در این مقاله بخوانید
برای یادگیری گیتار چقدر زمان لازم است؟ آموزش گیتار پیشرفته چه مدت طول می کشد؟ اصول یادگیری گیتار مبتدی چیست؟ در هر دوره چه مطالبی یاد میگیریم؟
در این مقاله مدت زمانی که برای هر دوره یادگیری گیتار از مبتدی تا پیشرفته لازم است را برای شما شرح داده ایم.
مقدمه
در طول سالها، بسیاری از هنرجویان و شاگردانم این سوال را از من پرسیدهاند. این یک سوال مبهم است و پاسخ به آن واقعا سخت است. اولین واکنش من این است که توضیح دهم چرا این سوال، سوال خوبی نیست. حقیقت این است که عوامل و متغیرهای زیادی در زمینه یادگیری گیتار وجود دارد، ناگفته نماند که هرکسی تصور متفاوتی از «خوب» دارد.
یک فرد منظورش از پرسیدن سوال “برای یادگیری گیتار چقدر باید وقت گذاشت” این است که چقدر طول میکشد که بتوانم یک آهنگ با گیتار برای دل خودم بزنم. در صورتی که منظور برخی دیگر چیز دیگری است و این سوال را میپرسند تا بفهمند چقدر طول میکشد که بتوانند در یک گروه ارکستر حرفه ای، گیتار بنوازند. اما به هر حال بسیاری از هنرجویان این سوال را میپرسند و من هم باید به عنوان مربی گیتار پاسخی به این سوال مبهم داشته باشم. این طبیعت انسان است، هنرجو میخواهد بداند دقیقاً به چه چیزی وارد میشود. در این مقاله قصد پاسخ دادن به این سوال پرتکرار را داریم: برای یادگیری گیتار چقدر باید وقت گذاشت؟
زمان لازم برای یادگیر کامل گیتار
من متوجه شده ام که هدف هنرجوی من و یا والدین آنها از پرسیدن این سوال، دانستن دقیق مدت زمان لازم برای یادگیری گیتار نیست بلکه بیشتر با پرسیدن این سوال نوعی اعتبارسنجی میکنند یعنی اینکه میخواهد بدانند آیا آنها واقعاً میتوانند این کار را انجام دهند و ارزش تلاش را دارد. با در نظر گرفتن این موضوع، من به یک جدول زمانی تقریبی برای جواب به سوال “برای یادگیری گیتار چقدر باید وقت گذاشت” رسیدهام.
افراد با هم متفاوت هستند. بعضی از افراد دارای نیم کره سمت راست قویتری در مغز خود هستند. بنابراین استعداد آنها در کارهای هنری است. این افراد شاید برای حل یک مسأله ریاضی زجر زیادی بکشند ولی برای کشیدن یک نقاشی و یا نواختن یک ساز خیلی با استعداد هستند. بعضی از افراد نیم کره سمت چپ فعالتری در مغز خود دارند بنابراین در انجام کارهای هنری ضعیف هستند و استعداد آنها در حل مسائل منطقی و ریاضی و الگوریتمی است.
همچنین افراد ضریب هوشی مختلفی دارند بعضیها هوش قویتری دارند و بعضیها هوش ضعیفتر. تمرکز افراد هم با یکدیگر متفاوت است. با هر ضریب هوشی و با هر استعدادی به هر حال نباید ناامید شد و باید شروع به یادگیری کرد. بهترین راه برای تشویق هنرجو و ایجاد انگیزه در او این است که بگویم به یاد داشته باشید که ادی ون هالن، جیمی هندریکس، استیوی ری وان و هر اسطوره گیتار دیگری همگی درست از جایی که هنرجو الان است شروع کردهاند.
همه علاقمندان گیتار این سوال را در همان جلسه اول می پرسند که چه زمانی میتوانم گیتار را بنوازم. بالاخره همه ما شروع به نواختن گیتار میکنیم چون هدف نهایی از آموزش گیتار این است که آهنگ بزنیم! در اینجا یک جدول زمانی برای یادگیری گیتار را آوردهایم ک هنرجو میتواند جواب سوالهایش را از آن توجه شود.
شروع یادگیری 3 تا 6 ماه
بر اساس تجربه من، بیشتر هنرجویان میتوانند در 3 تا 6 ماه اول آموزش، آهنگهایی را با گیتار بنوازند. آهنگهایی که احساس خوبی در مورد آنها دارند. معمولا هنرجویان گیتار در این زمان متوجه میشوند یادگیری گیتار سختتر از آن چیزی است که قبلا فکر میکردند. هنرجوی گیتار در این دوره، در حال تقویت هماهنگی دست و مغز یا همان عصب و عضله خود است. همچنین در این دوره بسیاری از اصول پایهای و تئوری گیتار هم به هنرجوی گیتار آموزش داده میشود. این اصول در یادگیری تکنیکهای پیشرفتهتر نوازندگی گیتار به او کمک میکند.
متأسفانه درصد بسیار زیادی از هنرجویان گیتار تا همین مرحله به کلاسهای آموزشی میآیند و بعد از آن، یادگیری را رها میکنند. معمولا در این مرحله، هنرجویان علاقه خود را از دست میدهند. استاد گیتار باید خیلی به لحاظ روحی و روانی متبحر باشد که بتواند هنرجویان را از این پیچ عبور دهد و به مرحله بعدی برساند.
دوره مبتدی 6 ماه تا 1 سال
پس از مرحله مبتدی، ممکن است احساس کنید که دیگر مثل روزهای اول شرکت در کلاس گیتار نیست که هر روز چیز جدیدی یاد بگیرید. بعد از حدود 6 ماه اول هنوز در حال یادگیری هستید، اما استانداردهای شما اکنون بالاتر است و روی تکنیکهای پیچیدهتری کار میکنید. این اولین قلهای است که شما در سفرتان تا رسیدن به سطح نوازنده گیتار حرفهای تجربه خواهید کرد (این آخرین نخواهد بود).
در این دوره، هیجان اولیه در مورد یادگیری گیتار ممکن است کمی از بین برود. ویژگی این دوره به این صورت است که در حالی که ممکن است احساس نکنید که در حال پیشرفت هستید ولی هنوز هم دارید پیشرفت میکنید. میزان پیشرفت در این دوره نسبت به چند ماه پیش کمتر است. به همین دلیل برخی از هنرجویان در اواسط این دوره یعنی دوره مبتدی پیشرفته، آن را ترک میکنند. با این حال، کسانی که به یادگیری پایبند هستند و با صبر و حوصله وانگیزه بالا این دوره را پشت سر میگذرانند میتوانند با یک جهش رشد دیگر به مرحله بعدی بروند.
دوره متوسط 1 تا 2 سال
قبل از دوره متوسط، هنرجو بسیاری از مهارتهای تئوری و عملی لازم برای نوازندگی گیتار را به دست آورده است و در این دوره باید تا جایی که ممکن است تمرین کند تا اشتباهاتش برطرف شوند. در این مرحله است که هنرجو متوجه میشود این سوال که “برای یادگیری گیتار چقدر باید وقت گذاشت سوال مناسبی نیست.
در این دوره باید مرتباً تمرین کرد، مهارتهای جدیدی را به دست آورده و اجرای خود را اصلاح کرد. دوره متوسط یک تا دو ساله مثل دوره مبتدی نیست که هنرجو هر روز چیز جدیدی یاد بگیرد بلکه در این دوره انقدر کار تکراری انجام میدهد که متوجه نمیشود که چقدر جلو آمده و پیشرفت کرده است.
در انتهای این دوره هنرجو بیشتر یا حتی همه آکوردهای باز وحتی آکوردهای نوار را یاد گرفته است. او میتواند به آرامی بین آکوردها تغییر دهد. از همه مهمتر اینکه پس از به پایان رساندن این دوره، هنگام نواختن گیتار احساس راحتی میکند و این کار مثل یک کار عادی و طبیعی برای او میشود. هنرجویی که با موفقیت دوره متوسط را پشت سر بگذارد ملودیهای مختلفی را میتواند بنوازد.
نکته بسیار مهم این است که پس از اتمام این دوره و قبل از ورود به دوره بعدی یعنی دوره متوسط پیشرفته، هنرجو به طرز دردناکی از این که چقدر چیزهای بیشتری برای یادگیری وجود دارد آگاه میشود و میتواند بفهمد در چه مواردی باید پیشرفت کند.
دوره پیشرفته 2 تا 5 سال
در این مرحله از نواختن گیتار، همه چیزهایی را که یک هنرجوی گیتار باید بیاموزد، به دست آورده است. هنرجوی گیتار بر روی آکوردهای بدون خط کاملا مسلط است. نواختن هنرجو نرم است و حس خوبی از ریتم دارد. اطلاعات هنرجو از آکورد با فهمیدن آکوردهای جدید و هیجانانگیز رشد میکند.
تکنیکهای خوبی را تا این مرحله، هنرجو یاد گرفته است و با اعتماد به نفس نوازندگی میکند. احتمالاً او خواهد توانست تعداد زیادی آهنگ را از حفظ و بدون نگاه کردن به کاغذ با گیتار بنوازد. حتی ممکن است هنرجو آنقدر به لحاظ نوازندگی گیتار و به لحاظ اعتماد به نفس رشد کرده باشد که در همین زمانی که در حال سپری کردن دوره متوسط پیشرفته است در یک گروه موسیقی هم نوازندگی کند.
ممکن است هنرجو در این مرحله شروع به کار روی بداهه نوازی گیتار کند. هنرجوی گیتار در این مدت 2 تا 5 ساله متوسط پیشرفته، احتمالاً بیشتر از آنچه که بتواند به صورت عملی گیتار بنوازد، در ذهن خود به صورت تئوری میداند. همین مسأله تنش مداومی در ذهن فرد ایجاد میکند، اما با گذشت زمان و با کسب تجربه بیشتر، خود به خود میزان اطلاعات تئوری با توان عملی فرد همسان میشود. در این دوره بهتر است هنرجوی گیتار تصمیم بگیرد که یک ژانر خاص را در گیتار (مانند جاز، کلاسیک و…) یاد بگیرد و خود را در مسیر مشخصی قرار دهد.
در همین دوره یک جابجایی اتفاق میافتد. هنرجو از تمایل مداوم به یادگیری چیزهای جدید، به تلاش برای بهبود چیزهایی که قبلاً میدانست، تغییر مسیر میدهد. زمانی که هنرجو برای اولین بار شروع به یادگیری تمرین گیتار کرد به جزئیات توجهی نمیکرد اما اکنون ارزش آن را در تمرین مهارتهای اساسی خود و تلاش برای بهبود آنها میبیند. اگر هنرجو این فرصت را داشت که به 2 تا 5 سال گذشته برگردد و وضعیت اکنون خود را ببیند، خود را در گیتار “خوب” میدانست. اما اکنون درک عمیقتر و دیدگاه جدیدی دارد و از خود انتقاد میکند. او میدانید که چقدر چیزهای بیشتری برای یادگیری وجود دارد و “خوب” برایش معنای زیادی ندارد.
در انتهای دوره متوسط پیشرفته، هنرجو متوجه میشود که گیتار یک سفر است و یادگیری و تمرین گیتار فقط وسیلهای برای رسیدن به هدف و کنار گذاشتن آن بعد از رسیدن به هدف نیست بلکه یادگیری و تمرین روزانه گیتار یک روش زندگی است که باید همیشگی باشد. یک هنرجوی گیتار وقتی به یک استاد در این زمینه تبدیل خواهد شد که مشتاقانه منتظر چیزهای جدیدی باشد و هر روز به دنبال نواختن یک اثر موسیقایی با گیتار باشد. گیتار برای نواختن و تمرین لذت بخش است و این سفر فقط یک سرگرمی نیست بلکه بُعد دیگری به زندگی فرد اضافه میکند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این حوزه پیشنهاد می کنیم تا سایر مقالات موسیقی 118فایل را نیز مطالعه کنید.