در این مقاله بخوانید
وسایل مورد نیاز برای شمع سازی چیست؟ آموزش شمع سازی را چطور فرا بگیریم؟ بن ماری به چه معنا است؟ از چه ظروفی برای ذوب کردن موم باید استفاده کنیم؟
مقدمه
یکی از هنرهای مدرنی که امروزه جای خود را در میان مردم باز کرده وطرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است هنر شمع سازی می باشد که این هنر جنبه ی تزئینی دارد و مورد استفاده در جشن ها، رستوران، کافی شاپ، مجالس ختم و عزاداری و سایر مجالس می باشد.
وسایل مورد نیاز برای شمع سازی
موم پارافین، موم عسل، موم حکاکی، ورقه های موم عسل
یکی از موارد مهمی که در شمع سازی حائز اهمیت است موم می باشد اما به نسبت متفاوت بودن شمع ها واشکال مختلف آن مقدار و اندازه ی موم نامشخص است اما می توانید با ریختن آب درون قالبی که برای ساختن شمع آماده کرده اید اندازه گیری را انجام دهید.
اصلی ترین موم در شمع سازی موم پارافین است که ترکیب آن روغن خالص بدون رنگ و بو می باشد و طرز فروش آن در بازار به صورت تکه ای و یا دانه های ریز و فشرده است ودرجه حرارت مناسب برای ذوب شدن ان بین ۴۷ تا ۷۱ درجه می باشد.
موم عسل: یک محصول کاملا طبیعی در رنگ های قهوه ای وسفید است اما قیمت بالایی را در کنار عطر خوب دارا می باشد در زمان سوخت این موم را با موم های دیگر ترکیب میکنند. برای ساخت شمع هایی که داخل قالب ریخته می شود قالب را از قبل چرب کنید زیرا اگر استفاده ی شما از موم عسل بیشتر از ده درصد باشد حالت چسبندگی بیشتری را خواهد داشت.
موم حکاکی: این موم به صورت برش داده شده در تکه های بزرگ در بازار آماده ی فروش می باشد شما می توانید براحتی روی این موم حکاکی را شروع کنید زیرا دارای فرمول خاصی است که کار با آن برای شما راحت خواهد بود کیفیت انعطاف پذیری این موم بیشتر از موم های دیگر است.
ورقه های موم عسل: کاربرد این موم ساختن شمع های لوله شده است که از ساده ترین نوع شمع به حساب می آید و بدون حرارت قابل ساخت است.
اسید استیرین
این ماده به صورت یک افزاینده است که به پارافین اضافه می شود و باعث بالا رفتن کیفیت انقباض می شود. کارایی آن راحت جدا شدن شمع از قالب، چکه نکردن شمع، راحت حل شدن رنگ ها در موم و مات به نظر آمدن شمع است اگر استیرین را به مقدار زیاد به پارافین اضافه کنید باعث تغییر شکل شمع میشود.
فتیله
شما برای اینکه بتوانید نتیجه ی خوبی را از ساخت شمع خود بدست آورید باید به دنبال یک فتیله ی خوب باشید اگر در ساخت شمع از فتیله ی کوچک استفاده کنید شعله ی کوچکی خواهید داشت که باعث میشود شمع چکه کند. ساخت فتیله ها از قیطان های کتان است.
اندازه گیری این قیطان ها از یک تا ده درجه بندی شده است و اندازهای را که شما در نظر میگیرید بستگی به قطر شمعی که می سازید دارد برای شمع هایی که در مدت زمان طولانی میسوزند فیتیله هایی با مغزی های فلزی ساخته شده است .
قبل از ساخت شمع فتیله ی مخصوص ان کار را باید اماده کنید برای انجام این کار باید به ذوب پارافین به صورت بن ماری بپردازید و فتیله را به مدت پنج دقیقه درون آن قرار دهید و بعد فتیله ی پوشیده شده از موم را در اورید وآن را راست و عمودی در سینی فر که سطحش را با کاغذ روغنی پوشاندهاید قرار دهید و به آن استراحت داده واجازهی خشک شدن بدهید.
بن ماری یعنی چه؟
ذوب شدن پارافین از طریق بخار آب را بن ماری می گویند.
سوزن فیتیله
برای قرار دادن فتیله داخل موم و محکم ساختن انتهای آن در ته قالب کارایی دارد و جنس آن از استیل است.
دما سنج
برای آب شدن موم از دماسنج استفاده میشود هیچ زمان نباید مومی را که در حال آب شدن است به حال خود رها کرد زیرا به دلیل زیاد داغ شدن بخار خواهد شد.
قالب ها
در هنر شمع سازی از انواع قالب های شیشه ای، پلاستیکی و لاستیکی میتوانید استفاده کنید در بین این قالب ها قالب پلاستیکی ارزان تر است و در شکل های مختلف مثل بیضی و یا اشکال دیگر در بازار در دسترس می باشد.
حلقه ی گرد کیک
این نوع وسیله در شمع سازی زیاد ضروری نیست اما از آن میتوانید مثل قالب استفاده کنید .
قاشق ویا همزن دستی
در این قسمت از کار میتوانید از یک قاشقی که مورد استفاده در منزلتان نیست و یا یک تکه چوب استفاده کنید و در زمان اضافه کردن رنگ به مواد برای هم زدن کاربرد دارد.
کاغذ روغنی
در پایان کار موم اضافی را میتوانید روی کاغذ روغنی که در سینی فر گذاشته اید پهن کرده و اجازه ی خنک شدن را به آن دهید و در جای خشک و خنک نگهداری کرده که برای دفعات بعدی در ساخت شمع از آن استفاده کنید.
سینی فر
کاربرد آن برای پهن کردن کاغذ روغنی مورد استفاده قرار می گیرد و اینکه برای سرد کردن شمع های آبی کوچک استفاده میشود.
تیغ موکت و یا چاقوی تیز
کاربرد آن بریدن فتیله در طول مناسب، بریدن ورقه های موم عسل و سایر موارد است.
ظروف مخصوص برای ذوب کردن موم
در این قسمت از کار یک ظرف بزرگ استیل و یا آلمینیوم از آب پر کرده و روی حرارت قرار می دهید و ظرف کوچک دیگری یا یک کاسه روی آن قرار دهید و دقت کنید که در حین کار زمانی که دارید درجه ی حرارت را اندازه گیری میکنید این امکان وجود دارد که موم در یک روش متغیر ذوب شود.
در روش بن ماری ظرف پر از آب را که در زیر قرار دارد اجازه دهید که آب داخلش به درجه ی جوش برسد و موم را در ظرف دوم قرار داده و از طریق بخار ظرف زیری اجازه ی آب شدن موم را بدهید.
نکته: در صورت کم شدن اب ظرف زیری باید به آن آب اضافه شده و اجازه ی کم شدن را ندهید.
ظرف مخصوص غوطه ور: یکی دیگر از وسایل لازم در شمع سازی که امکان خرید آن را از فروشگاه های مخصوص دارید ظرف غوطه ور است که شکل آن استوانه ای میباشد کاربردش قرار دادن موم در داخل آن است و در بیشتر اوقات گنجایشش بیشتر از مومی است که به داخلش ریخته میشود. این ظرف باید روی ظرف دیگری که برروی حرارت ملایم در حال جوشیدن است قرار گیرد واگر سعی کنید که سطح آن تراز باشد بهتر است.
عطر شمع: این عطرها را زمان آب شدن موم به اندازه ی چند قطره اضافه میکنند و باعث می شود که شمع در حال سوختن عطر خاصی به محیط بدهد.
چسب موم: نرم و چسبنده به شکل جامد است و در زمان استفاده فقط مقدار کمی از آن را ذوب میکنید و کاربرد آن برای چسباندن تکه های موم وتزئینات است.
خمیر بتونه ی قالب: به شکل بتونه است وبرای غیر قابل نفوذ شدن قالب ها از آب استفاده می شود از این خمیر چندین بار میتوان استفاده کرد. کاربرد دیگرش محکم کردن فیتیله در قالب است.
شما می توانید سایر مقالات شمع سازی 118فایل را نیز مطالعه فرمایید.