در این مقاله بخوانید
شمع شناور چیست؟ چه وسایلی برای ساخت شمع مورد نیاز است؟ برای ساخت شمع شناور چه مراحلی را باید طی کنیم؟ چند نوع موم برای ساخت شمع وجود دارد؟ در این مقاله به این سوالات پاسخ خواهیم داد. همچنین می توانید با آموزش شمع سازی شمع های دستسازتان را به عزیزانتان هدیه دهید.
مقدمه
تاریخچه ساخت شمع به 3000 سال قبل از میلاد برمیگردد. مصریها اولین کسانی بودند که با چربی ذوب شده حیوانی و موم زنبور عسل شمع درست کردند. امروزه از مواد دیگری همچون پارافین، نخل و موم نیز برای درست کردن شمع استفاده میشود. از شمع شناور بیشتر در مراسمهای خاص مثل عروسی و مهمانیها استفاده میشود. اگر کنار این شمعهای شناور چند تا گلبرگ تازه اضافه کنید زیبایی آن را دو چندان میکنید.
شمع شناور چیست؟
شمع شناور شمعی است که بهطور خاص برای شناور شدن در هنگام سوختن طراحی شده است. شمعهای شناور را در کاسههای آب و مایعات دیگر قرار میدهند. تعدادی از شرکتها شمعهای شناور با سبکی متفاوت میسازند که دارای طراحی خاصی هستند، از شمعهای تخممرغی شکل سفید ساده گرفته تا شمعهای تزئینی به گونهای طراحی شدهاند که شبیه گلها و بوی آنها باشند.
لوازم مورد نیاز برای ساخت شمع شناور
- فیتیله: برای ساخت شمع شناور فتیله 1 تا 2 اینچی کافی است.
- رایحه: برای اینکه شمع رایحه و عطر داشته باشد میتوانید از اسانس و عطر استفاده کنید.
- موم: یا اسید سیترین و یا هر چیزی که بهراحتی بتواند بایستد.
- ظرف مخصوص ذوب: برای ذوب کردن موم لازم است.
- رنگ: رنگ کردن موم به سلیقه شما بستگی دارد و کاملاً اختیاری است. میتوانید از رنگهای مختلف برای رنگ کردن موم استفاده کنید.
- دماسنج: برای اندازهگیری دمای موم (حدود 82 درجه سانتیگراد حرارت برای ذوب آن نیاز است) استفاده میشود.
- قالب: برای ساخت شمع شناور قالبهای کوچک بهتر است و میتوانید از قالبهای شکلاتپزی و یا قالبهای مختص شمع استفاده کنید. حتی برای این کار میتوانید از قوطی استفاده کنید اما توجه داشته باشید برای اینکه پارافین بهراحتی از قالب جدا شود باید دهانه آن از انتهایش پهنتر باشد.
- قاشق چوبی: در زمان افزودن رنگ به موم برای بهتر حل شدن آنها باهم لازم است که از همزن یا قاشق چوبی استفاده کنید. همچنین برای ذوب یکدست موم جهت همزدن آن میتوان از این قاشق استفاده کرد.
مراحل ساخت شمع شناور
در ابتدای کار موم را به روش بن ماری ذوب کنید و سپس هر رنگ یا عطری که دوست دارید اضافه کنید. برای اینکه شمع شناور زیبایی خود را به نمایش بگذارد میتوانید متناسب فصل آن را رنگآمیزی کنید. مثلاً در فصل تابستان برای یک تفریح دوستانه میتوانید از واکس ساده، سفید و بدون عطر استفاده کنید. در مرحله بعد فیتیله را در قالب مورد نظر قرار دهید و آن را در مرکز ظرف ثابت کنید.
سپس لازم است که موم ذوب شده را به آرامی داخل قالبها ریخته و اجازه دهید سرد شود. بهتر است مقداری از موم را نگه دارید زیرا ممکن است حین سرد شدن موم در قالبها، حفرهای در موم ایجاد شود که باید آن را پر کنید. البته موم را به آرامی داخل قالبها بریزید تا هوای آن خارج شود. برای اینکه موم سفت شود و به اصطلاح خودش را بگیرد حدود 3 ساعت زمان لازم دارد.
قالبها را در یخچال بگذارید تا زودتر سرد شوند. وقتی شمعها خنک شدند، آنها را از قالب بیرون بیاورید برای این کار بهتر است قبل از ریختن پارافین داخل قالب آنها را چرب کنید تا شمع بعد از سفت شدن به راحتی از قالب جدا شود. به این ترتیب شمع شناور شما به راحتی آماده میشود.
انواع موم برای ساخت شمع شناور
۱. موم سویا
این مومها از روغن لوبیای سویا درست میشوند و نسبت به سایر مومها با محیط سازگاری بیشتری دارند. کار کردن با آن میتواند نسبتاً دشوار باشد زیرا این موم چندان رایحهای را در خود نگه نمیدارد؛ اما موم سویا سوختی تمیز دارد. همچنین زمان سوختن طولانی مدت و نداشتن دود سیاه نامطلوب از دیگر ویژگیهای این موم است. پوشش مات و نیمه مات شمعهای سویا برای بسیاری از مصرفکنندگان جذاب است.
2. موم زنبورعسل
موم زنبور عسل یکی از قدیمیترین شکلهای موم برای استفاده در شمع سازی است. این موم هم مثل موم سویا با محیط زیست سازگار است. از مزیتهای این موم میتوان به داشتن رایحه بسیار ملایم و طبیعی که تصفیه کننده هواست، اشاره کرد. همچنین در ساخت شمعهای مختلف با موم زنبورعسل از جمله شمع شناور نیازی به استفاده از عطر و اسانس نیست زیرا این موم به خودی خود دارای رایحه است. موم زنبورعسل بهآرامی میسوزد و نقطه ذوب نسبتا بالایی دارد که همین ویژگی باعث میشود حین سوخت کمتر چکه کند.
3. موم ژل
موم ژل یک موم نیمه شفاف با خاصیت ژلهای است. این ماده با استفاده از ترکیب روغن معدنی و رزین پلیمری ساخته میشود، موم ژل سرعت ذوب آهسته و زمان سوختن طولانی دارد. برای پرکردن شمعهای ژل میتوانید از صدفهای دریایی، سنگ یا سنگریزه، برگها و گلهای فلزی، گلبرگهای شیشهای و … استفاده کنید.
4. پارافین
موم پارافین یک موم سفید یا بی رنگ، نرم و جامد است. این موم به دلیل اینکه میتواند عطر و رایحه خوبی در خود نگه دارد طرفداران بسیاری در صنعت شمع سازی دارد. همچنین در نقاط ذوب مختلفی وجود دارد که از آن برای ساخت انواع مختلف شمع از جمله شمعهای ستونی، استفاده میشود.
البته از این پارافین کمتر در تولید شمعهای مجلل استفاده میشود. پارافین محصول جانبی از محصولات نفتی است بنابراین دوده بیشتری تولید میکند و همچنین نسبت به سایر مومها سریعتر میسوزد. از موم پارافین علاوهبر شمع سازی در کاغذ مومی، پولیش، لوازم آرایشی و عایقهای الکتریکی استفاده می شود. پارافین کریستالی، قالبی، شنی، پولکی، ژلهای و مایع از انواع مختلف پارافین هستند.
5. موم نارگیل
موم نارگیل جدیدترین نوع موم برای ساخت شمع است. عملکردی بالا و پایدار دارد زیرا عطر و رنگ را بهخوبی حفظ میکند، همچنین سوختی تمیز دارد که دوده بسیار کمی تولید میکند. گرانترین نوع موم برای ساخت شمع است.
6. موم نخل
موم نخل بهتر از سایر انواع مومها عطرها را نگه میدارد و پخش میکند. این موم جایگزین مناسبی برای پارافین است زیرا نقطه ذوب بالایی دارد و به آرامی میسوزد. این موم شعلهای روشن و طولانی مدت و بدون دوده دارد.
جمع بندی
شمع شناور یکی از شمعهای جذاب و زیبایی است که برای مهمانیها، عروسی و مراسمات مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. برای ساخت شمع نیاز به موم دارید که ما در این مقاله انواع مومها را مورد بررسی قرار دادیم. به طور کلی میتوان گفت نوع مومی که برای ساخت شمع انتخاب میکنید به سلیقه شخصی، نوع شمعهایی که میسازید، هزینهای که صرف میکنید و… بستگی دارد.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از مقالات خانگی 118فایل دیدن فرمایید.