در این مقاله بخوانید
چه سنی برای شروع آموزش زبان انگلیسی مناسب است؟ دوزبانه بودن برای کودک چه فوایدی دارد؟ کودکان چطور یک زبان جدید یاد می گیرند؟ چطور آمادگی کودک برای یادگیری زبان جدید را متوجه شویم؟
در ادامه این مقاله مباحث مختلف یادگیری زبان انگلیسی کودکان را با هم بررسی می کنیم.
بهترین سن آموزش زبان به کودکان
امروزه بحثی بر سر فایده آموزش زبان انگلیسی به کودکان وجود ندارد. همه والدین میدانند که دانستن زبان انگلیسی یکی از چند مهارت اولیه است که کودک باید به آن مسلط باشد. او باید بتواند به زبان انگلیسی صحبت کند تا بتواند در آینده ارتباطات بین المللی مناسبی داشته باشد.
اما هنوز یک سوال باقی میماند: سن آموزش زبان انگلیسی به کودکان چه زمانی است؟
کودکان زبان را عالی یادمیگیرند. فکر کردن به این واقعیت که کودکان با دانستن هیچ زبانی به دنیا میآیند شگفت انگیز است. آنها فقط توانایی یادگیری یک زبان را دارند و از طریق تعامل و مکالمه به طور جادویی یک زبان را یاد گرفتند.
ممکن است احمقانه به نظر برسد که بخواهید یک زبان دوم را به فرزندتان معرفی کنید؛ در حالی که شاید به زبان مادری خود تسلط نداشته باشد. با این حال، مطمئن باشید اشکالی ندارد و در واقع کودک تشویق میشود که زبان دوم را در سنین پایین یاد بگیرد. نگرانی بعدی شما ممکن است این باشد: بهترین سن آموزش زبان انگلیسی یا هر زبان دومی چه زمانی است؟
ممکن است از خود بپرسید که آیا کودک نوپا شما خیلی جوان است یا اینکه کودک 12 ساله شما برای یادگیری زبان مادری دوم خیلی بزرگ شده است. با این حال، اگر قصد دارید فرزندتان را مجبور به یادگیری زبان کنید، پس بیایید ابتدا به آن بپردازیم!
فواید دو زبانه بودن در کودکی
وادار کردن فرزندتان به یادگیری زبان دوم فواید زیادی دارد حتی اگر خودتان دوزبانه نباشید. اگر به خلاصهای از مزایا نیاز دارید، آنها عبارتند از:
مهارتهای ارتباطی بهتر
گفته میشود که کودکان دوزبانه مهارتهای ارتباطی بهتری را به همراه دارند و همینطور، کودکان دوزبانه از جملات کمتر و ساده تری استفاده میکنند.
بهبود مهارت تفکر انتقادی
کودکانی که میتوانند به چند زبان صحبت کنند میتوانند صحبتهای متفاوتی را بشنوند و با افراد مختلف ارتباط برقرار کنند و درنتیجه مهارت تفکر انتقادی آنها افزایش می یابد
تفکر خلاقانه تر
نه تنها کودکان میتوانند تفکر انتقادی داشته باشند، بلکه پژوهشها نشان میدهد که آنها میتوانند خلاقانه تر نیز فکر کنند.
فرصتهای شغلی بهتر
ممکن است به این موضوع فکر نکنید که فرزند 3 ساله شما چه نیازی به فرصتهای شغلی دارد؛ اما هیچ اشکالی ندارد که او را برای آیندهای پر از فرصتها در سن خودش آماده کنید. دانستن زبان دوم بخصوص زبان انگلیسی، درهای زیادی را به روی فرزندان شما هنگامی که بزرگتر میشوند باز میکند و مطمئناً از شما بابت آن تشکر خواهند کرد.
یادگیری زبان جدید
کودکان بطور کلی با توانایی تولید حدود 40 صدا و ایجاد ارتباط بین اصوات و اشیا، اعمال یا ایدهها، به دنیا میآیند. مواردی که گفته شد به کودک امکان میدهند تا یک زبان را یاد بگیرند. دانستن زبان به کودک کمک میکند مسائل بیشتری را یاد بگیرد و مغز او در شش سال اول زندگی رشد قابل توجهی داشته باشد.
همچنین این یک تصور غلط رایج است که یادگیری زبان یک فعالیت غیرفعال برای کودکان است. این به سادگی درست نیست. یادگیری زبان یک فرایند فعال است. کودکان با شنیدن و گوش دادن به صحبتهای دیگران از آنها زیان یاد میگیرند. همچنین نحوه ادای کلمات، لهجه افراد و ریتم صحبت کردن آنها را نیز تقلید میکنند.
وقتی صدای غرغر کردن کودک نوپایتان را میشنوید؛ یا جملاتی را میسازد که احتمالاً فقط برای شما معنا دارد، او فقط در حال تمرین زبان است.
بهترین سن یادگیری از نظر محققان
هیچ دیدگاه مشترکی وجود ندارد. برخی از متخصصان توصیه میکنند که دروس انگلیسی را با کودکان 3-4 ساله شروع کنید. برخی از افراد بر این باور هستند که کودکان در سن 5 تا 6 سالگی آگاهتر هستند و بهتر میتوانند یک زبان جدید را یادبگیرند. برخی هم میگویند سن 7 سالگی و همزمان با ورود به مدرسه سن مناسبی برای آموزش زبان است. تصمیم گیری در درستی یا نادرستی این گفته به عهده والدین است.
50 درصد از توانایی ما برای یادگیری در سن 3 سالگی و 30 درصد در سن 8 سالگی توسعه مییابد. این بدان معناست که مسیرهای یادگیری ما بیشتر در سنین جوانی توسعه مییابد. حقیقت این است که محققان نمیتوانند در مورد سن به توافق برسند. چیزی که محققان میتوانند روی آن توافق داشته باشند این است که یادگیری زبان برای کودکان آسانتر از بزرگسالان است.
مطالعهای که توسط یک استاد نورولوژی در UCLA( دکتر پل تامپسون و تیمش) انجام شد، نشان داد که سیستمهای مغز مسئول یادگیری زبان، رشد را از شش سالگی تا بلوغ تسریع کردهاند. مطالعه دیگری در MIT انجام شد و به این نتیجه رسید که بهینه ترین زمان برای یادگیری یک زبان جدید و رسیدن به تسلط بومی تا سن 10 سالگی است.
این مطالعه نشان میدهد که کودکان بهتر میتوانند اطلاعات را جذب کنند و زبان را به خوبی یاد بگیرند. در حالی که درک میشود که یادگیری زبان در بزرگسالی امکان پذیر است؛ اما پس از 18 سالگی، کمتر احتمال دارد که تسلط یک زبان مادری را داشته باشد. دانشمندان همچنین به این نتیجه رسیدهاند که هر چه زبان آموز جوان تر باشد، بازآفرینی صدای جدید و یادگیری تلفظ برای آنها آسان تر است.
یکی از دلایلی که کودکی سن مناسبی برای آموزش زبان است این است که کودکان مشغله و درگیریهایی که بزرگسالان با آن روبرو هستند را ندارند و با فراغ بال بیشتری بدون هیچ دغدغه میتوانند زبان دوم را بیاموزند. همچنین در سن کودکی به دلیل علاقه کودکان به بازی مطالب را میتوان همراه با بازی به آنها آموزش داد.
مطالعه جدیدی که توسط MIT در ایالات متحده انجام شده است، نشان میدهد که در واقع یک دوره بحرانی وجود دارد که پس از آن یادگیری یک مهارت جدید مانند یادگیری زبان دوم دشوارتر میشود. در این پژوهش این نتیجه حاصل شده است که بعد از تسلط به زبان مادری میتوان انتظار داشت که کودک یک زبان جدید را یاد بگیرد. معمولا تسلط به زبان مادری در سن 10 سالگی اتفاق میافتد.
جوانان زیر 18 سال هنوز میتوانند مهارت زیادی در تسلط بر دستور زبان یک زبان جدید از خود نشان دهند، اما فراتر از این مرحله همه چیز چالش برانگیزتر میشود. با این حال، پس از 18 سالگی، افراد ممکن است دیگر به سطح مهارتی که بومی زبانان دارند نرسند. اگرچه ممکن است هنوز هم بتوانند به سرعت یاد بگیرند.
جاش تننباوم، یکی از نویسندگان این مطالعه و استاد علوم مغز و شناختی MIT؛ به بیبیسی میگوید که تعیین اینکه آیا این یک موضوع بیولوژیکی است یا فرهنگی/اجتماعی دشوار است.
تقریباً در بسیاری از جوامع، دورهای از خردسالی وجود دارد که تا حدود 17 یا 18 سالگی میرسد. پس از آن، فرد خانه خود را ترک میکند. ممکن است تمام وقت کار کند یا دانشجوی تخصصی دانشگاه شود. همه اینها ممکن است روی نرخ یادگیری شما برای هر زبانی تأثیر بگذارد. گفته میشود، یادگیری یک زبان جدید در بزرگسالی هنوز امکانپذیر است، اما دشوارتر میشود.
زمان آمادگی کودک برای یادگیری زبان
هر کودک استعدادهای مشخصی برای خود را دارد. کودکان با شرایط متفاوتی بزرگ میشوند. در این مورد، بسیار مهم است که نه تنها تمایل خود برای داشتن فرزندی دو زبانه، بلکه عینی بودن را نیز نشان دهید. بهتر است فرزند خود را با دوستان او مقایسه نکنید. استعدادهای هر کودک باید بدون مقایسه با سایر کودکان مورد توجه قرار گیرد.
به چه چیزی باید توجه کنید؟ آموزش زبان انگلیسی به کودکان نباید شروع شود اگر:
- فرزند شما به زبان مادری خود اطمینان ندارد (مشکلاتی مانند محدودیت واژگان، نقص تلفظ، مشکلات در ارتباطات منطقی را مشاهده میکنید).
- فرزند شما هنوز مایل نیست به طور فعال دنیای اطراف خود را بشناسد.
- خودتان از نظر روانی آماده نیستید (لازم است یادگیری زبان انگلیسی را با کودک شروع کنید و بهتر است از قبل حداقل در سطح اولیه زبان را بدانید).
وقتی تعادل بین ” مضرات ” و ” مزایا ” پیدا نمیشود، ارزش آن را دارد که به صورت آزمایشی پیش بروید. اگر کودک شما در طول درس آزمایشی احساس بی حوصلگی یا عدم علاقه کرد، به او زمان بدهید و عجله نکنید. برعکس، لذت از درس به عنوان یک نشانه خوب عمل خواهد کرد. “هیچ زمانی برای یادگیری دیر نیست”. در حالی که شروع به زودی ممکن است مخرب باشد. نکته ضروری این است که روشهای تدریس درست و آزمایش شده را انتخاب کنید.
کودکان قدرت یادگیری بهتری نسبت به بزرگسالان دارند. یاد گرفتن یک زبان جدید برای آنها آسان تر است. آنها هیچ مشکلی برای آشتی با یک سیستم زبانی غیر معمول ندارند. بنابراین، اساس اکثر روشهای آموزشی، قالب بازی است.
برخلاف بزرگسالان، کودکان معمولاً به کلاسهای متوالی (برنامهریزی شده) نیاز ندارند. یادگیرنده جوان باید علاقهمند باشد، غافل شود و چیزی هیجانانگیز ارائه دهد. فرآیند یادگیری باید متنوع و پویا و بدون توضیحات طولانی باشد. برای کوچکترین دانش آموزان این قواعد را باید درنظر گرفت:
- بیان عباراتهای تبریک به زبان انگلیسی در ارتباطات، نام بردن از اعضای خانواده و غیره.
- استفاده از کارتهای آموزشی با تصاویر واضح (رنگها، حیوانات، اشیاء، شخصیتهای معروف).
- خواندن آهنگهای خنده دار انگلیسی با ملودی جذاب و قافیههای ملودیک.
- خواندن افسانهها با انتقال تدریجی از افزودن کلمات انگلیسی به متن در زبان مادری خود، به نسخههای ساده شده کاملاً انگلیسی.
مطالعات آماری سن آموزش زبان دوم
برای این مطالعه، محققان 670000 نفر از ملیتها و سنین مختلف را مورد ارزیابی قرار دادند تا مهارتهای گرامری آنها را در زبان دوم مشخص کنند. دانشمندان به شرکت کنندگان یک مسابقه دستور زبان دادند و قبل از اینکه از آنها بپرسند که آیا یک جمله از نظر گرامری درست است یا خیر، از شرکت کنندگان خواستند که سن خود، مدت زمانی که انگلیسی را یاد گرفته اند و محیطی که در آن زبان را یاد گرفته اند را بیان کنند.
تقریباً 246000 نفر از 670000 شرکتکننده در مطالعه اظهار داشتند که در خانوادهای بزرگ شدهاند که فقط انگلیسی صحبت میکنند. بقیه در این میان دو زبانه یا چند زبانه بودند. روسی، آلمانی، ترکی، فنلاندی و مجارستانی رایج ترین زبانهای بومی در میان شرکت کنندگان بودند. بومیان انگلیسی مستثنی شدند.
جوانترین افرادی که در این مطالعه شرکت کردند 10 ساله بودند. اکثر آنها در 20 یا 30 سالگی و مسن ترین آنها در اواخر دهه 70 زندگی خود بودند. نتایج تحقیقات بدست آمده حاکی از این است که بهترین زمان برای آموزش زبان انگلیسی، دوره کودکی افراد است. زیرا آنها فرصت زیادی برای یادگیری تمام جنبههای آن زبان دارند؛ اما این توانایی در سالهای نوجوانی نیز نسبتاً قوی باقی میماند.
سخن آخر
بر کسی پوشیده نیست که کودکان سریعتر از بزرگسالان چیزها را یاد میگیرند؛ اما بهترین سن آموزش زبان انگلیسی به کودکان چه زمانی است؟ یادگیری یک زبان جدید نیازمند زمان، مهارت و اراده است و ممکن است برای برخی آسانتر از دیگران باشد. این یک واقعیت شناخته شده است که بچهها سریعتر از بزرگسالان یک زبان جدید را یاد میگیرند و میتوانند با سهولت بیشتری به سطوح زبان مادری دست یابند.
به هرحال شما هر زمان که دوست داشته باشید میتوانید یک زبان جدید یاد بگیرید و بهترین زمان برای یادگیری یک زبان جدید دوره کودکی افراد است. فقط بعد از بلوغ دشوارتر میشود. زبانهای زیادی را میتوانید به عنوان زبان دوم انتخاب کنید. معمولاً مردم انگلیسی را به عنوان زبان دوم خود یاد میگیرند. البته شما در انتخاب زبان آزاد هستید. در بین زبانها، زبان اسپانیایی دومین زبان رایج دنیا است. اکثر افراد زبان انگلیسی را از این جهت انتخاب میکنند که یادگیری این زبان ساده است. شما باید یک معلم شایسته یا یک مدرسه خوب پیدا کنید؛ و این دقیقاً رویکرد درستی است که کارایی و نتیجه را تضمین میکند.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات زبان انگلیسی 118فایل نیز دیدن فرمایید.