در این مقاله بخوانید
بیماری دو قطبی چیست؟ علائم بیماری دوقطبی چیست؟ راههای درمان بیماری دوقطبی + تاثیرات ورزش یوگا بر بیماری دوقطبی + یوگا چیست و شامل چه حرکاتی است؟ معرفی انواع حرکات یوگا + خطرات ورزش یوگا. تمامی این موارد را برای شما در این مقاله گردآوری کردهایم. شما می توانید با استفاده از دوره آموزش یوگا این ورزش مفید و آرامش بخش را فرا بگیرید.
بیماری دوقطبی
بیماری دوقطبی یک وضعیت سلامت روان است که میتواند باعث تغییراتی در انرژی و خلق و خو و همچنین توانایی کلی عملکرد فرد میشود. این بیماری با تحریکپذیری بسیار زیاد در مقابل اتفاقات، احساس گناه همیشگی، نوسانات خلقی غیرقابل پیشبینی و احساس بیقراری و استرس همراه است. افراد مبتلا به افسردگی دوقطبی همچنین به آرامی حرکت میکنند و با صدای آهسته حرف میزنند، زیاد میخوابند و اضافه وزن پیدا میکنند. علاوه بر این، احتمال ابتلا به افسردگی روانپریشی (وضعیتی که در آن ارتباط با واقعیت را از دست میدهند) و ناتوانی شدید در کار و عملکرد اجتماعی در افراد مبتلا به بیماری دو قطبی بیشتر است.
تعداد زیادی از تحقیقات نشان میدهند که تفاوتهای قابل توجهی بین افسردگی دوقطبی یا همان بیماری دوقطبی و افسردگی معمولی وجود دارد، به خصوص در مورد نحوه درمان این دو. داروهای ضد افسردگی به اکثر افراد مبتلا به بیماری دوقطبی کمکی نمیکنند. در واقع، این خطر وجود دارد که داروهای ضد افسردگی اختلال دوقطبی را بدتر کنند و باعث ایجاد شیدایی یا هیپومانیا، تغییر سریع بین حالات خلقی و یا تداخل با سایر داروهای تثبیت کننده خلق و خوی آنها شوند.
بر اساس گزارش موسسه ملی سلامت روان، در ایالات متحده، حدود 3.9٪ از همه بزرگسالان و حداکثر 3٪ از نوجوانان تحت تأثیر اختلال دوقطبی قرار دارند. بدست آوردن اعداد دقیق دشوار است، زیرا بسیاری از افراد مبتلا به بیماری دوقطبی تشخیص داده نمیشوند یا درمان نمیشوند.
اختلال دوقطبی یا همان بیماری دوقطبی یک اختلال خلقی است که با دورههای شیدایی شدید و نوعی افسردگی که فراتر از نوسانات خلقی روزمره است مشخص میشود. اگر خدای نکرده در بین خانواده یا اطرافیان، فردی با اینچنین ویژگیهایی میشناسید حتما پیگیر وضعیت بیماری او باشید چرا که تشخیص و درمان زودتر این بیماری، میتواند از خطرات آن بکاهد.
اثبات شده است که استرس، اختلال دوقطبی را بدتر میکند. هر چیزی که استرس و اضطراب را تسکین دهد میتواند برای درمان اختلال دوقطبی مفید باشد. یوگا یکی از بهترین کارها برای کاهش استرس فرد است بنابراین در درمان بیماری دوقطبی هم میتواند مفید باشد. در واقع یوگا میتواند یک مکمل مفید برای یک برنامه درمانی کلی برای اختلال دوقطبی باشد. یوگا ازعناصر فیزیکی، مدیتیشن و احساسی تشکیل شده است که به فرد مبتلا به اختلال دوقطبی در مدیریت شرایط کمک میکند.
نظرسنجی در مورد تاثیر یوگا برای بیماری دو قطبی
محققان میگویند شواهد واضحی وجود دارد که نشان میدهد یوگا برای برخی از افراد مبتلا به بیماری دوقطبی یک تمرین مفید است. به عنوان مثال محققان دانشگاه براون یک نظرسنجی (در مورد تاثیر یوگا برای بیماری دوقطبی) از افراد مبتلا به این بیماری که یوگا هم تمرین میکنند، انجام دادهاند. در مقالهای در مجله تمرینات روانپزشکی، این محققان پاسخهای نظرسنجی را جمعآوری کردند. آنچه که شهادت جمعی نشان میدهد این است که یوگا میتواند کمک قابل توجهی برای افراد مبتلا به بیماری دوقطبی باشد، اما گاهی اوقات، خطراتی نیز به همراه دارد.
بیش از 70 درصد پاسخها این بود که یوگا برای درمان بیماری دوقطبی آنها مفید بوده است. از هر پنج پاسخدهنده، یک نفر یوگا را به عنوان «تغییردهنده زندگی» توصیف کرد. حتی یکی از این بیماران دوقطبی گفت: «یوگا زندگی من را نجات داده است و اگر یوگا نبود شاید امروز زنده نبودم.»
بیست و نه نفر دیگر از پاسخدهندگان گفتند یوگا اضطراب آنها را کاهش داده و آرامششان را تقویت میکند و یا مزایای عاطفی دیگری را به همراه دارد. 23 پاسخ دهنده در نظرسنجی هنگامی که از آنها پرسیده شد یوگا چگونه بر علائم شیدایی تأثیر می گذارد، گفتند که آرامششان بیشتر شد و به همین دلیل علائم شیدایی کاهش پیدا کرد. مزیت دیگری که به طور مکرر افراد مبتلا به بیماری دوقطبی به آن اشاره کردند این بود که انجام حرکات یوگا باعث حواس پرتی آنها از افکار افسردگیآور میشود.
در طول این نظرسنجی همچنین شواهدی وجود داشت که نشان میداد یوگا میتواند برای برخی از افراد مبتلا به BD یا همان اختلال دوقطبی مشکلساز باشد، اگرچه افراد کمتری به مشکلات اشاره کردند. به عنوان مثال، در پاسخ به سؤالات نظرسنجی در مورد اینکه آیا یوگا تأثیر منفی در بیماری دوقطبی آنها داشته است یا خیر، پنج نفر از پاسخ دهندگان گفتند که تنفس سریع حاصل از تمرینات یوگا باعث تحریک آنها می شود. البته همین پنج نفر هم فقط از تمرینات فیزیکی یوگا انتقاد داشتند و از تمرینات ذهنی راضی بودند و ادعا میکردند که یوگا باعث بهبود خواب آنها شده است.
و مانند برخی از افرادی که به طور کلی یوگا تمرین می کنند، 11 نفر از پاسخ دهندگان هشدار دادند که احتمال آسیب فیزیکی یا درد وجود دارد. چهار نفر دیگر گفتند که گاهی در حین یوگا از عملکرد خود انتقاد می کنند یا ناامید می شوند.
این نظرسنجی همچنین برخی نگرانیها را در مورد انجام یوگای تند توسط افراد مبتلا به بیماری دوقطبی ایجاد کرد. این نگرانیها با شواهد علمی مطابقت دارد چرا که استفاده از برخی داروها برای درمان اختلال دوقطبی، از جمله داروهای لیتیوم و داروهای ضد روان پریشی باعث میشود فرد نتواند گرما و نفسنفس زدن را که بر اثر حرکات فیزیکی تند و سخت یوگا ایجاد میشوند را تحمل کند.
یوگا درمانی برای اختلال دو قطبی
یوگا یک برنامه ضد افسردگی فوقالعاده و تثبیت کننده خلق و خو است. یوگا یک علم روانی و فیزیکی است که رفاه جسمی، ذهنی، فکری و معنوی را برای فرد به ارمغان میآورد. این ورزش شامل ترکیبی از حرکت منظم، تنفس کنترل شده و مدیتیشن است. این ترکیب میتواند به فرد احساس آرامش و نشاط بدهد. یوگا همچنین میتواند با بیشتر کردن انعطاف پذیری و تعادل فرد، به آمادگی جسمانی کلی او کمک کند. البته یوگا به تنهایی کافی نیست بلکه انجام حرکات یوگا همراه با خواب کافی و رژیم غذایی مغذی، اساس سلامت عمومی یک انسان را تشکیل میدهند. داشتن سلامت عمومی میتواند به فرد در مقابله با یک بیماری مزمن مانند اختلال دوقطبی کمک کند.
تمرین یوگا باعث افزایش آگاهی بدن و ذهن فرد بیمار میشود. تمرینکننده یوگا میآموزد که حالات یا هر احساسی در بدن و ذهن موقتی است. فرد با انجام تمرینات یوگا، خودآگاهی بیشتری کسب میکند که همین خودآگاهی به کنترل عصبانیت، افسردگی، اضطراب، استرس و نگرانی و تشویش حاصل از بیماری دوقطبی کمک میکند. در کل یوگا درمانی مناسب به اکثر افراد مبتلا به اختلال دوقطبی کمک میکند تا کنترل بهتری بر نوسانات خلقی و علائم مرتبط با آن داشته باشند.
یوگای پرانایاما به کنترل تنفس کمک میکند که باعث تثبیت و افزایش فعالیت مغز میشود. همچنین مدیتیشن و یوگای نیدرا (مدیتیشن هدایت شده) میتوانند آرامش کامل و خود کنترلی را به فرد القا کنند. یک برنامه درمانی موثر و کامل برای یک فرد مبتلا به بیماری دوقطبی، در درجه اول شامل دارو و روان درمانی برای جلوگیری از عود پیدا کردن بیماری و کاهش شدت علائم است.
در درجه بعدی، علائم بیماری را میتوان با ورزش منظم، خواب کافی، تغذیه مناسب، نظارت بر خلق و خو، به حداقل رساندن استرس و همنشینی با انسانهای مثبتاندیش کتنرل کرد. در واقع یوگا نباید جایگزین درمانهای مرسوم اختلال دوقطبی شود. فرد بیمار باید به مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک ادامه دهد. همچنین ممکن است پزشک، درمانهای جایگزین مانند گفتگو درمانی را نیز توصیه کند که آن را هم نباید بیمار کنار بگذارد.
در مورد یوگا بیشتر بدانیم
مزایای حرکات یوگا معمولاً شامل کشش و متعادل کردن بدن فرد در وضعیتهای خاص و در حالی است که او تمرین تنفس و مدیتیشن کنترل شده را انجام میدهد. این ترکیب اغلب باعث میشود افراد احساس آرامش کنند و در عین حال شادابتر شوند. یوگا در مدیریت استرس به فرد کمک میکند. یوگا سطوح و انواع مختلفی دارد. برخی از انواع یوگا که ممکن است در باشگاههای یوگا آموزش داده شوند عبارتند از:
- هاتا یوگا: یک نوع آرامتر از یوگا است که برای مبتدیان خوب است و اغلب برای کمک به مدیریت استرس استفاده میشود.
- یوگا آیینگار: نوعی یوگای آرامشبخش است که در آن از یک سری از وسایل کمکی برای کمک به ژست گرفتن فرد استفاده میشود.
- یوگا بیکرام: که با عنوان یوگا “گرم” هم شناخته میشود، در یک اتاق گرم انجام میشود.
- یوگا وینیاسا: که با نام یوگای “جریان” هم شناخته میشود، اغلب سرعت بیشتری دارد و میتواند برای مبتدیان چالش برانگیزتر باشد.
- یوگای قدرتی: که اغلب یک نوع یوگای تناسب اندام وینیاسا است.
یوگا مناسب چه کسانی است؟
یوگا هزاران سال است که توسط افراد مختلف انجام میشود و به طور کلی تمرین و ورزش ایمن و بی خطری است. تقریباً هر کسی میتواند تمرینات یوگا را یاد بگیرد البته بدیهی است که باید ژستهایی از یوگا را تمرین کنید که در محدوده مهارت شما هستند.
در دسترس بودن یوگا
میتوانید یوگا را در خانه، با استفاده از کتابهای آموزشی، دی وی دی یا آموزشهای آنلاین یاد بگیرید. با این حال، شرکت در کلاسهای منظم باشگاهی میتواند به شما کمک کند از یک معلم حرفهای یوگا را یاد بگیرید. بسیاری از باشگاههای یوگا مخصوص مبتدیان هستند و اصول اولیه را به شما آموزش میدهند. رفتن به کلاسهای مبتدی میتواند به شما کمک کند یاد بگیرید که چگونه هر ژست یوگا را به درستی تمرین کنید. به طور کلی حضور در باشگاه به نسبت تمرین یوگا در خانه میتواند خطر آسیب دیدن شما را کاهش دهد.
خطرات یوگا
یوگا به طور کلی تمرینات بی خطری دارد، اما افرادی که شرایط خاصی دارند باید مراقب باشند. این افراد شامل زنان باردار، افرادی که مبتلا به گلوکوم یا سایر بیماریهای چشمی هستند و هم چنین افراد با محدودیتهای فیزیکی میشود. تمرین یوگا در در حد توانایی شما و محیطی که در آن احساس راحتی میکنید، ممکن است مفیدترین ورزش دنیا باشد. به هر حال مانند هر برنامه ورزشی، ایده خوبی است که قبل از شروع یوگا با پزشک خود صحبت کنید.