در این مقاله بخوانید
چند نوع چرم داریم؟ ویژگی های چرم طبیعی و مصنوعی چیست؟ چطور دوخت بهتری با پارچه چرم داشته باشیم؟ برای دوخت پارچه چرم از چه نخ هایی استفاده می شود؟
در ادامه این مقاله به تمام سوالات بالا پاسخ داده خواهد شد و نکاتی برای بهترین دوخت چرم فرا خواهید گرفت.
مقدمه
چرم، تاریخی دیرینه دارد و نزدیک 400 هزار سال از مصرف چرم توسط بشر میگذرد. چرم از پارچههای بسیار کاربردی است و برای دوخت آن نیاز به رعایت اصول و مواردی است که اصل اول آن یادگیری خیاطی است. در این میان، کشورهایی که جمعیت زیادی دارند تولید و مصرف چرم در آنها زیاد است که در این بین کشورهای چین و ایتالیا رکورددار این صنعت هستند. در ادامه قصد داریم دیگر ویژگی چرم و ترفندهای کاربردی در دوخت پارچه چرم را معرفی کنیم.
آشنایی با پارچه چرم
پارچه چرم محصولی طبیعی از پوست دباغی شده حیوانات است و مراحل مختلفی برای آماده سازی پارچه طی میکند. امروزه چرم در دو نوع طبیعی و مصنوعی تولید و وارد بازار مصرف میشود. از پارچه چرم برای تولید انواع پوشاک، کیف و کفش، رویه مبل و سایر لوازم کاربردی انسان استفاده میشود.
انواع چرم و ویژگی آنها
همانطور که میدانید، چرم محصولی چهار فصل و پارچهای مقاوم در برابر سایش، ضربه، حرارت و آتش میباشد. اما پارچه چرم را در دو نوع طبیعی و مصنوعی تولید و عرضه میکنند که با خصوصیات هر کدام آشنا میشویم.
چرم طبیعی: این چرم از انواع چرم گاوی، گوسفندی و… تولید میشود، ماندگاری و طول عمر بالایی دارد و دارای بوی متفاوت و قابل تشخیصی مثل بوی خاک است. در برخی قسمتهای این چرم، اشکال نامنظم دیده میشود و تفاوتی محسوب میشود که از چرم مصنوعی قابل تشخیص است. چرم طبیعی لبهای ناصاف دارد.
چرم مصنوعی: ارزانتر از چرم طبیعی است و بویی شبیه پلاستیک دارد. این پارچه به طور منظم تولید شده و حتی کنارههای آن منظم هستند؛ یعنی لبه آنها صاف است. برای تشخیص چرم طبیعی و چرم مصنوعی، به ضخامت آنها توجه کنید. این چرم نسبت به چرم طبیعی دارای تنوع رنگ و ضخامت بیشتری است.
راه دیگر برای تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی، این است که چرم مصنوعی در برابر حرارت جمع خواهد شد و بوی نامبوعی تولید میکند اما چرم طبیعی اینگونه نیست.
نکات لازم برای دوخت بهتر چرم
در شروع کار چرم دوزی لازم است کارهایی انجام دهید که کار دوخت پارچه چرم به راحتی انجام شود. برای این کار به ترفندهایی نیاز دارید که در ادامه معرفی خواهیم کرد.
- تغییر پایه دوخت چرخ خیاطی با پایه چرم دوزی: پایه دوخت چرخ خیاطیهای معمولی، مناسب دوخت پارچه چرم نیستند و ممکن است به پارچه بچسبند. برای این کار، لازم است تا پایه دوخت را متناسب با این پارچه تغییر دهید. بهتر است از پایههای غلتکی و تفلون استفاده کنید. این پایهها به دوخت بهتر کمک میکنند و باعث حرکت سریع پارچه حین دوخت میشوند. اما اگر شرایط تغییر پایه دوخت را نداشتید، میتوانید برای کاهش اصطحکاک بین پارچه و پایه دوخت از پودر بچه کمک بگیرید. برای این کار فقط لازم است پودر بچه را روی پارچه چرم بریزید و دوخت را شروع کنید.
- اندازه کوکها را تنظیم کنید: کوکهایی که برای دوخت پارچه معمولی و پارچههایی به غیر از چرم، روی کار میزنید، به درد این پارچه نمیخورد و لازم است طول کوکها را تغییر دهید. بهترین طول کوک برای پارچه چرم 3،5 میلی متر است.
- تعویض سوزن: سوزنهای معمولی برای دوخت پارچه چرم مناسب نیستند و به راحتی در اثر فشار میشکنند. برای اینکه بتوانید چرم دوزی کنید، باید سوزن مناسب این کار را تهیه و با سوزن معمولی تعویض کنید. این سوزنها نوک مخصوصی دارند که به راحتی چرم را سوراخ میکنند. سوزنهای شماره ۱۱،۱۴ و ۱۶ مناسب دوخت این پارچه هستند. حتما به نوع سوزن توجه کنید و سوزن مناسب این کار را بخرید. از آنجایی که چرم، پارچهای جان سخت است؛ ممکن است حین کار سوزن بشکند برای همین همیشه چند عدد سوزن اضافی داشته باشید.
- بهترین نخ برای دوخت پارچه چرم: بخاطر موادی که چرم دارد، نخهای پنبهای را به مرور زمان از بین میبرند. پس برای دوخت این پارچه از نخهای پنبهای استفاده نکنید.(مواد شیمیایی مورد استفاده برای برنزه کردن چرم، میتوانند نخ پنبه را در طول زمان فرسایش دهند). به جای این نخ میتوانید از نخهای پلی استر یا نایلون و… استفاده کنید.
برخی مواقع ممکن است نخ مدام پاره شود. برای جلوگیری از این کار، باید کشش نخ را تنظیم کنید. برای اینکه مقاومت نخ را بدانید، حدود 30 سانتیمتر از نخ را ببرید و با دو دست بکشید. اگر پاره نشد، مقاومت خوبی دارد و میتوانید برای دوخت پارچه چرم از آن استفاده کنید.
- چسب بزنید: برای اینکه تیکههای چرم را به هم بدوزید باید آنها را کنار هم محکم و ثابت کنید. این کار در پارچههای معمولی با استفاده از سوزن انجام میگیرد اما در پارچه چرم به دلیل سوراخ شدن نمیتوان از سوزن استفاده کرد. برای کنار هم نگه داشتن تیکههای چرم، از چسب استفاده کنید. اگر چسب مناسب این کار را نیافتید میتوانید از گیرههای مخصوص کاغذ استفاده کنید.
- امتحان کنید بعد بدوزید: از آنجایی که چرم پارچهای بسیار حساس است و یک اشتباه باعث از بین رفتن کل پارچه میشود بهتر است قبل از شروع دوخت، با ضایعات چرم، چرخ خیاطی را امتحان و آزمایش کنید. با این کار، از نخ، سوزن و میزان کشش نخ مطمئن میشوید.
انواع نخ برای دوخت چرم
نخ ابریشمی: نخ ابریشمی جز پرکاربردترین نخ در صنعت چرم دوزی برای به هم وصل کردن قطعات مختلف چرم است. این نوع نخ جنبه تزئینی ندارد و نمیتوان از آن برای دوختهای تزئینی استفاده کرد.
نخ پلی استر: مقاومت خوبی دارد و اکثراً برای کارهایی که در فضای بیرون استفاده میشود به کار میرود. این نخ شبیه نایلون است و در دوخت پارچههای چرم کاربرد دارد.
نخ حاوی موم: این نخها که به اصطلاح نخ موم دار گفته میشوند، از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار هستند. از این نخ برای دوخت چرم با دست استفاده میشود. به خاطر مومی بودن باعث دفع آب میشود و استحکام خوبی به کار میدهد.
نخ نایلونی: این نخ بهترین گزینه برای دوخت پارچههای چرم است. زیرا از استحکام و مقاومت خوبی برخوردار است. نخهای نایلونی موم دار، باعث کاهش اصطکاک میشوند و دوخت سریعتر انجام میگیرد.
جمع بندی
پارچه چرم برای تولید بسیاری از محصولات به کار میرود. یکی از الزامات دانستن ترفندهای کاربردی برای دوخت پارچه چرم است که کار دوخت را برای شما آسان میکند. برای انتخاب پارچه چرم، همه جوانب را در نظر بگیرید مثل رنگ مورد نظر چرم، بررسی چرم طبیعی یا چرم مصنوعی، نخ مقاوم و متناسب با رنگ چرم و سایر ویژگیها که کار شما را زیبا جلوه دهد.
شما می توانید سایر مقالات کسب و کار خانگی 118فایل را نیز مطالعه کنید.