در این مقاله بخوانید
ظروف رزینی چیست و چگونه ساخته میشود؟ با انواع رزین آشنا هستید؟ آیا استفاده از ظروف رزینی مضر است؟ کاربرد وسایل رزینی چیست؟ تفاوت رزین با پلاستیک در چیست؟ رزین بهتر است یا پلاستیک؟ برای اینکه با رزین و ظروف آن آشنا شوید با ما همراه باشید.
مقدمه
برای اینکه بدانیم ظروف رزینی چیست و چگونه ساخته میشوند ابتدا باید به معرفی رزین بپردازیم. رزین نوعی ماده شیمیایی چسبناک و شفاف است که انواع مختلفی دارد و برای ساخت محصولات مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از محصولاتی که با رزین ساخت می شود ظروف رزینی است که در ادامه به برسی و نحوه ساخت آن می پردازیم.
رزین و ظروف رزینی چیست؟
رزین یک ماده ای شیمیایی است که جز فراوردههای نفتی محسوب می شود. البته رزین های مختلفی وجود دارند که عمدتاً از گیاهان به دست میآیند. رزین ماده ای چسبناک و چسبنده است همچنین رنگی شفاف و مایل به زرد دارد. شکل اصلی رزین یک مایع فرار است، اما هنگام پردازش به یک ماده جامد شفاف تبدیل می شود.
رزین در انواع مختلفی از جمله پلی اتیلن، اپوکسی، پلی اورتان، سیلیکون، آکریلیک، پلی استایرن، سلولزی و… وجود دارد. ظروف رزینی مجوعه ظروفی هستند که از رزین ساخته شدهاند. از رزین می توانید ظروفی همچون شیرینی خوری، میوه خوری، بشقاب، زیر لیوانی، سینی، جا شمعی و… بسازید.
انواع رزین
رزین انواع مختلفی دارد که هر کدام کاربردهای خاص و متنوعی دارند. در ادامه به معرفی چند نمونه از آنها می پردازیم.
پلی اتیلن (PE)
پلی اتیلن بسته به وزن مولکولی، چگالی و انشعاب آن به اشکال مختلفی موجود است. رایج ترین موارد برای ظروف، دربها، درپوشها و سایر اقلام دارویی پلی اتیلن با چگالی بالا، پلی اتیلن با چگالی کم و پلی اتیلن با چگالی متوسط است. سایر اشکال عبارتاند از: پلی اتیلن با چگالی بالا، پلی اتیلن متقاطع، پلی اتیلن شبکهای با چگالی بالا و… .
پلی استایرن (PS)
پلی استایرن سفتی و شفافیت عالی دارد که هزینهای مقرون به صرفه را فراهم می کند. در حالی که خاصیت بازدارندگی خوبی ندارد و در برابر ضربه مقاومت ضعیفی از خود نشان می دهد، برای بسته بندی ایده آل است
PVC
پلی وینیل کلراید (PVC) دارای شفافیت عالی، مقاومت شیمیایی، پایداری طولانی مدت، هواپذیری خوب و خواص الکتریکی پایدار است. محصولات وینیل را می توان به طور کلی به مواد سفت و انعطافپذیر تقسیم کرد. کاربردهای سفت و سخت در بازارهای ساخت و ساز متمرکز شدهاند که شامل لوله و اتصالات، نمای سایدینگ، کفپوش سفت و سخت و پنجرهها میشود. موفقیت پی وی سی در لوله و اتصالات را می توان به مقاومت آن در برابر اکثر مواد شیمیایی، نفوذ ناپذیری در برابر حمله باکتریها یا میکروارگانیسم ها، مقاومت در برابر خوردگی و استحکام نسبت داد.
وینیل انعطافپذیر در پوشش سیم و کابل، عایق، فیلم و ورق، پوشش کف انعطافپذیر، محصولات چرمی مصنوعی، پوششها، کیسه های خون و لولههای پزشکی استفاده می شود.
آموزش ساخت ظروف رزینی
برای ساخت ظروف رزینی ابتدا به وسایلی نیاز دارید در ادامه به معرفی آنها می پردازیم.
وسایل مورد نیاز برای ساخت ظروف رزینی
- رزین
- هاردنر
- دستکش
- قالب سیلیکونی
- رنگ دلخواه صدفی
- فندک اتمی برای حباب گیری
- پایه اگر ظرف پایهدار می سازید
- ماسک تنفسی ( فیلترهای درجه بندی شده رزینی )
نحوه ساخت ظروف رزینی
برای این کار ابتدا رزین و هاردنر را باهم مخلط می کنیم. بعد از آماده شدن رزین رنگها را با آن مخلوط می کنیم و مخلوط به دست آمده را داخل قالب می ریزیم. این کاملا به سلیقه شما بستگی دارد که میخواهید حجم ظرفتان چقدر باشد. اگر از رنگ های مختلف برای کارتان استفاده می کنید بهتر است یک در میان رنگها در قالب بریزید تا طرح زیبایی به کارتان ببخشد.
رزین خاصیت جمع شوندگی دارد و به سمت داخل یا مرکز ظرف جمع می شود. وقتی حرکت رزین به مرکز تمام شد و ثابت ماند در این لحظه باید خط و خطوط دلخواهتان را روی کار پیاده کنید. از آنجایی که رزین حباب تولید می کند از فندک اتمی کمک بگیرید و حبابها ایجاد شده را از بین ببرید. خطوط را با هر وسیلهای می توانید ایجاد کنید، البته بهتر است از چوب بستنی و خلال دندان برای این کار استفاده کنید.
بعد از ایجاد خطوط، دوباره حباب گیری کنید. اگر می خواهید به کارتان فرم دهید حتما از دستکش استفاده کنید. در صورتی که می خواهید ظرفهای شیرینی خوری یا میوه خوری بسازید بعد از گذشت 8 تا 10 ساعت شروع به فرم دهی کنید. زیرا در این حالت رویه رزین خشک شده ولی همچنان رزین حالت نرمی دارد و می توان به آن فرم داد.
برای فرم دادن می توانید از روشهای مختلفی استفاده کنید. یکی از روشهای فرم دادن به این صورت است که شما از یک ظرف پلاستکی گود استفاده می کنید و رزین را به آرامی در داخل آن قرار میدهید و اجازه می دهید تا رزین به طور کامل خشک شود و آن را از ظرف پلاستیکی جدا می کنید.
روش دوم استفاده از یک سری وسایل سنگین برای تکیه دادن و به فرم درآوردن است. برای این کار دورتا دور کار را با ظروف یا وسایل سنگین می پوشانیم و فرم دلخواه را ایجاد می کنیم و اجازه می دهیم رزین خشک شود. حدودا 24 ساعت زمان لازم است تا رزین به طور کامل خشک شود. بعد از خشک شدن رزین میتوانید پایههای دلخواه را روی کار نصب کنید. شما میتوانید انواع مختلف ظروف رزینی را درخانه بسازید و از ساخت آنها لذت ببرید.
رزین بهتر از پلاستیک است؟
پلاستیکها از رزینها بادوام تر هستند. پلاستیکها نسبت به رزینها ناخالصی کمتری دارند و پایداری بیشتری دارند. بنابراین، در مقایسه، می توانیم ببینیم که رزین برای محیط زیست بهتر از پلاستیک است.
آیا رزین خطرناک است؟
رزینها در شکل مایع آن سمی هستند. به گفته اداره ایمنی و بهداشت شغلی، تنفس انواع خاصی از بخارات رزین برای دورههای طولانی یا قرار گرفتن آن روی پوست می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی مانند آسم، درماتیت و اگزما شود.
به طور کلی میتوان گفت که رزینهای اپوکسی خالص غیرسمی هستند. خطر آسیب ناشی از بلع رزین اپوکسی را می توان بسیار کم در نظر گرفت. می تواند محرک باشد که اگزمای سمی ایجاد کند، یا حساس کننده باشد که می تواند باعث درماتیت تماسی آلرژیک شود.
چگونه میتوان ظروف رزینی را تمیز کرد؟
نگران شستن ظروف رزینی نباشید، زیرا مواد رزینی و محصولات ساخته شده از آنها در آب حل نمی شوند و همچنین شویندههای مختلف تاثیری روی آنها ندارند. برای تمیز کردن آنها میتوانید با یک دستمال ساده این کار را انجام دهید.
جمع بندی
ظروف رزینی در برابر آب مقاوم هستند، در معرض ترک خوردن، پوسته شدن یا آسیبهای دیگر نیستند و یک ماده بسیار بادوام هستند که پس از سفت شدن به راحتی شکسته یا جمع نمیشوند. با یادگیری نحوه ساخت ظروف رزینی میتوانید هم برای خود یک سرگرمی ایجاد کنید و هم کسب درآمد کنید.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از مقالات خانگی 118فایل دیدن فرمایید.