در این مقاله بخوانید
عطر چیست؟ آیا عطرسازی در خانه را تجربه کردهاید؟ تاکنون عطر گل محمدی و گل یاس را استشمام کردهاید؟ چگونه از گل محمدی و گل یاس در عطرسازی استفاده میشود؟ در ادامه به این موضوعات پرداخته میشود.
ترکیب اسانس و رایحههای مختلف باعث خلق هنری به نام عطر میشوند. عطر به عنوان ترکیبی از ترکیبات آلی تعریف میشود که بوی مشخصی تولید میکند. عطر ترکیبی مایع است که برای انتشار بوی مطبوع استفاده میشود و از اسانسهای معطر به دست آمده از گیاهان و ادویه جات یا ترکیبات معطر مصنوعی به دست میآید. در ادامه قصد داریم توضیحات بیشتری در این خصوص و آموزش عطرسازی در خانه با گلها محمدی و یاس بپردازیم، با ما همراه باشید.
ترکیبات و ساختار شیمیایی عطر چیست؟
عطرسازی در خانه نیاز به آموزش دارد و اولین قدم این آموزش یادگیری نتهای عطر است. عطرها از سه بخش ساختاری نتهای بالایی، میانی و پایه تشکیل شدهاند، تا به ترتیب اولین تاثیر روی بدن و ماندگاری رایحه را پس از استفاده از عطر ایجاد کنند. وجود یک نت ممکن است درک نت دیگری را تغییر دهد.
- نت سر یا نت بالایی، رایحه اولیه را ایجاد میکند و اولین بویی که از عطر استشمام میشود نت بالایی است. این نت دارای ویژگیهای زیر است:
از مولکولهای سبک کوچکی تشکیل شده است که بوی قوی دارند. این نت به دلیل اینکه به سرعت تبخیر میشوند معمولا 5 تا 30 دقیقه پس از استفاده از بین میرود. نتهای بالایی متداول شامل مرکبات (لیمو، پرتقال)، میوههای سبک (توتها) و گیاهان (مریم گلی، اسطوخودوس ) هستند.
- نت میانی، یا نت قلبی، هر گونه برداشت اولیه ناخوشایند از نت پایه را پوشانده و بدنه اصلی رایحه را ایجاد میکند.
از مولکولهای پیچیدهتری نسبت به نتهای بالایی تشکیل شده است و رایحهای ملایم و متعادلتر دارد. ابتدا 20 تا 60 دقیقه پس از استفاده ظاهر میشود و معمولاً ماندگاری آن 2 تا 4 ساعت طول میکشد. تنها از گلها و ادویههای قویتر ساخته میشوند. نتهای میانی رایج شامل علف لیمو، گل محمدی، شمعدانی، یاس، جوز هندی، اسطوخودوس، دارچین و گشنیز است.
- نت پایه به نت میانی اضافه می شود تا بدنه موجود در رایحه را تقویت و عمیقتر کند و ماندگاری آن را ایجاد میکند.
این نت از مولکولهای سنگین بزرگ تشکیل شده است تا طبیعتی غنی و صاف به عطر ارائه دهد. معمولاً تا 30 دقیقه پس از استفاده یا در طول دوره خشک شدن قابل درک نیست. برخی از آنها میتوانند بیش از 24 ساعت پس از استفاده دوام بیاورند. نتهای پایه رایج عبارتاند از چوب سدر، چوب صندل، وانیل، عنبر، نعناع هندی، خزه بلوط و مشک.
عطرسازی با گل محمدی و گل یاس
عطرسازی با گل محمدی و یاس رایج ترین کار در بین ایرانیان است. گل محمدی با عطر و رایحه فوق العادهای که دارد در عطرسازی استفاده میشود و جز نتهای میانی عطر محسوب میشود. در ادامه قصد داریم به آموزش عطرسازی در خانه با گل محمدی و گل یاس بپردازیم.
مراحل تولید عطر با گل یاس
عطرسازی در خانه با گل یاس یکی از راحتترین روشهای تولید عطر است که در ادامه آن را آموزش خواهیم داد.
وسایل مورد نیاز
- 2/1 فنجان گلبرگهای گل یاس
- 2 فنجان آب مقطر
- پارچه پنیر
- تابه کوچک
- ظرف شیشهای تیره
مراحل انجام کار
برای این کار ابتدا گلبرگ ها را به آرامی بشویید تا گرد و غبار و آلودگیهای آن از بین برود. سپس پارچه پنیر را در کاسهای با اندازه متوسط قرار دهید به گونهای که لبه های پارچه از ظرف آویزان شود. در مرحله بعد داخل کاسه آب بریزید به میزانی که گلبرگ ها را بپوشاند. سپس درب ظرف را بگذارید و به مدت 24 ساعت با آن کاری نداشته باشید و اجازه دهید گلبرگ ها خیس بخورند.
بعد از گذشت یک روز درب را برداشته و دورتا دور اطراف پارچه را بردارید و به گونهای جمع کنید که یک کیسه گل تشکیل شود. سپس اجازه دهید آب پارچه داخل کاسه برود. در مرحله بعد تابه را روی اجاق گاز قرار دهید و بگذارید آب بجوش آید. حدود دو ساعت آب را بجوشانید و به اندازه یک قاشق چایخوری آب معطر بهدست آورید. سپس آن را داخل یک ظرف شیشه ای تمیز بریزید و افزودنی های دلخواه مانند روغن حامل و… را به آن اضافه کنید.
نحوه تولید عطر گل محمدی در خانه
برای عطرسازی در خانه با گل محمدی ابتدا گلهای محمدی را بچینید و آلودگیهای آنها را پاک کنید. سپس در یک قابلمه بزرگ یک آجر یا جسم سنگین قرار دهید. سپس گلبرگها را اطراف آن بریزید و آب را تا حد پوشاندن گلبرگها اضافه کنید. در مرحله بعد یک کاسه روی گلها قرار دهید. کاسه سبکی برای این کار انتخاب کنید تا آب و گلبرگ وارد آن نشود. سپس درب قابلمه را بگذارید و روی آن یک کیسه یخ قرار دهید.
بعد از گذشت چند دقیقه (حدودا نیم ساعت) زمانی که با به جوش آمدن آب، تغییر رنگ گلبرگها از صورتی به سفید را مشاهده کردید زیر قابلمه را خاموش کنید. سپس درب قابلمه را بردارید. آبی که داخل کاسه جمع شده آب خالص یا همان گلاب است. شما میتوانید آن را در یخچال نگهداری کنید و به طور خالص از آن استفاده کنید یا میتوانید آن را با ترکیبات دیگری به عطر اضافه کنید و به صورت عطر به مصرف برسانید.
اسانس گل محمدی، یکی از با ارزشترین فرآوردههای آن است !
اسانس گل محمدی یکی از معروفترین عطرهایی است که در عطرسازی و سایر محصولات آرایشی و بهداشتی به عنوان خوشبو کننده کاربرد فراوانی دارد. اسانس گل محمدی بیشتر به عنوان تقویت کننده قلب و در شربت استفاده میشود.
روغن های معطر طبیعی
عطرها توسط میزان اسانس خود طبقه بندی میشوند. بهطورکلی عطرها براساس قدرت و ماندگاری به چهار دسته اصلی تقسیم میشوند. هر چه اسانس در مخلوط تهیه شده بیشتر باشد، قویتر و ماندگارتر خواهد بود
1. عطر : ماندگارترین ترکیبات عطری هستند. عطرها تقریبا شامل سه قسمت الکل به ازای یک قسمت (یا کمی کمتر) از اسانسها و سایر اسانسهای معطر هستند.
2. ادوپرفیوم : با محتوای 15 تا 20 درصد اسانس، این ترکیب تا حدودی قدرت کمتری نسبت به عطر دارد. یک محصول ادو پرفیوم سریعتر از مقدار مساوی عطر از بین میرود.
3. ادو تویلت : غلظت کمتری نسبت به ادو پرفیوم دارد و حاوی 4 تا 8 درصد اسانس است.
4. ادکلن : دارای کمترین قدرت نسبت به عطر است و حدود 3 تا 4 درصد اسانس دارد.
جمع بندی
در گذشته عطرسازی بیشتر یک عمل عرفانی بود که مختص نخبگان و اعضای فرقههای مذهبی باستانی بوده است. اما امروزه این شیوه عطر سازی تغییر کرده است و هر کسی با یادگیری عطرسازی در خانه این فرصت را پیدا میکند تا عطر دلخواهش را بسازد.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات عطرسازی 118فایل نیز دیدن فرمایید.