در این مقاله بخوانید
چند نوع زنبور عسل داریم؟ زنبور عسل چطور زندگی می کند؟ مشکلات راه اندازی زنبورداری چیست؟ مشکلات زنبورداری چیست؟
در ادامه مقاله همراه ما باشید تا جواب سوالات بالا را بررسی کنیم.
نحوه زندگی زنبورها
زنبور عسل گونه ای متفاوت از دیگر زنبورها میباشد که به تولید عسل میپردازد زنبور عسل در میان گل ها به جمع آوری شهد گل ها میپردازد و عسل تولید میکند.
زنبورهایی که در هر کندو وجود دارند، به سه دسته زنبور ملکه، زنبور کارگر و زنبور نر تقسیم میشوند.
زنبور ملکه رهبری کندورابه عهده دارد و مهم ترین عضو هر کندو است. اگر زنبور ملکه در کندو وجود نداشته باشد زنبور کارگر به تنهایی نمیتواند شهد گلها را جمع آوری و عسل تولید کند. و وظیفه آن محافظت از کندو میباشد.
زنبور عسل ها نیش درناکی دارند و به دلیل این که برای انواع بیماری ها مفید می باشند در نظر انسان ها از جایگاه بالایی برخوردارهستند.
نیش زنبور اگر چه برای افرادی که حساسیت دارند میتواند با مرگ همراه باشد، به طور تقریبی تمام گونههای زنبور عسل غیر تهاجمی هستند و اگر افراد با آن ها کاری نداشته باشند نیش نخواهند زد.
بعضی از افراد ادامه حیات زنبورها را دچار مشکل میکنند و با مواد سمی محیط آن ها را آلوده میکنند و به آن ها آسیب میرسانند. در اندونزی لارو زنبور عسل را با پودر نارگیل مخروط و در برگ موز پیچیده و آبپز میکنند و سپس میل مینمایند.
انواع زنبور عسل
زنبور عسل هندی
جثه زنبورعسل های هندی کوچک تر از زنبورعسل های معمولی است. بنابراین سلول هایی که زنبور عسل هندی در کندو تشکیل میدهد کوچک تر بوده و در نتیجه عسل کمتری تولید میکند.
زنبور عسل اروپایی
زنبور عسل های اروپایی به زنبور هایی گفته میشود که در کندو نگه داری میشوند و دارای نژاد های مختلفی هستند.
زنبور عسل کوچک
زنبور عسل کوچک نسبت به گونه های دیگر زنبور عسل کوچک تر بوده و در زیر درختان برای خود لانه میسازند این نوع از زنبورهای بیشتر در مناطق جنوبی ایران وجود دارند.
زنبور عسل درشت
زنبور عسل های درشت در هندوستان و چین وجود دارند این نوع از زنبور ها نسبت به زنبورهای معمولی جثه بزرگتری دارند زنبور عسل های درشت لانه خود را بر روی شاخه های بلند درختان میسازند و در سال چندین مرتبه از کندوی خود کوچ میکنند و از مشکلات این نوع از زنبورها این است که، جزء زنبورداران غیر اقتصادی محسوب میشوند.
مقدمه انواع زنبور عسل
مشکلات زنبورداری
نداشتن مهارت کافی
برای راه اندازی هرکسب و کاری باید در ابتدا دانش و مهارت لازم در زمینه آن کار را به دست آورد در رابطه با پرورش زنبورعسل استفاده نکردن از تغذیه خوب نداشتن محیط مناسب و… اگر به خوبی رعایت نشود، شخص با شکست روبرو خواهد شد بنابراین برای کسب و کار زنبورداری باید مهارت کافی داشته باشید.
محیط پرورش زنبورعسل
رشد و پرورش زنبورهای عسل به دلیل اینکه هرکدام از گونه های مختلفی میباشند با یکدیگر متفاوت است شرایط محیط پرورش زنبور عسل باید با توجه به نوع زنبور انتخاب شود.
تفاوت منطقه با نژاد زنبور عسل ممکن است ملکهها و تولید عسل را به طور کلی نابود کند.
تابش آفتاب
تابش بیش از حد نورآفتاب به داخل کندو باعث میشود دمای کندو بالا برود و زنبورها فعالیت نکنند. کندو باید در مکانی قرار گیرد که نور خورشید به مقدارکافی به زنبورها برسد.
کندو
برای تولید عسل نوع کندو مهم میباشد زیرا ممکن است کندوهای وارداتی با توجه به شرایط آب و هوا در داخل کشور به خوبی جوابگوی تولید عسل نباشد بنابراین یا باید از کندوهای وارداتی استفاده نشود و یا به طور دقیق از تمام شرایط آن اطمینان حاصل شود.
فروش فراورده ها
فروش عسل، فروش گرده گل، فروش بره موم، زهر زنبور عسل و… کار ساده ای نیست. زنبور دار برای فروش محصولات خود باید تلاش بسیار نماید.
بو و صدا
یکی دیگر از معایب زنبورداری ایجاد بو و سروصداهای نامطلوب است که با وجود آن ها زنبورداری رونق نمیگیرد و باید برای پرورش آن ها کندو را به خارج از شهرکه مکان های آلودگی صوتی کمتر است انتقال داده شود
ایمنی داخل کندو
در صورتی که زنبوردار از وضعیت ایمنی داخل کندو اطلاعاتی نداشته باشد ممکن است کل جمعیت کندوهای عسل خود را از دست بدهد ایمنی داخل کندو باید به طور دقیق رعایت شود و در فصلهایی مانند زمستان به امکان بررسی داخل کندو کمتراست باید قبل از رسیدن فصل سرما کندو به طور دقیق از لحاظ ایمنی مهیا باشد.
توانایی ییلاق و قشلاق
زنبوردارانی که علاقه ای به ییلاق و قشلاق ندارند و شرایط خانوادگی آن ها به گونه ای میباشد که برای آن ها کوچ نمودن مهیا نیست به کار زنبورداری نباید روی بیاورند در نتیجه یک زنبوردار موفق در تمام طول سال و در فصل های مختلف باید در حال جا به جایی باشد.
خطرات طبیعت گردی
زنبورداری در طبیعت خطرات خاص خودش را دارد از گزیدگی فرد توسط مار و عقرب گرفته تا حملات حیوانات وحشی و افراد به طور مداوم باید با این خطرات دست و پنجه نرم کنند.
بیماری زنبور عسل
بیماریهایی که به جان زنبورها و کندو میافتد یکی دیگر از مشکلات و معایب زنبورداری میباشد. بیماریها باعث فاسد شدن محصولات تولید شده زنبور عسل میشود زنبورداران باید اطلاعات کاملی در خصوص انواع بیماری زنبورها داشته باشد.
بیماری های زنبور عسل بسیار زیاد میباشد، و شخص باید به طور مجزا در مورد هر بیماری اطلاعاتی کسب نماید.
برخی از بیماریها، بیماری نوزاد سنگی، بیماری آمریکایی،بیماری واروآزیس، بیماری نوزوما، بیماری آکاریوز، بیماری نوزاد ساکی، بیماری فلج زنبورها، بیماری نوزاد پودری، بیماری سپتی سمی، بیماری نوزاد کچی و… میباشند.
برای مباره با بیماری های زنبورعسل شناخت دقیق از نوع بیماری بسیار مهم است و باید در این رابطه شخص سرعت عمل بسیار بالایی داشته باشد تشخیص سریع بیماری میتواند هزینه های بیماری در کلنی زنبور عسل را کاهش دهد.
کلام اخر
در این مطلب به مشکلات زنبورداری اشاره شد اگر چه این معایب و خطرات همیشگی نیستند اما بهتر است فرد زمانی که قصد دارد وارد حرفه زنبورداری شود از معایب آن هم اطلاعاتی داشته باشد.
شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات زنبورداری 118فایل را مطالعه کنید.