در این مقاله بخوانید
رزین چیست؟ رزین اپوکسی چیست؟ استفاده از رزین اپوکسی چه مزایا و معایبی دارد؟ کاربردهای رزین اپوکسی چیست؟ چند رنگ رزین اپوکسی داریم؟ در هنگام استفاده از رزین اپوکسی باید چه نکاتی را رعایت کینم؟
با همراه باشید تا در این مقاله خیلی بیشتر با رزین اپوکسی آشنا شویم.
رزین چیست؟
این ماده مایع شکل در سطوح به شکل مایع در میآید. رزین به طور طیبعی از درختان گرفته میشود و از آن برای ساخت لاک، الکل، جواهرات و صنایع دستی استفاده میکنند. رزین در صنعت، هنر، زیورآلات، ساخت رنگ و صنایع ساخت اتومبیل نیز کاربرد دارد. رزین انواع مختلفی دارد از جمله: رزین اپوکسی، پلی اورتان، اکریلیک، سیلیکون و… . در ادامه به نوع اپوکسی آن میپردازیم.
رزین اپوکسی چیست؟
رزین اپوکسی از زیرشاخه های رزین است که به دو بخش رزین و هاردنر (عامل پخت) تقسیم میشود. زمانی که این دو باهم ادغام شوند، مواد شیمایی با سختی بالا ایجاد میشوند. در اینجا میخواهیم به مواد شیمایی رزین اپوکسی اشاره کنیم که دارای چسبندگی عالی و واکنش پذیری پایین هستند که با محیط واکنش نشان نداده و حالت خود را حفظ می کند. همچنین این مواد از فرسودگی نیز جلوگیری میکنند. به همین علت در صنعت و هنر بسیار پر کاربرد است.
معرفی هاردنر اپوکسی
هاردنر مادهای سخت است که برای مقاوم شدن و خشک شدن اپوکسی، به آن اضافه میکنند. این ماده در مرحله پخت به آن اضافه میشود و سختی اپوکسی را صد برابر میکند. در استفاده هاردنر باید به مقدار آن توجه داشته باشیم.
اگر بیشتر از حد تناسب از آن در اپوکسی استفاده کنیم، نه تنها خشک نمیشود، بلکه مقاومت خود را از دست میدهد و به ماده نرم تبدیل خواهد شد. از خصوصیات مورد توجه کاربران، مکانیکی بودن رزین اپوکسی است که برپایه های BA، سمی بودن و سرطان زایی ساخته شده است.
مزایای زرین اپوکسی
- پرکردن فضاهای خالی
- چسبندگی به سطوح مختلف
- ساختن لوازم سخت و محکم
- در عین محکم بودن، جرم جسم را زیاد نمیکند
- به آب واکنشی ندارد و آب گریز است
- استفاده بسیار آسان
- برای الکتریسیته عایق مناسبی است
معایب رزین اپوکسی
- از چسب های گران قیمت به حساب میآید
- به دلیل داشتن مقاومت بالای آن، زمان پخت این چسب نسبتا طولانی است
- حمل آن دقت بالایی را میطلبد
کاربردهای زرین اپوکسی
- هواپیماسازی
- ساخت لوازم دفاعی
- صنایع ساختمان سازی
- مصارف خانگی
- زیست شناسی
کاربرد زرین اپوکسی در هنر
رزین اپوکسی از مواد سمی کمتری برخوردار است و به پوست و سلامت هنرمندان آسیب نمیرساند. از این رو، درساخت جواهرات، استفاده در نقاشی با چوب، شیشه و بتن و همچنین در ساخت لوازم دکوری از این چسب استفاده میکنند.
ارتباط رزین اپوکسی با صنایع رنگ
به دلیل چسبندگی بسیار بالای رزین اپوکسی ، برای اکثر سطوح پوشش خوبی است. رزین در چسب اپوکسی باعث دوام و مقاومت در برابر مواد اسیدی، اصطکاک، خراش و مواد شیمایی میشود. همچنین مقاومت خوب این چسب در برابر اشتعال، باعث زیاد شدن خواهان این چسب در صنعت رنگ ریزی شده است. به عنوان پوشش محافظتی و کفپوش برای اماکن صنعتی، در صعنت رنگ ریزی استفاده میکنند. اپوکسی انواع مختلفی دارد از جمله :
- رنگ رویه دو جزئی
- رنگ آستر دو جزئی
- رنگ کولتار دو جزئی.
این رنگها دارای ویژگیهای قابل توجهی میباشند از جمله:
مقاوم در برابر سایر مواد شیمایی، مقاوم در برابر اصطکاک، مقاومت بالا در برابر حرارت و رطوبت و همینطور از خوردگی جلوگیری میکنند. از رنگهای رزین اپوکسی در صنعت فولاد و پتروشیمی، در پلایشگاهها، کارخانهها، صنعت آب و فاضلاب، صنایع چوب و در ساختمان سازی قابل استفاده است.
رنگهای اپوکسی
رنگها باید با اپوکسی سازگار باشند؛ زیرا در صورت ناسازگاری مشکلاتی از جمله خشک نشدن رزین و ترک خوردن آن به وجور میآید. به صورت کلی ما سه نوع رنگ سازگار داریم:
رنگ پودری
این رنگ حالت پوشش برای رزین اپوکسی دارد. همچنین از خاصیت دیگر این رنگ این است که هنرمند میتواند به اندازه دلخواه، این رنگ را در رزین استفاده کند. رنگ پودری چند نوع دارد: صدفی، شبرنگ، شب تاب.
صدفی رنگهای مختلفی دارد: سفید، مشکی، آبی، زرد، مسی، فیروزه ایی، قهوه ای، بنفش و نقره ایی. (مصرف رنگ صدفی هیچ محدودیتی ندارد.)
انواع رنگهای شب رنگ: آبی، سبز، فیروزه، قرمز، نارنجی. رنگهای قرمز، نارنجی و فیروزهایی از مناسب ترین رنگها برای اپوکسی میباشند. رنگ شب تاب، درخشندگی خوبی مخصوصا در نور تاریک دارد؛ اما استفاده از آن بستگی به میزان مواد رزین اپوکسی دارد.
رنگ جوهری
این رنگ حالت مایع به خود دارد و از آن به صورت قطرهایی استفاده میکنند.
رنگ اکریلیک
رنگی بسیار گران است که استفاده از آن به هنرمندان توصیه نمیشود؛ زیرا درخشندگی و ظاهر رزین حفظ نمیشود.
استفاده رزین اپوکسی در کفپوشها
اپوکسی به دلیل خاصیت مقاوم بودن، ساختار شیمایی آن و چسبندگی بالا به عنوان بهترین گزینه باری کفپوش است. در کفپوشهای ورزشی، معمولی، ضد اسید، ضد باکتری، ضد گردوغبار و صنعتی از رزین اپوکسی استفاده میکنند.کفپوش اپوکسی در صنعت دارای مقاومت سایشی و مکانیکی بالا، سخت شدن سریع، تمیز شوندگی بالا، مقاومت خوب در برابر دما و خوردگی است.
این نوع کفپوش از یکپارچی رنگ برخوردار میباشد. همچنین بسیار سبک است و از هرگونه ایجاد گرد و غبار جلوگیری میکند. کاربرد کفپوشهای رزین اپوکسی بیشتر در بیمارستانها، کارخانههای صنعتی، آشیانه هواپیما و پل عابر پیاده دیده میشود.
از مزایای کفپوش رزین اپوکسی میتوان به مقاومت به مواد شیمایی و خورنده، قیمت مناسب و ایمنی بالا اشاره کرد. معایب کفپوش اپوکسی عدم چسبندگی به سطوح مربوط، طولانی شدن زمان اجرای کفپوش و لغزنده بودن کفپوش رزین اپوکسی است.
نکات ایمنی استفاده رزین اپوکسی
- در مکانی که کار با رزین اپوکسی را شروع کردین، به تهویه هوا بسیار توجه کنید.
- مایع زرد رنگ هاردنر سمی است بهتر است از تماس مستقیم با پوست جلوگیری کنید.
- هنگام استفاده از رزین اپوکسی از عینک، دستکش و ماسک استفاده کنید تا به سلامتی شما ضربه وارد نشود.
در این مطلب هر آنچه مربوط به رزین اپوکسی، کاربردهای آن، معایب و مزایای رزین اپوکسی و هرچیزی که باید درباره رنگهای سازگار با رزین اپوکسی میدانستید، بیان کردیم. حال کافی است در هنگام استفاده از رزین اپوکسی به مقدار و تناسب هاردنر و رزین توجه داشته باشید تا از طریق این چسب در صنعت و هنر پیشرفت کنید. شما میتوانید با تهیه پکیج آموزشی از سایت ما، فیلمهای آموزشی کار با زرین و نکات و دستوارات مهم را فرا بگیرید.
حتما دیگر مقالات کسب و کار خانگی 118فایل را مشاهده کنید.