای مناسب ساخت
اما برای ساخت صابون شیمیایی به دستگاه ها و مواد تخصصی نیاز است که در کارخانجات صورت میگیرد.
تاریخچه صابون
طبق افسانههایی که در مورد ساخت صابون وجود دارد گفته میشود که صابون سازی از جایی شروع شد که زنان به خاصیت چربی در پاکسازی لباسها پی ببرند. در گذشته زمانی که حیوانات را قربانی میکردند بقایای چربی آنها بر اثر شستشو و بارندگی در محل قربانی به روخانهها میرفت، از این رو زنانی که لباسهای خود را در آب رودخانه میشستند متوجه این امر شدند که آب با داشتن وجود چربی که به آن وارد شده است خاصیت پاککنندگی بیشتری دارد.
این امر سبب شد که اولین صابون با کمک چربی حیوانی ساخته شود و بعدها در قرن هفتم فرانسویها روغن زیتون را نیز در ساخت صابون به کار گرفتند. با گذشت زمان صنعت صابون سازی در کشورهای اروپایی بسیار رواج یافت تا جایی که انواع صابون با خاصیت متفاوت در این کشورها به صورت دست ساز و به کمک کارخانجات مختلف ساخته و روانه بازار شد.
معرفی انواع صابون های گیاهی
صابونهای گیاهی در انواع مختلف ساخته میشوند و هر کدام دارای خواصی هستند که با توجه به نیاز پوست باید استفاده شوند. یکی از مزیتهایی که صابونهای گیاهی را نسبت به صابونهای شیمیایی برتر میکند این است که این صابونهای گیاهی مواد شیمیایی که در دراز مدت باعث آسیب دیدگی پوست شوند را ندارد.
همچنین شادابی بیشتری را برای پوست به ارمغان میآورند. انواع صابون گیاهی شامل موارد زیر است:
- صابون رزماری: صابون رزماری یکی از انواع صابون گیاهی پر خاصیت است که بیشتر در جهت تقویت موی سر استفاده میشود. این صابون با خاصیت تقویت کنندگی ریشه مو سبب میشود که قطر موهای کرکی و نازک ضخیمتر شود و سپس در رفع خارش مو بسیار موثر عمل میکند.
- صابون بابونه: صابون بابونه به دلیل خاصیت گیاه بابونه در کشندگی بیماریهای پوستی و قارچی سر بسیار موثر عمل میکند، از این رو در رفع التهاب و جوشهای سر، خارش پوست سر و اکنه بسیار موثر است.
- صابون کتیرا: گیاه کتیرا گیاهی بسیار نایاب اما پرخاصیت است و دارای خواص دارویی و بهداشتی بالایی است، به همین جهت در ساخت صابون نیز از آن استفاده میشود. صابون کتیرا دارای خاصیت نرم کنندگی برای موهای فر بوده و دارای خاصیت ضد شوره، رفع چربی مو، رفع موخوره و نیز تقویت ریشه مو است.
- صابون جوانه گندم: جوانه گندم خود با دارا بودن خاصیت کلاژن سازی پوست سبب جوانسازی پوست میشود. به همین دلیل صابون آن نیز دارای خاصیت پاکسازی چربیهای زائد پوست، ضد لک و ضد جوش، جوانسازی پوست و ویتامینه کردن پوست است.
- صابون بادام: صابون بادام یکی از انواع صابون با خاصیت روشن کنندگی پوست است. این صابون دارای مواد معدنی و ویتامین A و B بوده که سبب نرم و درخشندگی پوست میشود. همچنین دارای خاصیت بالایی در رفع جوشهای سر سیاه و حساسیت پوستی است.
- صابون خرچنگ: صابون خرچنگ به عنوان لایه بردار قوی برای رفع جوشهای سرسیاه، لک، کک و مک شناخته میشود.
- صابون ان جی: صابون ان جی مخلوطی از عصاره چند گیاه بابونه، رازیانه، سدر، ختمی، بادام تلخ، خیار، جوانه گندم، گلسیرین و گل همیشه بهار است. این صابون دارای خاصیت روشن کنندگی پوست بوده و در درمان لکهای پوستی موثر است.
- صابون دریایی: صابون دریایی از املاح و مواد معدنی دریایی ساخته شده است و در برطرف سازی و رفع آلودگیهای پوستی و سلولهای مرده بسیار موثر عمل میکند. همچنین برای پوستهای خشک بسیار موثر خواهد بود و نشاط و شادابی را دوباره برای پوست به ارمغان میآورد.
آیا امکان ساخت صابون دست ساز وجود دارد؟
امروزه امکان ساخت صابون دست ساز با یادگیری مراحل آن در هر خانهای وجود دارد. انواع صابون دست ساز به دلیل تنوع بالایی که میتوان در ترکیبات آن به کار گرفت دارای خواص متعددی هستند. از جمله موادی که در ساخت صابون دست ساز به کار گرفته میشود میتوان به عسل، روغن نارگیل، گلیسرین، روغن زیتون و روغن بادام اشاره کرد.
در طی مراحل ساخت صابون مواد مورد نیاز را با درصدهای مناسب با یکدیگر ترکیب میکنیم و آنها را بر روی حرارت قرار میدهیم. سپس مرحله ذوب مواد را تا جایی ادامه میدهیم که مواد به خوبی با هم مخلوط شوند.
در مرحله بعد مواد را درون قالبهای مناسب میریزیم و چند ساعتی زمان میدهیم تا کاملا سرد و سفت شوند و پس از آن قابل استفاده خواهند بود.
جمع بندی
با توجه به تاریخچه صابونها میتوان گفت این ماده دست ساز از گذشته تا به امروز به شکلهای متنوعی جز جدایی ناپذیر از زندگی مردم بوده است. از این رو میتوان در خانه با کمترین وسایل انواع صابون با خاصیتهای مختلف را ساخت. انواع صابونها با توجه به گیاهی و شیمیایی بودن آنها دارای خواص پاکسازی و روشن کنندگی پوست هستند.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات صابون سازی 118فایل نیز دیدن فرمایید.