در این مقاله بخوانید
بررسی آموزش چرم دوزی + کاربردهای آن + وسایل مورد نیاز برای ساخت یک کیف چرمی + دوخت کیف چرم به روش صنعتی و سنتی. ما در این مقاله تمامی این موارد را برای شما توضیح دادهایم. همچنین می توانید برای فراگیری این حرفه از دوره آموزش چرم دوزی استفاده نمایید.
مقدمه
هنر چرم دوزی یکی از هنرهایی است که در کشورمان سابقهای طولانی دارد و بسیاری از تجارت های ایران با فروش چرم خام به کشورهای همسایه صورت میگرفت. با اینکه چرم دوزی هنری نهادینه در کشور ایران است و در بسیاری از کتب تاریخی این مسئله عنوان شده است؛ اما بسیار کم به آن پرداخت شده و در گذشته، فقط برای ساخت زین از آن استفاده میکردند و بخشی زیاد آن به صورت خام با کالاهای دیگر در تجارت مبادله میشد. با استفاده از هنر چرم دوزی، با وسایل ابتدایی، میتوانید برای خود کیف های متنوعی بسازید و آنها را به عنوان یادگاری به دوستان خود نیز هدیه دهید. در این مقاله سعی کرده ایم شما را تا حدودی با این هنر زیبا و دیرینه ایرانیان آشنا کنیم.
معرفی چرم و هنر کاربردی چرم دوزی
چرم مادهای است که از پوست حیوانات مختلف تهیه می شود و نسبت به ضخامت و کارایی آن، دارای قیمت های مختلفی است. همچنین، امروزه، علاوه بر چرم طبیعی، برخی از کارخانجات تولیدی چرم مصنوعی راه اندازی شده اند که چرم های با کیفیت پایین تری تولید می کنند و آن را برای تهیه محصولات چرمی با قیمت پایین به فروش میرسانند.
با وجود دو نوع چرم مصنوعی و طبیعی، هنر چرم دوزی نیز بسیار گسترش یافته است؛ به نحوی که بسیاری از افراد با یادگیری این هنر و خریداری چرم های مصنوعی، شروع به کار تولیدی چرم در خانه می کنند و خوشبختانه با فروش محصولات خود به درآمد بالایی نیز می رسند.
چرم دوزی یکی از هنرهای پرکاربردی است که هر شخصی به راحتی و با یادگیری آموزشهای ابتدایی آن میتواند صنایع دستی بی نظیری بسازد. وسایل ساخته شده با چرم، علاوه بر زبیایی و خاص بودن، دارای کیفیت و دوام بالایی هستند و می توان از آنها به عنوان هدیه برای دوستان خود استفاده کرد. از انواع صنایع ساخته شده از چرم می توان به کیف، کفش، کمربند، انواع کیفهای پول و… اشاره کرد.
خوشبختانه، یادگیری این هنر پرکاربرد، می تواند در کلاسهای آموزشی و یا توسط فیلم های آموزشی مختلف صورت گیرد. امروزه، برای دوخت وسایل چرم، دو روش مختلف دوخت با دست و یا دوخت با چرخ وجود دارد. دوخت با چرخ بسیار راحت تر از دوخت با دست است اما همانطور که می دانید هر نوع دوختی، جلوه و زیبایی خاص خود را دارد.
بسیاری از کیفهای دخترانه و زنانه، کیفهای کمری و کیف پول، در طرحهای مختلف فانتزی و خاص با دوخت چرخ انجام میشوند اما برخی که با دوخت دست انجام می شود، دارای هزینه بیشتری است.
در مطالب زیر، شما را با مراحل دوخت یک کیف چرمی و نحوه دوخت آن آشنا میکنیم.
مراحل دوخت کیف چرمی
وسایل مورد نیاز برای ساخت یک کیف چرمی به دو روش دستی و صنعتی
- چرم
- کاتر
- زیب
- چسب چرم
- شته
- نخ و سوزن
- پانچ
دوخت کیف چرم با چرخ
اولین مرحله از کار، انتخاب مدل کیفی است که می خواهید آن را بسازید. مثلا برای ساخت یک کیف مربعی، ابتدا با خط کش ابعاد مناسب از آن را روی چرم بکشید و سپس چرم را دو لایه کنید و با قیچی، در فاصله یک سانتی متری از طرحی که کشیده اید قیچی کنید. مرحله بعدی کار، برش جای زیب است. در این مرحله بر روی یکی از تکه های مربع، به اندازه زیب با کاتر برش می دهیم. سپس زیب را از قسمت پشت، در محل برش داده شده با چسب بچسبانید تا در هنگام دوخت، از جابه جایی آن جلوگیری شود.
مرحله بعد، اضافه کردن قسمت دسته به کیف مربعی است. در این مرحله، قبل از دوخت دو قسمت مربعی به هم، در بالای کیف، قسمتی را با کاتر برش می دهیم و دسته کیف که از قبل برای آن آماده کرده بودیم را از درون آن خارج می کنیم و با چسب می چسبانیم. آخرین مرحله از چرم دوزی کیف با چرخ، دوخت دور تا دور لبه های کیف و قسمت های چسب کاری شده با چرخ است.
دوخت کیف چرم با دست
برای ساختن یک کیف چرمی دست دوز، ابتدا الگو کیف مورد نظر خود را بر پشت چرم قرار می دهیم و با خودکار ژله ای، طرح الگو را بر پشت چرم نیز کپی می کنیم. بعد از کشیدن الگو با قیچی، طبق الگو کشیده شده، چرم را برش می دهیم و شروع به سمباده کشیدن لبه های آن می کنیم.
سپس قسمت هایی که لازم به دوخت است را با خط کش به فاصله نیم سانتی متر از لبه و در فاصله های نیم سانتی از یک دیگر شروع به نقطه گذاری می کنیم. بعد از نقطه گذاری، هر نقطه را با دستگاه پانچ مخصوص سوراخ می کنیم و مابین نقطه ها را چرت های ریزی میدهیم تا در هنگام وصل کردن به راحتی خم شود.
مرحله بعدی، دوختن قسمت های پشت و جلو کیف است که باید کمربند بین آن ها را در نظر بگیریم. این کمربند سبب وصل شدن دو قسمت جلو و پشت به هم می شود. بعد از وصل کردن قسمت های بدنه به یکدیگر، نوبت به اضافه کردن دسته و درب کیف میرسد که آن ها را نیز طبق الگو از قبل برش داده ایم و سپس به بدنه وصل می کنیم.
نکته ای که در مورد کیف های چرمی دست دوز وجود دارد، هزینه بالای آن در هنگام خرید است. بنابراین شما می توانید با یادگیری هنر چرم دوزی، به راحتی با انجام مراحل بالا یک کیف دست دوز زیبا تهیه کنید؛ بدون آن که هزینه گزافی پرداخت کرده باشید.
جمع بندی
هنر چرم دوزی، یکی از هنرهای باستانی است که از گذشته های دور در بین ایرانیان رواج داشته است و امروزه نیز، خوشبختانه با پیشرفت هایی که در این زمینه شده است این هنر دوباره تجدید شده است و افراد زیادی به سمت و سوی آن علاقه پیدا کرده اند. با شرکت در کلاس های آموزشی و خرید وسایل ابتدایی، می توان هنر چرم دوزی را به راحتی یاد گرفت و از آن برای ساخت کیف های چرمی زیبا در طرح های مختلف استفاده کرد.
بسیاری از خانم ها، از این هنر برای خود و اطرافیان، کیف های متنوعی می سازند و از آن به عنوان هدیه استفاده می کنند. هنر چرم دوزی در صنایع مختلفی به کار می رود و دارای بازار کار گسترده ای است که می توان با فعالیت در این زمینه به راحتی برای خود کسب و کاری راه اندازی کرد و به درآمد خوبی رسید.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات چرم دوزی 118فایل نیز دیدن فرمایید.