در این مقاله بخوانید
کناف کاری چیست و چگونه انجام میشود؟ انواع کناف کاری کدام است؟ کناف کاری چه مزیتهایی دارد؟ علت ترک خوردن کناف ها چیست؟ آموزش کناف کاری را از کجا شروع کنم؟ برای جلوگیری از ترک خوردن کناف چه راههای وجود دارد؟
در ادامه مقاله به بررسی این سوالات میپردازیم.
مقدمه
در سالهای اخیر و با گذر زمان صنعت ساختوساز نیز چون دیگر صنایع دستخوش تغییر و تحولات بسیاری شده است. شکل ساختمانها و نیز مصالح به کار رفته در آن کاملاً تغییر پیدا کرده است و در موارد بسیاری سبب افزایش سرعت ساختوساز نیز شده است. کناف یکی از این مصالح ساختمانی تازه است که جایگاه ویژهای در دکوراسیون داخلی منازل و به خصوص در ساخت سقف پیدا کرده است.
نحوه اجرای کناف و انواع کناف کاری
کنافها از صفحاتی گچی با روکش کاغذی ساخته شدهاند که بدون نیاز به آب قابلیت استفاده را دارند و بسته به این که در کدام قسمت و به چه شکلی مورد استفاده قرار بگیرند به انواع مختلفی تقسیم میشوند.
انواع کنافکاری
1. کنافکاری در دیوارهای کاذب پوششی
این روش معمولاً برای بازسازی و نوسازی منازل قدیمی استفاده میشود.
2. کنافکاری در دیوار کاذب جدا کننده
از این روش برای جداکردن فضای داخلی ساختمان استفاده میشود.
3. اجرای کناف مشبک در سقف کاذب
این نوع کنافکاری بیشترین کاربرد را دارد. در این روش از تایلهای گچی و یا پوشالی استفاده میشود و در نهایت تایلهای پیشساخته را به آنها وصل میکنند.
4. اجرای کناف یکپارچه در سقف کاذب
برای انجام این روش در مرحله اول زیرسازی فولادی باید انجام شود و سپس صفحات کناف با پیچ و مهره روی این زیرسازی نصب میشوند. در این روش خیلی راحت میشود به تاسیسات داخل سقف دسترسی پیدا کرد.
و در پایان باید ناهمواریهای ایجاد شده در طی کار را صاف کرد و کناف را رنگآمیزی نمود.
مزایا کناف کاری
استفاده از کناف به جای گچ مزیتهای بسیاری دارد از جمله اینکه:
کنافها از پیش ساخته شدهاند و به راحتی قابلیت استفاده را دارند. با توجه به محیط مورد استفاده میتوان ضخامت مورد نیاز را انتخاب کرد چرا که پنلهای کناف دارای ضخامتهای متفاوت هستند. تنوع بسیاری در طرح و رنگ کنافها دیده میشود. نیاز به مراقبت کمتری دارد، به صورت یکپارچه است و از نظر هزینه نیز به صرفه میباشد.
علل ترک خوردن کناف
استفاده از کناف در عین زیبایی و راحتی انجام کار با مشکلاتی نیز همراه است. یکی از این مشکلات عمده ترک خوردن کناف است. مواردی که موجب ترکخوردن کناف میشوند عبارتند از:
1. استفاده از مصالح نامرغوب
استفاده از مصالح نامرغوب و فاقد کیفیت استاندارد یکی از اصلیترین عوامل ترک خوردن کناف است. برای انجام هر کاری میبایست از بهترین مواد خام موجود استفاده کرد و طبیعتاً اگر مواد اولیه فاقد استانداردهای لازم باشند نتیجه کار نیز چندان رضایت بخش نخواهد بود.
2. عدم استفاده از درزگیر
عدم استفاده از درزگیر از جمله دیگر مواردی است که در ترک خوردن کناف نقش دارد. در واقع درزگیر نوعی نوار چسبی مشبک است و نقش استخوانبندی را به عهده دارد. این نوار سبب انعطافپذیر شدن کناف میشود به نحوی که بتواند در مقابل ضربههای فیزیکی از خود مقاومت نشان داده و ترک پیدا نکند.
3. بروز حوادث طبیعی
هرگونه لرزش عمیقی توانایی این را دارد که سبب ترک خوردن کناف بشود. بنابراین حوادث طبیعی از جمله زلزله میتواند سبب خرابی کناف شود؛ حتی اگر از بهترین مصالح ساختمانی هم استفاده شود و مراحل نصب به درستی صورت گرفته باشد.
4. عدم استفاده از سازه در بین پنلها
استفاده نکردن از سازههایF شکل در میان پنلها از دیگر عوامل ترک خوردن کناف است. استفاده از سازههایF شکل به ویژه در کنافکاریهایی که باکسهای نور مخفی بیش از چهل سانتیمتر عرض دارند، لازم است.
راه های جلوگیری از ترک خوردن کناف
ترک خوردن کناف کاملاً به درست رعایت نکردن اصول اجرایی و استفاده از اجناس بیکیفیت ارتباط دارد. هرچند قیمت این قبیل مصالح کمتر است اما در نهایت سبب بروز مشکلات خاص به خود خواهند شد. از طرفی اگر اصول اجرایی به درستی انجام نشود در دراز مدت شاید حتی سبب جدا شدن پنلها و سازهها هم بشود.
1. اهمیت زیرسازی و پخ زدن
اجرای زیرسازی و پخ زدن یکی از دلایل ترک خوردن کناف است. زیرسازی میبایست به شکل صحیح انجام شود و پخ نیز باید به وسیله دستگاه پخزن و روی زمین زده شود. در حالت استاندارد برای پخ زدن باید با زاویه 45 درجه و به اندازه 4 یا 5 میلیمتر از نوک پنل برداشت. اگر عرض پنل کم باشد و استفاده از دستگاه پخزن ممکن نباشد باید از تیغ برش استفاده کرد.
2. پیچها
در کنافکاری باید تورفتگی پیچ را کنترل کرد. اگر این میزان بیش از حد استاندارد باشد ممکن است سبب موجدار شدن پنل بشود.
3. ضخامت پنل
ضخامت پنل حداقل باید 12.5 میلیمتر باشد؛ اما در جاهایی که قوس وجود دارد میتوان از پنلهای 9.5 میلیمتر هم استفاده کرد.
4. کاغذ پنل
کاغذ پنل را باید به درستی اجرا کرد چرا که مقاومت کاغذ روکش بیشتر از پشتی است و ترکیب آن با بتونه بهتر خواهد بود.
5. فاصله زمانی
زدن پیچها در جای خود در هرمرحله برای ثابت شدن پنل الزامی است.
6. پنل گذاری
در این مرحله پیچ نباید از پنل رد بشود بلکه میبایست با کاغذ پنل مماس باشد. اما اگر پیچ کاغذ را پاره کرد استقامت پنل کم شده و در نهایت باعث ایجاد ترک خوردگی خواهد شد.
شما می توانید دیگر مقالات ساختمانی 118فایل را نیز مطالعه کنید.