در این مقاله بخوانید
چطور کشت هیدروپونیک را راه اندازی کنیم؟ سرمایه اولیه برای شروع کشت هیدروپونیک چه مقدار است؟ راه اندازی حرفه کشت هیدروپونیک به چه مواردی نیاز دارد؟ کدام روش کشت هیدروپونیک مناسب تر است؟
با ما همراه باشید تا در ادامه به سوالات بالا پاسخ دهیم.
مقدمه
کشت هیدروپونیک، شاید به تازگی این نام به گوش شما خورده باشد اما در واقع این روشی نوین برای تولید محصولات کشاورزی است و چندان هم جدید نیست. به طور رسمی میتوان گفت که در سال ۱۹۷۶ کشت هیدروپونیک به عنوان روشی جدید برای پرورش محصولات کشاورزی تایید شد.
همانطور که میدانید در این شیوه از خاک برای رشد گیاهان استفاده نمیشود و همواره استفاده از آب نیز به حداقل میرسد و در نهایت محصولات سالمتری به دست ما خواهد رسید. کشت هیدروپونیک بخصوص در ایران که هم در نقاط بسیاری آب و هوای کویری دارد و هم با کمبود آب روبرو میباشد یک راه حل مناسب است و با ورود به ایران بسیاری از افراد کار خود را در راه اندازی این روش شروع کردند.
هم اکنون در تمام استانهای کشور میتوان نمونهای از شیوهی آبکشت را دید که هم نیاز کشور به غلات و محصولات کشاورزی را تامین میکند و هم افراد زیادی را مشغول به کار نموده است. اگر شما هم قصد ورود به شغل کشت هیدروپونیک را دارید بهتر است با پیش نیازها و شرایط آن آشنا باشید.
آشنایی با گیاهان و کشاورزی
شما نمیتوانید بدون آن که با گیاهان و شیوهی پرورش آنها آشنا باشید وارد شغل تولید محصولات کشاورزی به روش هیدروپونیک شوید و در آن موفقیت کسب کنید. صرفا جهت اینکه بازار آن داغ است تضمینی برای موفقیت شما نخواهد بود.
گیاهان برای پرورش به نگهداری و رسیدگی نیاز دارند و این نیاز در کشت هیدروپونیک حتی بیشتر هم میشود. به همین دلیل یا خودتان باید با این روش و انواع گیاهان آشنایی داشتا باشید و یا شخصی که در آن تبهر و تجربه دارد را در کنار خود داشته باشید. در کنار آن به یک کارشناس مجرب برای مشاوره گرفتن در شروع کار نیازمند خواهید بود.
سرمایه اولیه برای راه اندازی
هرچند شغل کشت هیدروپونیک بسته به روشی که پیش میگیرید بسیار در مصرف انرژی و آب صرفه جویی میکند و اصطکاک پایینی دارد اما به هر حال باید در شروع کار سرمایهای داشته باشید و اگر بخواهید یک گلخانهی بزرگ را راه اندازی کنید علاوه بر خرید وسایل و ابزار مورد نیاز خود و نصب و راه اندازی که به افراد متخصص نیاز دارد به پرسنل و کارگر هم نیازمند میشوید که لااقل برای پرداخت حقوق به آنها و هزینههای نصب و راهاندازی نیاز به سرمایه دارید. همچنین تا چند مرحله کاشت و برداشت و فروش طول میکشد تا هزینهها جبران شود و به سود دهی برسید.
استخدام پرسنل و کارگر
دلیل نیاز شما به پرسنل و کارگر واضح است شما به تنهایی توان مدیریت یک گلخانه را ندارید و حتی اگر یک سیستم اتوماتیک هم راه اندازی کنید باز به کنترل و چک کردن آنها نیاز دارید. همچنین فرآیند برداشت به تنهایی کاری دشوار است که به تنهایی ممکن نیست پس باید از کارگران برای این کار کمک گرفت.
پرسنلی مانند حسابدار و بازاریاب برای گسترش و معرفی محصولات شما به بازار نیاز هر شغلی خواهد بود زیرا بدون بازاریابی و شما موفق به فروش مناسب محصول نمیشوید و حسابها و معاملات نیز باید توسط حسابدار کنترل شود.
زمین برای راه اندازی گلخانه
اگر شما خود از قبل زمینی داشته باشید با این مشکل مواجه نخواهید بود اما اگر نیاز به خرید زمین دارید باید ابتدا اقدام به خرید زمین برای ساخت یک گلخانه یا خرید یک گلخانه کنید.
معمولا خرید با اجارهی گلخانه معقولتر به نظر میرسد زیرا هزینهی ساخت یک محوطهی گلخانهای از خرید آن هم برای شما بیشتر خواهد بود. خرید گلخانه یا اجارهی آن باعث میشود کار را سریعتر شروع کنید و هزینهها را زودتر جبران نمایید. اما اگر اصرار به ساخت یک گلخانه در زمین خود را دارید باید بدانید که زمانی تنها برای ساخت آن لازم خواهد بود.
اهمیت گیاه شناسی و کنترل کیفیت
با وجود اینکه کشت هیدروپونیک محصولات با کیفیت تر و عاری از آلودگی و نیاز به سم را به ما میدهد و در این روش تمام عوامل از جمله مواد مغذی مورد نیاز گیاهان کاملا کنترل شده است اما گاهی گیاهان دچار بیماری میشوند که موجب از بین رفتن محصولات خواهد شد.
وجود یک کارشناس و گیاه شناس برای شناسایی این مشکلات از این جهت اهمیت پیدا میکند که با تشخیص سریعتر به ما آسیب کمتری وارد میشود و میتوان عامل اصلی را راحت تر پیدا کرد. که هم محصولات از بین نمیرود و هم ضرر احتمالی به حداقل خواهد رسید.
مناسب ترین روش کشت هیدروپونیک
چنانچه در مقالات قبل توضیح دادیم کشت هیدروپونیک با شش روش انجام میشود هر کدام گروه خاصی از گیاهان را پوشش میدهد و برای پرورش آنها مناسب میباشد. شما اگر در ابتدا روش و محصول مورد نظر را تعیین کنید و با روشی که انتخاب میکنید آشنا شوید میتوانید آن را بهتر مدیریت کنید.
برای مثال کشت با روشهای غوطهور یا مویینگی سیستم ساده تری دارد و راه اندازی آن راحت تر خواهد بود اما باید بدانید که چه مقدار بازده دارد و شما با چه سرمایهای وارد آن میشوید روشهای ذکر شده برای شروع با سرمایهی پایینتر مناسب است و دردسر کمتری هم دارد. چه بسا روشهای پیچیده تر به تخصص و سرمایه و تجهیزات بیشتری نیازمند خواهد بود.
نتیجه گیری
ورود به شغل کشت هیدروپونیک تصمیم عاقلانهای است زیرا نیاز به محصولات کشاورزی و غلات همواره وجود دارد و کسب درآمد از این راه میتواند نتیجهی مطلوبی داشته باشد. لازمهی ورود به این شغل آشنایی شما با گیاه و هیدروپونیک است یا باید فردی که در آن تبهر دارد را استخدام کنید. در غیر این صورت توانایی راه اندازی آن را نخواهید داشت. با آشنایی بیشتر با پیش نیازهای این شغل در آن موفق تر خواهید بود.
پیشنهاد می کنیم سایر مقالات کشت هیدروپونیک 118فایل را مطالعه کنید.