در این مقاله بخوانید
بهترین روش آموزش زبان فارسی به کودکان + بالا بردن اعتماد به نفس کودکان + آموزش قواعد و ساختارهای اصولی زبان فارسی به کودکان. ما در این مقاله تمامی این موارد را برای شما توضیح دادهایم. با ما همراه باشید.
همچنین می توانید برای آموزش زبان به کودک خود از دوره آموزش زبان فارسی کودکان استفاده نمایید.
مقدمه
آموزش به کودک میتواند یک چشم انداز دلهره آور باشد؛ به خصوص در دو حالت: اولین حالت زمانی که گروهی تک زبانه هستند و شما چیزی از زبان آنها نمیدانید. از آنجایی که در کشور ایران قومیتهای مختلف و با زبان و گویش گوناگونی زندگی میکنند، تعداد کودکانی که فقط زبان ترکی یا ترکمنی بلدند و یا فقط زبان کردی بلدند و یا فقط زبان عربی بلدند بسیار زیاد است.
دومین حالت اینکه یک گروه از کودکان وجود دارند که هر کدام زبانهای متفاوتی بلدند و تنها زبان مشترک آنها فارسی است. بدیهی است که آموزش زبان فارسی به این کودکان سخت تر از آموزش به کودکانی است که در منزل خود فارسی صحبت میکنند و در واقع میزان زیادی از زبان فارسی را در منزل خود و از خانواده خود یاد گرفته اند. در این مقاله میخواهیم هفت روش آموزش زبان فارسی به کودکان را بیان کنیم.
روشهای آموزش زبان فارسی کودکان
دستورالعملها را واضح و ساده نگه دارید
وقتی با کلاسی از دانشآموزان صحبت میکنید، (به ویژه دانشآموزانی که به تازگی ملاقات کردهاید) توضیح دادن فعالیتها به زبان مؤدبانه میتواند وسوسه انگیز باشد. بالاخره هیچ کس دوست ندارد بی ادب باشد. با این حال، دانشآموزی که فقط چند کلمه فارسی بلد است، اگر از اول فقط با زبان فارسی با او صحبت کنید، از حسن نیت شما قدردانی نمیکند! بلکه امکان دارد ناامید شود.
بنابراین مثلا اگر در منطقه ترک نشینی تدریس میکنید سعی کنید شما هم در ابتدای کار با بچهها ترکی صحبت کنید و کم کم میزان فارسی حرف زدن را در کلاس افزایش دهید تا در نهایت دانش آموزان به حدی برسند که کاملا در کلاس فارسی حرف بزنند. حتی اگر ترکی هم بلد نیستید سعی کنید قبل از شروع کلاسها یک مقدار یاد بگیرید. این مسأله در مورد مناطق دیگر و زبانهای دیگر هم صدق میکند.
در آموزش زبان فارسی به کودکان دستورالعملها را با استفاده از کلمات کمتر بیان کنید تا فهم آن جملات برای کودکان ساده باشد و هم چنین سعی کنید تا آن جایی که ممکن است از اشاره کردن و زبان بدن هم استفاده کنید تا صحبتهای شما قابل فهم باشد
مجموعهای از دستورالعملها را به واحدهای کوچکتر تقسیم کنید. برای اینکه ادب خود را نشان دهید در جملههای دستوری از کلمههای «لطفا» و «متشکرم» استفاده کنید. «همه لطفاً کتاب خود را بردارید. لطفا همگی بایستید. حالا لطفا بیایید اینجا. متشکرم».
برای آموزش زبان فارسی به کودکان، آنها باید اول گوش کنند
به احتمال زیاد، دانشآموزان شما میخواهند تقریباً از همان ابتدا تمرین صحبت کردن به زبان فارسی را شروع کنند. با این حال، مدتی طول میکشد تا گوش فرد با صداهای یک زبان جدید سازگار شود و همه آنقدر مشتاق نخواهند بود. دانشآموزان و کودکان را تحت فشار قرار ندهید تا قبل از اینکه فرصت زیادی برای شنیدن صحبتهای شما با استفاده از آن داشته باشند، صحبت کنند.
این بدان معنا نیست که شما نباید هیچ سخت گیری نسبت به کودکان نداشته باشید؛ بلکه شما باید سخت گیری هم بکنید ولی عجله نداشته باشید و تا جایی که ممکن است صحبتهای کودکان را با سعه صدر و حوصله زیاد گوش کنید و به هیچ وجه نحوه صحبت کردن آنها را مسخره نکنید. اعتماد به نفس کودکان با تمسخراز بین میرود. هیچ گاه فراموش نکنید که کودکان در حال یادگیری یک زبان جدید هستند.
تکرار و تمرین زیاد در آموزش زبان فارسی موثر است
افراد مبتدی به تکرار و تمرین زیاد نیاز دارند، چرا که قرار است با صداهای زبان جدید خود کنار بیایند. شاید تکرار جملات یکسان خسته کننده به نظر برسد، اما لازم است. وقتی یک جمله جدید را تمرین میکنید، سعی کنید جمله را به واحدهای قابل مدیریت تقسیم کنید و سپس آن را دوباره بسازید. از انتهای جمله به سمت اول کار کنید. این کمک میکند تا مطمئن شوید که لحن شما طبیعی است.
زبان کلاس را زودتر ایجاد کنید
مهم نیست که چقدر دوستانه و آرام فضای کلاس خود را ایجاد میکنید، یادگیری یک زبان جدید همچنان میتواند دلهره آور باشد. بسیار بهتر است که دانشآموزان را در ابتدا به زبان کلاسی مجهز کنید که به آنها کمک میکند درس را به آرامیتدریس کنند. در واقع از آنجایی که کودکانی که اصلا فارسی بلد نیستند درس دادن شما را هم نخواهند فهمید، بنابراین شاید ماهها بگذرد و هیچ پیشرفتی در یادگیری زبان فارسی نداشته باشند.
بنابراین قبل از هر کاری باید کاری کنید که کودکان، حرف زدن شما سر کلاس را متوجه شوند وگرنه همه زحمات شما بی نتیجه و عبث خواهد بود. برای به وجود آوردن یک زبان مشترک باید دنبال استفاده از زبان خود کودک باشیم. هم چنین باید تعداد جملاتی که در زبان کلاس استفاده میکنیم محدود باشد. دقت داشته باشید که زبان کلاس، زبانی است که از آن برای تدریس در کلاس استفاده میکنید.
خیلی به رعایت قواعد زبانی توسط کودکان حساسیت نشان ندهیم
در آموزش زبان فارسی به کودکان در صورتی که دانشآموزان نتوانند از قواعد و ساختارهای واقعی زبان فارسی و یا کلمات اصولی فارسی استفاده کنند، نباید عصبانی شویم و به کودکان خرده بگیریم. عیبی ندارد که کودکان مفهوم فعل و فاعل و مفعول و حرف اضافه و متمم و قید و … را بخوبی ندانند. به آنها نگویید چگونه چیزی را بگویند بلکه به آنها نشان دهید. تا جایی که میتوانید از جلوههای تصویری برای تدریس خود استفاده کنید.
در واقع اعلانهای بصری بسیار بهتر از مطالب صرفا متنی کارایی دارند. علاوه بر این، با پرسیدن سؤالاتی که درک کودکان را مورد آزمایش قرار میدهند بررسی کنید که آنها متوجه شدهاند یا نه؛ هرگز از آنها نپرسید که آیا متوجه میشوید. به دو دلیل نباید این سوال را از کودک بپرسید. اولا بسیاری از مردم تمایلی ندارند آنچه را که نفهمیده اند بپذیرند و در عوض وانمود خواهند کرد که فهمیده اند ( یعنی دروغ بگویند) و ثانیا دانش آموز ممکن است فکر کند که متوجه شده است در حالی که در واقع متوجه نشده است.( یعنی راست بگوید ولی اشتباه کند)
فراموش نکنید که دانش آموزان شما به زبان خود مسلط هستند
این ممکن است یک نکته پیش پا افتاده به نظر برسد، اما وقتی به کسی که به فارسی شکسته صحبت میکند گوش میدهید، فراموش میکنید که در پس اشتباهات و تلفظ نادرست، فردی با افکار قانع کننده ای قرار دارد که بدون شک به زبان اصلی خود مسلط است و سعی میکند نظرات یا ایدههای خود را بیان کند. یعنی ایده فرد مشکل ندارد بلکه در نحوه حرف زدنش با مشکل مواجه است. ما به عنوان معلم، نه تنها باید صبور باشیم و شنوندههای فعالی باشیم بلکه باید همیشه با دانش آموزان خود صحبت کنیم.
قبل از رفتن به کلاس، خوب آماده شوید
قبل از رفتن به کلاس، حتما طرح درس داشته باشید و خوب آماده شوید. درست است که آموزش کودکان مستلزم پیشرفت آهسته و تکرار جملات به دفعات زیاد توسط آنها است؛ ولی این به معنای تکرار همیشگی فعالیتهای یکسان توسط آنها نیست. مطمئن شوید که طیف وسیعی از فعالیتها را برای استفاده در کلاس آماده کردهاید. بدون اینکه قبلاً به دقت، در مورد نحوه معرفی زبان جدید، چگونگی بررسی اینکه دانشآموزان آن را درک کردهاند، اینکه چگونه آن را تمرین خواهند کرد و همچنین، چگونه با سوء تفاهمات احتمالی مقابله خواهید کرد، فکر کرده باشید؛ وارد کلاس نشوید. احتمال بروز سردرگمی در کودکان بسیار بیشتر از بزرگسالان است.
در نهایت باید بگوییم که از کار کردن در این سطح، یعنی سطح کودکان لذت ببرید. کودکان از بعضی از جهات بسیار باهوش تر از چیزی هستند که ما فکر میکنیم. بدین معنا که اگر شما به عنوان معلم از تدریس خود لذت نبرید قطعا متوجه میشوند و این مسأله بر روی یادگیری آنها هم تاثیر میگذارد.
اگرچه از بسیاری جهات سخت ترین سطح برای آموزش، همین سطح کودکان است؛ اما میتواند یکی از رضایت بخش ترین سطوح نیز باشد. دیدن اینکه یادگیرندگان شما از ندانستن چیزی، ابتدا به دانستن چند کلمه و سپس به دانستن چند جمله و بعد از آن به فهم ساختار و توانایی در انجام مکالمات ابتدایی میرسند، میتواند فوقالعاده لذت بخش باشد. اگر شما به عنوان مدرس کاری کرده باشید که کودکان از مواجهه اولیه خود با زبان لذت ببرند و احساس اعتماد به نفس و الهام گرفتن برای ادامه کار داشته باشند، آنگاه شما به هموار کردن مسیر موفقیت بیشتر آنها کمک کردهاید.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از مقالات زبان و مهاجرت 118فایل نیز دیدن نمایید.
فتح یادگیری با دانش زبان بدست می آید.
راجر بیکن