در این مقاله بخوانید
در این مقاله میخوانیم:
ساختار ورزش والیبال چگونه است؟ آیا نحوه آموزش والیبال به کودکان را میدانید؟ تمرینات مناسب والیبال جهت آمادگی بدنی کدام است؟
مقدمه
والیبال یک ورزش هوازی قابل اجرا برای همه سنین است که در آن دو تیم شش نفره در دو طرف یک تور با یک دیگر به رقابت میپردازند. این ورزش ابتدا در سال 1895 میلادی توسط شخصی به نام مورگان در ماسا چوست آمریکا ابداع شد. مورگان خود یکی از مدیران موسسه تربیت بدنی Y.M.C.A بود و هنگامی که این ورزش را ابداع کرد آن را مینتونت نامید. امروزه ورزش والیبال یکی از پرطرفدارترین ورزش ها بین مردم کشورهای مختلف است که تیمها در رده بندی های مختلفی چون المپیک، پارالمپیک و… با یکدیگر به رقابت میپردازند.
ساختار ورزش والیبال چگونه است؟
ورزش والیبال به این صورت است که دو تیم 6 نفره در زمینی به ابعاد 18 متر طول در 9 متر عرض با یک دیگر به رقابت میپردازند. در قسمت وسط زمین تور نصب شده است که دو گروه شرکت کننده در دو طرف آن قرار دارند.
تعداد داوران ورزش والیبال حدود 10 نفر است که یک داور در پایین و یک داور دیگر در بالا قرار دارد، یک داور نویسنده و یک داور کمک نویسنده و 4 داور خط و یک داور در خط ذخیره قرار دارد.
بازی والیبال به صورت 4 ست 25 امتیازی است که بازیکنان در آن با یک توپ به وزن 260 گرمی مشغول بازی میشوند. تعداد کل بازیکنان ورزش والیبال 12 نفر است که 6 نفر در داخل زمین بازی میکنند و امکان تعویض تا 6 بار وجود دارد. البته طبق قوانین والیبال تعویض باید به صورت رفت و برگشتی باشد یعنی هر دو بازیکنی که با هم تعویض میشوند فقط میتوانند در زمین به جای یک دیگر قرار بگیرند.
نحوه آموزش والیبال به کودکان چگونه است؟
امروزه در مدارس ورزش والیبال را به صورت ابتدایی و ساده، به دانشآموزان دوره ابتدایی آموزش میدهند و در بین آنها علاقمندان به این رشته ورزشی را به صورت تخصصی آموزش میدهند تا در ردههای بالاتری از مسابقات شرکت کنند. طریقه آموزش والیبال به کودکان این گونه است که ابتدا نحوه توپ گیری، پاس کوتاه، پاس بلند، ساعد و در نهایت انواع خطاها را آموزش میدهند.
نحوه شروع ورزش والیبال این گونه است که در آن یک نفر خارج از زمین با پرتاب توپ و زدن سرویس بازی را آغاز میکند. بعد از شروع بازی، 6 نفری که در زمین هستند باید با انجام پاسهای متعدد توپ را به سمت زمین مقابل پرتاب کنند.
نحوه امتیازگیری در این بازی اینگونه است که با هر پرتاب در صورتی که توپ به کف زمین طرف مقابل برخورد کند یک امتیاز برای تیم پرتاب کننده محاسبه میشود.
تمرینات والیبال برای حفظ آمادگی بدنی
برای حفظ آمادگی بدنی در هنگام مسابقات ورزش والیبال باید همیشه تمرینات منظم خود را داشته باشید. بخشی از این تمرینات میتواند در خانه انجام شود. از جمله تمریناتی که به راحتی میتوان برای حفظ آمادگی بدنی در منزل انجام داد تمرینات گرم کردن بدن با حرکات کششی است. در ادامه به تشریح تمرینات مناسب والیبال در منزل میپردازیم.
- ابتدا طبق زمانبندی 20 دقیقه شروع به درجا زدن یا رقص پا میکنیم تا بدن کاملاً آماده و گرم شود. بعد از آن تمرینات مختلف کششی را از پا تا بالا انجام میدهیم. برای این کار میتوان از تمرینات کشش همسترینگ، ساق پا و… استفاده کرد.
- بعد از انجام تمرینات کششی بهتر است شروع به انجام تمرینات قدرتی مثل اسکوات کنید. برای این کار بهتر است پشت خود را به دیوار تکیه داده و بدون کمک دست، خم و راست شوید. در این تمرین باید سعی کنید هنگام بلند شدن از زمین بدن جلوتر از زانو قرار نگیرد.
- از دیگر تمرینات مناسب جهت حفظ آمادگی بدنی میتوان به طناب زنی برای تقویت عضلات بازو، سرشانه، دست اشاره کرد. هنگام طناب زنی بهتر است چند بار با سرعت مختلف و گاهی با یک پا و گاهی با هر دو پا این کار را انجام دهید. برای این حرکت لازم است در ستهای 60 ثانیهای با سرعتهای مختلف تمرین کنیم.
- یکی دیگر از تمرینات مناسب جهت آماده سازی و گرم کردن دستها، پاس دادن است که میتوان به کمک یک توپ شروع به دادن پاسهای کوتاه و بلند به دیوار کرد. برای این کار میتوانید فاصلهای از دیوار مشخص کنید و طبق زمان بندی حدود1دقیقه با پاسهای سرعتی به دیوار ضربه بزنید و سپس یک قدم فاصله خود را با دیوار افزایش دهید و همین کار را مجددا انجام دهید.
برای آمادگی بیشتر بدن در خانه میتوان تمرین پاس دادن را با زانوهای خم یا به حالت درازکش با پاسهای کوتاه بر روی سینه انجام داد. جهت حفظ آمادگی بدن میتوان هر کدام از تمرینات پاس دهی را در چند ست متفاوت با فاصله مختلف از دیوار انجام داد.
- یکی دیگر از تمرینات که برای حفظ آمادگی بدن در ورزش والیبال مناسب است و به راحتی میتوان در خانه انجام داد تمرین تقویت ساعد دست است. برای این کار چند متر از دیوار فاصله بگیرید، سپس شروع به پرتاب توپ با ساعد کنید. بهتر است این نوع تمرین در حیاط خانه انجام شود.
- تمرین دیگری که میتوان به راحتی در منزل انجام داد پرش با توپ و اسپک زدن است. این تمرین سبب تقویت اعضلات دو سر ران، همسترینگ، عضلات بازو و ساعد میشود.
- در پایان، بعد از انجام تمرینات مختلف کششی و تقویتی باید تمرینات سرد کردن بدن را انجام دهید تا اعضلات بدن در حالت خشک و منقبض قرار نگیرند. این گونه تمرینات مانند تمرینات گرم کردن است و باید در طی زمان 10دقیقه حرکات کششی پا، دست و عضلات به خوبی انجام شود.
نتیجه گیری
والیبال یکی از رشتههای ورزشی است که شخصی به نام مورگان در ایالت ماسا چوست آمریکا آن را ابداع کرد. این ورزش به مرور در بین مدارس شهر گسترش یافت تا زمانی که کمیته بازیها آن را به عنوان یک ورزش ترکیبی شناخت و در بین کشورهای مختلف و دنیا گسترش پیدا کرد.
امروزه ورزش والیبال دارای طرفداران زیادی است که از همان رده سنی پایین تا بالا به آموزش و یادگیری آن میپردازند و در دورههای مختلف مسابقات شرکت میکنند. ورزش والیبال یکی از ورزشهایی است که بدن برای انجام آن باید همیشه آمادگی داشته باشد، جهت این آمادگی میتوان تمرینات مناسبی در منزل انجام داد.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات والیبال 118فایل نیز دیدن فرمایید.