در این مقاله بخوانید
چند نوع رزین داریم؟ تفاوت رزین های طبیعی و مصنوعی در چیست؟ رزین گیاهی و جانوری چه تفاوت هایی دارند؟ انواع رزین های گیاهی کدام اند؟ چند نوع رزین جانوری داریم؟ رزین اپوکسی چیست؟
شما می توانید در ادامه این مقاله و در آموزش کار با رزین به جواب این سوالات برسید.
مقدمه
رزین یک مادهی مایع است که تحت شرایط خاصی به جسم جامد تبدیل می شود. رزین به دو گروه مصنوعی و طبیعی تقسیم می شود. رزین طبیعی در طبیعت و رزین مصنوعی توسط بشر به وجود آمده است. رزین طبیعی موادی شفاف و رنگ آن مابین زرد و قهوه ای می باشد. تفاوت رزین طبیعی با رزین مصنوعی در خواص شیمیایی و طریقه ساخت رزین است. رزین طبیعی از ترشحات درختانی مانند کاج و در اثر آسیب به پوست آنها در حین رعد وبرق و… به دست می آید.
رزین های طبیعی به دو دسته تقسیم می شوند: رزین های طبیعی گیاهی و رزین های طبیعی جانوری.
رزین های گیاهی عبارتند از صمغ درختانی مانند درخت کاج، درخت سکویا، درخت گردو، درخت بادام و… . همچنین از شیره بعضی از گل و گیاه ها و پودر شدن بعضی از میوه های شیرین و چسبنده به دست می آیند. رزین جانوری بیشتر از موجوداتی که در خشکی زندگی میکنند به دست می آید. رزین جانوری از چربی قسمت های مختلف بدن پستانداران، پوره شدن تعدادی از حشرات، بزاق ترشح شده بعضی از دوزیستان و موم زنبور عسل به وجود می آید.
رزین های طبیعی امروزه در مصرف دکور و باستان شناسی کاربرد دارند. تعداد زیادی از مدل رزین شیمیایی در دنیای صنعت مورد استفاده قرار گرفته است. بیشترین استفاده از رزین در صنعت چسب و رنگ سازی می باشد؛ به گونهای که میتوان گفت تمام رنگهای اطراف ما توسط نوعی از رزین ها به وجود آمده و استفاده از آنها بدون رزین غیرممکن می باشد.
انواع رزین
رزین پلی استر
رزین پلی استر در سراسر جهان استفاده میشود. رزین پلی استر از واکنش تراکمی یک ترکیب الکلی و یک اسید مانند اسید فوماریک و گلیکول تهیه میشود. با طراحی فرمول و کنترل اسیدهای غیر اشباع و اشباع شده، دما و زمان واکنش، مجموعه کاملی از رزین را میتوان تولید نمود که کاربردهای مختلفی دارد.
رزین پلی استر یکی از انواع رزین هایی میباشد که در تولید سنگ مصنوعی و کارهای صنعتی از آن استفاده میشود. رزین پلی استر اگر با هاردنر مخلوط شود، پس از مدتی حرارت آن بالا رفته و به حالت ژله تبدیل، سخت و محکم میشود. پلی استر را زمانی که سخت و خشک شود دیگر نمی توان به حالت مایع برگرداند؛ زیرا با درجه حرارت بیست به حالت جامد تبدیل شده است.
برای رنگ زدن رزین پلی استر میتوان از انواع رنگ پودری استفاده نمود. هاردنرهای مورد استفاده در پلی استر به صورت خمیری و مایع وجود دارند. استفاده از پلی استر خمیری راحت و ساده تر است.
رزین پلی استر برای رسیدن به خواص مختلف به چه اجزایی نیاز دارد؟
سیستم پخت: به منظور شروع واکنش شبکهای شدن، در دمای بالا
پیگمنت: به منظور رنگ دادن به قطعه
تغلیظ کنندهها: به منظور تغلیظ کردن فرمولاسیون مورد استفاده در GPU
ضد حباب: به منظور آسان نمودن خروج حباب از رزین و کم شدن حفره در محصول نهایی
جداکننده قالب: به منظور راحت جدا شدن قطعه از قالب و جلوگیری از صدمه به سطح قطعه رزین
رزین پلی استر
ویژگی شناسایی این نوع از رزین، دارا بودن بیش از یک گروه اپوکسی در ساختار مولکولی است. ساختار شیمیایی رزین اپوکسی شامل دو بخش هاردنر و اپوکسی است. بخش هاردنر ممکن است آلیفاتیک، سیلکوآلیفاتیک و یا هیدروکربن حلقوی باشد.
اپوکسی میتواند عامل پخت و هاردنر یک ساختار شبکه ای را تشکیل دهد. خواص محصولات پخت شده اپوکسی به نوع اپوکسی، نوع و مقدار هاردنر، طبیعت و حجم مواد افزودنی و میزان شبکه ای شدن بستگی دارد.
ویژگی های رزین اپوکسی
- بی مزه و بی بو
- پایداری ابعادی
- پایین بودن جمع شدگی پخت
- عایق عالی الکتریسیته
- استحکام کششی بسیار بالا
- مقاومت خستگی ممتاز
- مقاومت شیمیایی عالی
رزین اپوکسی کاربردهای مختلفی از قبیل روکش، پوشش سطح، ابزار سازی و… را دارد. از اهمیت زیادی در صنایع هواپیماسازی برخوردار است و بسیاری از قطعات ساختاری اپوکسی جایگزین آلیاژهای فلزی شده و نتایج فوق العاده ای داشته است.
رزین اکریلیک
اکریلیک یک ترکیب شیمیایی است. شکل ظاهری آن مایع بی رنگ است و یا تمایل به رنگ آبی دارد. از رزین اکریلیک معمولا در صنایع تولید انواع ژل ها استفاده میشود.
یکی از پرکاربردترین رزین های مورد استفاده در رنگ محلول در آب رزین اکریلیک است. این نوع از رزین یک لایه بسیار نازک و ضد آب بر روی چوب به وجود می آورد که مانع نفوذ آب و رطوبت می شود. اگر بخواهید سطح را توسط دستگاه بخارشور تمیز کنید، مقاومت زیادی ندارد. رزین اکریلیک به دو گروه به نام ترموست و ترموپلاست تقسیم می شود.
رزین پلی ایمید
پس از جنگ جهانی دوم صنعت هوافضا رشد سریعی داشت و تقاضا برای کامپوزیت های مهندسی در تکنولوژی زیاد شد. فلزها در آن زمان به تنهایی نمی توانستند نیازهای فنی را تامین نمایند و آنها به مواد جدیدی نیاز داشتند که سبک باشند، پایداری حرارتی و خواص مکانیکی خوبی داشته باشند. پلی ایمیدها معمولا از طریق تبدیل یک اسید آمیک به یک ساختار ایمیدی شده فرآیند میشوند. استفاده از آنها به عنوان ترکیبات قالبگیری دشوار است. برای ساخت سازههای کامپوزیتی فشار بسیار بالا و کنترل فرآیند ضروری است.
لوازم جانبی کار با رزین
رنگ کردن رزین اپوکسی: رنگ هایی که به این منظور کاربرد دارند به سه دسته خمیری، مایع و پودری تقسیم میشوند. رنگها را باید موقع مخروط نمودن رزین و هاردنر یعنی زمانی که هنوز مایع هستند به آنها اضافه کرد.
قالبگیری رزین: برای قالبگیری رزین از قالب های مختلف، از جمله قالب سیلیکونی، قالب پلاستیکی و قالب لاتکسی استفاده میشود.
قالب سلیکونی: این نوع از قالب به علت داشتن انعطاف پذیری بالا برای قالب گیری اجسام سه بعدی و آویزه های قلبی شکل، انگو و… استفاده میشود.
قالب پلاستیکی: قالب پلاستیکی را برای شکلات های بسته بندی شده و یا ظروف یک بار مصرف استفاده میکنند.
قالب لاتکسی: بعضی از انواع رزین ها برای سفت شدن در قالب لاتکسی به هاردنر بیشتری نیاز دارند. لاتکس در برابر روغن فاسد میشود؛ بنابراین هنگام استفاده از لاتکس از مایع ظرفشویی به عنوان جداکننده استفاده میکنند.
شما می توانید دیگر مقالات کسب و کار خانگی 118فایل را برای اطلاعات بیشتر مطالعه کنید.