در این مقاله بخوانید
در این مقاله میخوانید:
صافکاری pdr چیست؟ میلههای pdr چه کاربردی در صافکاری دارند؟ انواع میلههای پیدی آر کدام اند؟ پی دی آر چگونه کار میکند؟ قیمت خرید pdr چقدر است؟ استفاده از دوره آموزش صافکاری خودرو چگونه است؟
مقدمه
میلههای (pdr) یکی از ابزارهای صافکاری به حساب میآید که برای صافکاری بدون رنگ استفاده میشود. خود (pdr) نیز مخفف dent repair) paintles) به معنی صافکاری بدون نیاز به رنگ میباشد. این ابزار شامل میلههایی با اندازهها و کاربری متفاوت میشود که به صافکار امکان صاف کردن فرو رفتگیهای بدنه در شرایط مختلف را میدهد. استفاده از میلههای(pdr) یک روش نوین و مدرن برای صافکاری خودرو به حساب میآید. در ادامه به بررسی بیشتر این ابزار میپردازیم.
کاربرد میلههای (pdr)
کاربرد میلههای (pdr) با مهارت صافکار به راحتی فرورفتگیهای ناشی از برخورد تگرگ که حالت تخم مرغی دارند و جزعی هستند و همچنین فرو رفتگیهایی که کمی گسترده هستند ولی ملایم میباشند را صاف میکنند.
کاربرد دیگر میلههای (pdr) در مواقعی است که دستگاههای مکش یا چسب تگرگ بعد از بیرون کشیدن قرشدگی بدنه قسمتهای ریزی را به جا میگذارند که با ابزار پی دی آر دقت صاف کردن آنها بیشتر میشود. البته دستگاههای هاتباکس نیز این کار را انجام میدهند ولی دلیلی برای جایگزین شدن بجای پی دی آر نمیباشند.
به طور کلی شاید در صافکاری ابزارها و دستگاهها گاهی کاربرد مشابهی داشته باشند اما باید شرایط نیز در نظر گرفته شود. زیرا یک دستگاه برای تمام فرورفتگی ها جوابگو نیست و معمولا با تشخیص صافکار باید از ابزار مختلف استفاده شود. معمولا ابزارهای صافکاری بدون رنگ متنوع تر از صافکاری با رنگ هستند. چونکه تمام تلاش صافکار در بی رنگ در آوردن قطعات بدنه میباشد. میلهی پی دی آر نیز به دلیل تنوع در انواع میله در ترمیم انواع قطعات که موقعیتها و فرورفتگی های متفاوتی دارند کمک خوبی برای صافکار است.
انواع میلههای پی دی آر
انواع میلههای (pdr) همانطور که از نامشان پیداست ظاهری شبیه به میله دارند. در یک سر آنها دستگیرهای به شکل های مختلف برای استفادههای متفاوت و جود دارد و در یک سر دیگر بر آمدگی ای که در نهایت به قسمت آسیب دیده برای صاف کردن ضربه یا نیرو وارد میکند.
میلهها به سه دسته تقسیم میشوند:
میلههای چرخشی
یکی از انواع میلههای (pdr)، میلههای چرخشی برای قسمتهایی که برای وارد کردن نیرو به حرکت چرخشی نیاز است استفاده میشوند. این میلهها حالت دستهی متفاوتی دارند که در شرایط مختلف به صافکار امکان میدهد تا با چرخاندن میله به فرو رفتگی نیرو وارد کند و آنرا صاف نماید. دستههای این نوع میله گاه مانند قیچی منحنی است و در مواقعی نیز تی شکل میباشد.
انتهای میلههای چرخشی نیز بیشتر دارای انحا است که این انحنا گاه نود درجه و گاه دارای زاویهی کمتر میباشد. نوع خمیدگی نیز در بعضی میله ها منحنی است و در بعضی دیگر مستقیما خم شده، از هر کدام این نوع میلهها برای قسمتهای مختلف و فرو رفتگیها با اندازههای متفاوت استفاده میشود. میلههای چرخشی در جاهایی که امکان حرکت دادن میله کم است باچرخش مچ کار میکنند. گلگیر ها و بعضی قسمتهای درب خودرو با این میلهها صاف میشوند.
میلههای اهرمی
میلههای اهرمی بیشتر برای نواحی ای که برای بیرون کشیدن فرو رفتگی نیاز به اهرم کردن میله دارند استفاده میشود. معمولا کاپوت ها یا ستون ها و نواحی ای که فرو رفتگی در زیر شاسی پنهان است بیشتر از میلههای اهرمی استفاده میشود. میلههای اهرمی نیز در اندازههای مختلفی وجود دارند و جنس میلهها از فولاد میباشد البته سازندههای مختلف ممکن است از آلیاژهای متفاوتی استفاده نمایند.
قسمت انتهایی این میله ها نیز یا پهن است و یا منحنی البته باید توجه داشت که میلههای اهرمی یا چرخشی ممکن است سری های مشابهی داشته باشند. این سری ها بسته به نقاطی که فرو رفته تعبیه شده اند. میله های اهرمی نیز به صورت مستقیم اهرم میشوند. دستگیرهی آنها نیز میتواند به صورت منحنی یا «T» شکل و یا قلابی باشد.
میلههای پی دی آر دم ماهی
میلههای دم ماهی برای فضاهای بسیار محدود که نه امکان چرخش وجود دارد و نه امکان اهرم کردن دارند مناسب هستند.
نحوهی کار میلهی پی دی آر
میلههای (pdr) از روش ساده ای برای بیرون آوردن فرو رفتگی استفاده میکنند. آنها معمولا با اهرم کردن نیرو و انتقال آن به قسمت فرو رفته بدنه را صافکاری میکنند. معمولا قسمت مورد نظر را برای راحت بیرون آوردن با سشوارهای صنعتی گرم میکنند و سپس توسط این میلهها آن را صاف مینمایند. انواع میلههای پی دی آر یا حرکت چرخشی دست را اهرم میکنند و یا به صورت مستقیم به عنوان اهرم به کار میروند.
ویژگیهای میلهی (pdr)
اولین ویژگی این میلهها استحکام آنها است. جنس یک میلهی (pdr) خوب معمولا فولاد یا استیل میباشد که خم نمیشود و مانند چدن نیز سلب نیست که به یک باره بشکند. میلهی (pdr) برای انتقال نیرو ساخته شده است و اگر در شرایط مختلف مقاوم نباشد خود یه یک مشکل تبدیل میشود.
دومین ویژگی میلهی (pdr) داشتن دستهی مناسب است. میلههای پی دی آر کاملا مهندسی شده ساخته میشوند اما باید صافکار ببیند که با کدام دسته راحتتر میباشد و تسلط بیشتری در کار با آن خواهد داشت.
معمولا صافکار ها از ست کامل پی دی آر استفاده میکنند اگر برای بار آول آنها را خریداری میکنید مطمئن شوید که کامل یک ست کامل را انتخاب کرده اید زیرا به تمام آنها نیاز خواهید داشت.
قیمت خرید میلههای (pdr)
قیمت میلههای پیدی آر بسته به خرید ست آنها دارد. اگر به ست کامل آنها نیاز باشد که معمولا صافکارها از ست کامل استفاده میکنند قیمت بالاتری خواهد داشت. البته ست های دیگر نیز کاربردی است که کارکرد محدود تری خواهد داشت. از دیگر عوامل تاثیر گذار در قیمت میلههای (pdr) شرکت و کشور سازندهی آن است که بسته به سازنده ها قیمت نیز تغییر میکند. باید توجه داشت که این میلهها حتما باید جنس محکمی داشته باشند و جنسهای ارزان بازار چندان محکم و قابل اطمینان نخواهند بود.
نتیجه گیری
میلههای(pdr) یکی از کاربردی ترین ابزار برای صافکاری بی رنگ هستند. معمولا صافکاری بی رنگ اهمیت زیادی برای افراد دارد. صافکاران خودرو نیز سعی میکنند تا جای ممکن بدون آسیب به رنگ خودرو صافکاری را انجام دهند، از این رو برای افزایش دقت در آن ابزاری مانند میلهی pdr ساخته شده است تا بعد از اتمام کار صافکار کوچک ترین اثری از فرو رفتگی باقی نماند.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات خودرو 118فایل نیز دیدن فرمایید.