در این مقاله بخوانید
آیا یادگیری سریعتر گیتار به مسیری مشخص نیاز دارد؟ گیتار کلاسیک چیست؟ آیا با آموزشهای گیتار پاپ آشنا هستید؟ مهمترین نکته در روند یادگیری گیتار کدام است؟ چگونه میتوان روند یادگیری گیتار را به حداقل رساند؟ آیا انتخاب ساز در روند یادگیری سریعتر گیتار نقش دارد؟ با ما همراه باشید تا به جواب سوالاتتان دست پیدا کنید.
مقدمه
یادگیری نواختن با یک ساز موسیقی مثل گیتار همانند یادگیری یک زبان جدید است که نیازمند یادگیری نکتهها و به کار بردن آنها حین تمرین است. همانطور که میدانید آموزش گیتار، یکی از محبوبترین سازهای موسیقی است، که امروزه محبوبیت زیادی در بین افراد جامعه در تمامی سنین پیدا کرده است. برای یادگیری این حرفه میتوانید از آموزش تئوری گیتار استفاده کنید.
بهترین روشهای یادگیری سریعتر گیتار
همه ما میدانیم که گیتار یکی از سازهای معروف و محبوب در میان طرفداران موسیقی محسوب میشود. به همین دلیل یادگیری گیتار برای هنرآموزان همیشه یک دغدغه مهم بوده است. از آنجایی که سبکهای متنوعی برای نواختن ساز گیتار وجود دارد، مسیر یادگیری گیتار نیز کمی متفاوت است. و خیلی افراد به دلیل طولانی بودن مسیر یادگیری دست از علاقه خود میکشند و از ادامه مسیر منصرف میشوند. اما هستند افرادی که راههای سریع و در عین حال مطمئن را پیدا کردهاند که به راحتی این ساز زیبا را فرا بگیرند و در این حرفه به موفقیت برسند. اگر در روند یادگیری این ساز محبوب سؤالی برای شما ایجاد شده است که بهترین روش یادگیری سریعتر گیتار چیست و چطور میتوانیم گیتار را حرفهایتر یاد بگیریم تا آخر همراه ما باشید تا با نکات مهم و اصولی یادگیری این حرفه آشنا شوید.
1) انتخاب ساز و سبک مورد علاقه اولین قدم در یادگیری سریعتر گیتار: اولین قدم برای شروع آموزش گیتار زدن تهیه سازی متناسب با علاقه، هدف و نیاز هنرجو است. سبکهای مختلفی برای نوازندگی این ساز در سرتاسر دنیا مورد توجه قرار گرفته است که این سبکها هم روز به روز در حال افزایش هستند. نواختن گیتار نیز سبکهای مختلفی مانند کلاسیک، فلامنکو، پاپ و راک، جز و… دارند که باید آشنایی کامل با این سبکها داشته باشید تا بتوانید به سبکی که به آن علاقه دارید پی ببرید و به تمرین و تکرار آن بپردازید. برای آشنایی شما با این سبکها به معرفی گیتار کلاسیک و آموزش گیتار پاپ میپردازیم.
- گیتار کلاسیک: گیتارهای کلاسیک یا گیتارهای اسپانیش، معمولا دارای شش سیم نایلونی هستند. گیتار کلاسیک، برای نواختن انواع موسیقی به کار میرود، ولی اصلیترین سبکی که با این گیتار نواخته میشود، سبک کلاسیک است.
- گیتار پاپ: آموزش نتها، علائم و نشانههای موسیقی و… جز اولین آموزشهایی هستند که در آموزش گیتار پاپ ارائه میشود. سبک پاپ به معنی سبک همه پسند و عام است و در آن سلیقه خاصی به مخاطب القا نمیشود. این سبک بهترین نوع سبک برای شروع یادگیری گیتار است تا با مفاهیم پایه گیتار و قطعات سادهتر تا پیشرفته آن آشنا شوید.
2) تئوری گیتار را فرابگیرید: آموزش تئوری گیتار شاخهای تخصصی از رشته موسیقی است که شامل شناخت کلیه قواعد، علامت و آشنایی با انواع صدای نتها، فاصلهها، ترکیب میزانها، ریتم، گام و پردهی موسیقی و… میشود. آشنایی با تئوری موسیقی یا گیتار و همچنین استفاده از آموزش ملودی گیتار به پیشرفت یک نوازنده بسیار کمک میکند زیرا یک ساز جنبههای پنهانی دارد که در کنار تمرین اگر قواعد موسیقی را نیز بدانید سرعت پیشرفت شما چندین برابر میشود
3) اتاقی مناسب برای تمرین کردن انتخاب کنید: اتاقی که برای انجام تمرین و یادگیری گیتار انتخاب میکنید، نقش بسیار مهمی در روند یادگیری و تمرین و تکرار شما خواهد داشت. طبق تحقیقات و مطالعاتی که در این زمینه انجام گرفته است چندین عامل مهم در انتخاب اتاق و شرایط آن وجود دارد که تفاوت بزرگی در نتایج حاصل از تمرین ایجاد میکند که یکی از این شرایط وجود نور مناسب در اتاق است. در اتاقی که قرار است روزانه تمرین کنید باید مقدار زیادی نور وجود داشته باشد. علاوه بر این دما اتاق نیز در روند یادگیری نقش بسزایی دارد به این صورت که هنر آموزان در محیطهای بین 20 درجه سانتیگراد و 23 درجه سانتیگراد به بهترین شکل یاد میگیرند. بنابراین تهویه مناسبی در اتاق تمرین باید داشته باشید. یکی دیگر از عواملی که در یادگیری سریعتر گیتار در شرایط مناسب اتاق تمرین تاثیر دارد وجود سکوت مطلق برای افزایش تمرکز است.
4) تمرین و عمل: یادگیری سریعتر گیتار نیازمند آموختن حرکات انگشتان دستها است و سرعت یادگیری این حرکات به میزان تمرین و تکرار هنرجو بستگی دارد. به طور کلی تمامی مهارتها با تمرین حاصل میشوند. برای شروع یادگیری و تمرین در ابتدای کار باید گرم کنید به این صورت که نواختن گیتار یکی از تمرینهای جدی است که انگشتان، دستها و ساعدها را درگیر میکند. بنابراین بدون گرم کردن عضلات دست و بازوها نباید دست به گیتار بزنید. برای همین انجام حرکات کششی به شما کمک میکند عضلاتتان را نرم و منعطف کنید. بعد از انجام این تمرین باید شروع به نواختن و تمرین با گیتار کند که پیشنهاد میشود اگر در ابتدای مسیر یادگیری این حرفه هستید روزانه 15 تا 30 دقیقه تمرین کنید و به مرور این زمان را اضافه کنید. به بیان دیگر تمرین مداوم و منظم به هنرجو کمک میکند تا مهارتهایش را تقویت کند و به سطوح بالاتر در نواختن گیتار برسد.
5) از یک مترونوم استفاده کنید: تقریبا به هر هنر آموز موسیقی تمرین با مترونوم توصیه میشود. از مترونوم میتوان به عنوان روشی برای تست اینکه بدانید چقدر در تکنیکهای مختلف گیتار مسلط شدهاید استفاده کرد. همچنین میتوانید از این دستگاه برای بررسی سطح پیشرفت خود نیز استفاده کنید. برای مثال اگر سرعت فعلی نواختن شما ۶۰ bpm است و بتوانید آن را به ۱۲۰ bpm برسانید در واقع شما موفق به افزایش سرعت نواختن خود شدهاید.
6) چند آکورد آسان یاد بگیرید: برای یادگیری سریعتر گیتار ابتدا باید تمرینات خود را به دو دسته ریف و آکورد تقسیم کنید. یادگیری نحوه نواختن ریف شما را با تکنیکهای مختلفی آشنا میکند. نحوه آکورد زدن که قسمت بزرگی از موسیقی به ویژه نواختن گیتار است کمی سختتر از ریف است زیرا باید یاد بگیرید که همزمان بتوانید چندین آکورد را به خوبی بنوازید. برای همین قبل از یادگیری تمامی آکوردها ابتدا نواختن چند نت باهم را یاد بگیرید و سپس انواع آکوردها را به تنهایی بشناسید و شروع به تمرین نواختن چند آکورد ساده کنید.
7) کمی به خودتان استراحت دهید و به موسیقی گوش دهید: اگر علائم خستگی خود را نادیده بگیرید ممکن است نتیجه ی عکس بگیرید و یا به راحتی به تاندونها و رباطها آسیب برسانید. برای همین بهتر است بعد از چند ساعت تمرین به استراحت و گوش دادن موسیقی بپردازید. جالب است بدانید گوش دادن به موسیقیای که هنگام استراحت و چرت زدن یاد میگیرید، بعد از بیداری آن قطعه را بهتر به خاطر خواهید آورد. گوش دادن به موسیقی میتواند به ترشح دوپامین که مادهای شیمیایی است و مقدار زیادی لذت به ما میدهد که این کار با تقویت و انگیزه مرتبط است و باعث افزایش علاقه هنرجویان نسبت به یادگیری گیتار و ادامه مسیر میشود.
8) خودتان را محک بزنید: یکی دیگر از راههای یادگیری سریعتر گیتار محک زدن خودتان هر چند وقت یک بار است. به این صورت که هر وقت تمرین میکنید نوازندگیتان را آنالیز کنید. حواستان به دست چپ و راستتان باشد که ایراد کارتان را پیدا و برطرف کنید. همچنین میتوانید مهارتهایی را که قابل اندازه گیری هستند مانند سرعت، دقت و مهارتهای شنیداری خود را آنالیز کنید. همچنین میتوانید برای اینکه بدانید تا چه اندازه در مسیر یادگیری پیشرفت کردهاید پیشرفتتان را به صورت خودکار، راحت، خسته کننده، تکه تکه نواختن و غیر ممکن تقسیم بندی کنید که هر کدام از این مراحل معنا و تعاریف مختلفی دارند برای مثال وقتی به مرحله خودکار برسید یعنی میتوانید این قطعه را به راحتی حتی در خواب هم بنوازید. یا مرحله تکه تکه نواختن یعنی اینکه فقط میتوانید تکههای یک قطعه را بنوازید.
9) کتابهای آموزشی، یا استفاده از منابع مختلف آموزش تئوری گیتار: استفاده از منابع مختلف آموزش تئوری گیتار که به آموزشهای مختلف مثل معرفی سبکهای مختلف گیتار، آموزش ملودی گیتار و… میپردازد باعث میشود با استفاده از پکیجهای آموزشی، با مفاهیم اصلی موسیقی آشنا شده و به تدریج در نواختن گیتار پیشرفت کنید. زیرا آموزش تئوری گیتار از مراحل مبتدی تا پیشرفته را پوشش میدهد و شامل آموزش ملودی گیتار، تکنیکهای صحیح نوازندگی و تمرینات عملی میشود. همچنین شما میتوانید هر زمان که چیز جدیدی یاد گرفتید آن را یادداشت، تکرار و پخش کنید. این کار باعث میشود ذهن شما به دو صورت شنیداری و دیداری به یادگیری نواختن گیتار بپردازد و یادگیری با این روش چند برابر افزایش پیدا میکند.
10) بر اساس کرونوتایپ خود تمرین کنید: همانطور که میدانید کرونوتایپ (Chronotype) تمایل فرد به خوابیدن در یک زمان خاص در طول یک دوره 24 ساعته است که اساسا ساعت بدن نامیده میشود. طبق تحقیقاتی که انجام گرفته بسیاری از محققان معتقد هستند که یادگیری در ساعات اولیه روز بهتر از سایر ساعات اتفاق میافتد که این نظریه چندی پیش توسط محققان دانشگاه تورنتو رد شد. به خاطر اینکه محققان دریافتند بدن هر کس زمان بندی خاص خود را برای یادگیری و خواب دارد و نباید طبق یک قاعده و قانون خاصی روند یادگیری سریعتر گیتار و حتی دیگر آموزشها را برای همه یکسان در نظر گرفت. برای همین بهتر است شما کرونوتایپ خود را بشناسید و تمرین خود را مطابق با نیازهای خود تنظیم کنید.
با انگیزه و علاقه ادامه دهید: همانطور که میدانید نوازندگی گیتار فوق العاده سرگرم کننده است و اگر سطح انگیزه خود را مثل اوایل شروع یادگیری گیتار بالا نگه ندارید و به خاطر تمرین زیاد خسته شوید نمیتوانید هیچگاه به موفقیت در این حرفه برسید. برای جلوگیری از این کار میتوانید نواختن گیتار را با دوستان یا در جلسات گروهی انجام دهید تا روحیه و انگیزه شما را بالا رود.
همچنین میتوانید فهرستی از آهنگهایی که به آنها علاقه دارید و میخواهید آنها را یاد بگیرید تهیه کنید و آنها را از ساده به سخت مرتب کنید و با تمرین و تکرار به یادگیری آنها بپردازید. با این کار شما طبق علاقه خود پیش خواهید رفت و مطابق دستور و برنامه دیگران عمل نمیکنید و همین باعث بالا رفتن انگیزه شما در روند یادگیری این مسیر مهیج خواهد شد. علاوه بر این شما میتوانید یادگیری خود را به صورت سرگرمی انجام دهید به این صورت که وقتی اشتباه کردید به اشتباهتان بخندید، این کار باعث میشود روند یادگیری شما لذت بخش شود و در حین خندیدن به اشتباهتان میتوانید آن را اصلاح کنید و برای خودتان خاطره سازی کنید.
مدیتیشن کنید: یکی از راههای علمی برای یادگیری سریعتر گیتار مدیتیشن است. همچنین یک راه دیگر برای افزایش انگیزه است. همانطور که میدانید مدیتیشن نوعی تمرکز ذهن است که میتوان از آن برای خلق موسیقی بهتر، عمیقتر و معنویتر استفاده کرد. افرادی که در نواختن گیتار حرفهای هستند از مدیتیشن برای آرام کردن اعصاب خود و همچنین ابزاری برای خلاقیت استفاده میکنند. این کار باعث میشود افراد مبتدی که در هنگام نواختن روی صحنه دچار اضطراب و ترس میشوند به راحتی بر خود مسلط شوند و به راحتی شروع به نواختن کنند.
صبور باشید: حوصله و صبوری در فرآیند یادگیری سریعتر گیتار بسیار مهم هستند. به خودتان زمان بدهید تا مهارتهای خود را تقویت کنید و لذت ببرید. همیشه در دنیای موسیقی چیزهای جدیدی برای یادگیری وجود دارند و مهارتهای تازهای هستند که نیاز به پرورش دارند و هر نوازنده گیتار بدون استثنا این مسیر را طی میکند. داشتن صبر و پشتکار عامل موفقیت هر هنرجو در این مسیر است. باید این نکته را به خاطر داشته باشید که نواختن سریع گیتار و یادگیری آن یکی از مسیرهای موفقیت است. برای دست یافتن به موفقیتهای بیشتر باید خلاقانه نواختن و با علاقه نواختن را یاد بگیرید.
جمع بندی
برای یادگیری سریعتر گیتار و پیشرفت در نواختن آن، مهمترین عامل تمرین است. اختصاص زمان منظم برای تمرین روزانه، تکرار مراحل و تمرینات مختلف و تمرکز بر بهبود مهارتهای خود، از اهمیت بالایی برخوردار است. برای یادگیری اصولی و آشنایی با قواعد نواختن گیتار نیز بهتر است از دوره آموزش تئوری گیتار استفاده کنید تا صفر تا صد راههای یادگیری این حرفه را بیاموزید.