در این مقاله بخوانید
آیا آکوردهای گیتار را میشناسید؟ چگونه میتوان آکورد بارهدار را نواخت؟ آکوردهای کاربردی گیتار به چند دسته تقسیم میشوند؟ چه کسانی از تقسیم بندی آکورد باره دار و آکورد سردسته استفاده میکنند؟ تفاوت آکورد ماژور با آکورد مینور چیست؟ چگونه آموزش گیتار در منزل را شروع کنیم؟ با ما همراه باشید تا به جواب سوالاتتان دست پیدا کنید.
مقدمه
از نظر گیتاریست مهمترین قسمت یادگیری گیتار نوازندگی آکوردها یا ریتم نوازی است. برای یادگیری این قسمت از گیتار و اینکه بتوانید به راحتی آکوردها را از هم تشخیص دهید و آکوردهای مختلف را بنوازید بهتر است ابتدا نت گیتار را فرابگیرید که این کار با استفاده از آموزش گیتار امکانپذیر خواهد بود.
آموزش آکوردهای کاربردی گیتار
قبل از اینکه به آموزش آکوردهای گیتار بپردازیم باید بدانید که یکی از قسمتهای مهم نوازندگی با گیتار یادگرفتن آکورد نوازی است. همانطور که میدانید زمانی که دو یا چند نت با فواصل مشخص به طور همزمان نواخته شوند آکورد خواهید داشت. برای نواختن ریتم در گیتار باید آکوردها را یاد بگیرید و به آنها مسلط شوید. آکوردهای سه تایی (تریاد) از جمله پر کاربردترین آکوردها در هر سازی به خصوص گیتار هستند. برای یادگیری آکوردها میتوانید از آموزش آکورد گیتار استفاده کنید.
آشنایی با انواع آکورد گیتار
آکوردهای گیتار را میتوان به دو دسته مهم تقسیم بندی کرد:
آکوردهای سه صدایی یا تریاد: آکورد تریاد از سه نت با فواصل اول، سوم و پنجم تشکیل شده است. برای مشخص شدن مینور یا ماژور بودن آنها کافی است فاصله سوم آن را تغییر دهید. یعنی فاصله یکم تا سوم اگر دو پرده داشته باشند، ماژور خواهیم داشت. اگر کمتر از ۲ پرده باشد یعنی 5/1 پرده شود آکورد مینور میشود. در نواختن تریاد مهم نیست صدا از چند سیم برمیخیزد بلکه نتهایی که در آکورد استفاده میشوند مهم هستند. بهتر است بدانید کاسته آکوردهای (Diminished) و افزوده (Augmented)، مینور (Minor)، ماژور (Major) جز دسته سه داییها هستند.
آکوردهای چند صدایی: این آکوردها بیشتر از سه نت دارند و این آکوردها را میتوانیم در دستههای 4 صدایی، 5 صدایی و 6 صدایی تقسیم بندی کنیم. برای مثال آکوردهای چهار صدایی که به آنها آکوردهای هفت یا Seven میگویند، علاوه بر اول، سوم و پنجم، نت هفتم را نیز دارند. علاوه بر این آکوردهای پنج صدایی که دارای نت نهم نیز هستند، آکوردهای نهم یا Nine گفته میشوند. آکوردهای هفتم نمایان، مینور7 (Minor7) و ماژور7 (Major7) که همگی 4 صدایی هستند، معروفترین آکوردهای مورد استفاده در این گروه هستند. برای آشنایی بیشتر با آکوردها و نحوه نواختن آنها میتوانید از آموزش گیتار از صفر استفاده کنید.
نحوه نامگذاری آکوردهای گیتار
آکوردها معمولا با حروف بزرگ انگلیسی نامگذاری میشوند. هفت حرف انگلیسی که برای نامگذاری آکوردها استفاده میشوند شامل B, A, G, F, E, D, C است. بهتر است بدانید اگر فقط حروف بزرگ به تنهایی و بدون عدد یا حرف دیگری به کار روند آنها نماینده آکوردهای ماژور هستند مثل C (دو ماژور)، D (رِ ماژور)، E (می ماژور)، F (فا ماژور)، G (سل ماژور)، A (لا ماژور)، B (سی ماژور). همچنین الویت نامگذاری آکوردها از چپ به راست است. برای نام گذاری آکوردها مینور به همین اسامی فقط حرف m کوچک به حروف انگلیسی اضافه میکنیم به این صورت Cm (دو مینور)، Dm (رِ مینور)، Em (می مینور)، Fm (فا مینور)، Gm (سل مینور)، Am (لا مینور)، Bm (سی مینور).
حال برای نواختن ساده گیتار با آکوردها باید بتوانید آنها را بخوانید و برای خواندن آکوردها میتوانید از آموزش گیتار استفاده کنید. به صورت کلی این نکته را در نظر داشته باشید که نت تونیک (پایه) هر آکورد نام اصلی، نت فاصله سوم (نسبت به تونیک) ماژور یا مینور بودن آکورد و نت فاصلۀ پنجم (نسبت به تونیک) کاسته یا افزوده شدن یا نبودن آکوردهای سه صدایی (تریاد) و برای آکوردهای چند صدایی نت فاصله هفتم( نسبت به تونیک) هفتم بودن و همچنین نت فاصلۀ نهم (نسبت به تونیک) نهم بودن آکورد را مشخص میکند. برای اینکه فاصله هفتم، نهم و… را بشناسید بهتر است از آموزش آکورد گیتار استفاده کنید.
آشنایی با نحوه ساخت آکوردهای پرکاربرد ماژور، مینور و هفتم نمایان
با توجه به نوع شکل گیری، الگوی فاصلهها، تعداد نت گیتار و ترتیب قرارگیری نتهای گیتار، آکوردهای گیتار به انواع مختلفی تقسیم میشوند. در ادامه سه نوع پرکاربرد از آکوردهای گیتار را معرفی میکنیم اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در این زمینه داشته باشید میتوانید از آموزش گیتار از صفر استفاده کنید.
آکوردهای ماژور: همانطور که میدانید به آکوردهای ماژور، آکوردهای سه تایی یا تریاد (Triad) نیز میگویند. آکوردهای ماژور معمولا حس شادی، پیروزی، نشاط و سرزندگی را تداعی میکنند. برای ساخت این آکورد از یک نت پایه، فاصله سوم بزرگ که دلیل نامگذاری این آکورد نیز محسوب میشود و همچنین فاصله پنجم کوچک نسبت به نت پایه استفاده میشود.
آکوردهای مینور: آکوردهای مینور بیشتر احساساتی مثل غم، عشق، لطافت و زیبایی را القا میکنند. برای ساخت آکورد مینور، از نت درجهی اول، نت درجهی سوم در حالت بمل، و نت درجهی پنجم استفاده میشود. به این ترتیب آکورد دو مینور (Cm) از نتهای دو، می بمل و سل ساخته میشود. همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم آکوردهای مینور با اضافه شدن حرف m به نام آنها مشخص خواهند شد.
آکورد هفتم نمایان: برای ایجاد یک آکورد هفتم (th 7) از نتهای اول، سوم، پنجم و نت هفتم بمل در گام ماژور استفاده میشود. برای آشنایی بیشتر با این آکوردها و نحوه ساخت آنها میتوانید از آموزش گیتار استفاده کنید.
آشنایی با آکوردهای سر دسته و بارهدار گیتار
یادگیری آکوردهای سر دسته و بارهدار گیتار بسیار آسان است اما این تقسیم بندی در بین افراد حرفهای کاربرد ندارد و افراد تازه کار برای یادگیری بهتر آکوردهای گیتار آنها را به دو دسته سردسته و بارهدار تقسیم میکنند. آکوردهای سردسته پرکاربردتر از آکوردهای باره دار هستند زیرا نواختن آنها اسانتر است. دلیل سختی آکوردهای بارهدار این است که برای نواختن آن از انگشت اشاره دست چپ به عنوان باره استفاده شود.
آکوردهای سردسته گیتار: همانطور که گفته شد یادگیری این آکوردها آسان است برای همین به معرفی چند نمونه از این آکوردها و نحوه دست گرفتنها اشاره میکنیم. اگر میخواهید با تمامی این آکوردها آشنا شوید و نحوه در دست گرفتن و قرار دادن انگشتها روی سیمها را یاد بگیرید بهتر است از پکیج آموزش آکورد گیتار استفاده کنید.
نحوه گرفتن آکورد لامینور Am: برای گرفتن آکورد لامینور کافیست انگشت اول را روی سیم دوم فرت ۱ بگذارید. سپس انگشت دوم و سوم خود را به ترتیب بر روی سیم چهار و سه، فرت ۲ قرار دهید.
نحوه گرفتن آکورد لاماژور (Major) A: برای گرفتن آکورد لاماژور انگشت ۲، ۳ و ۴ را روی فرت ۲ سیم چهارم، سوم، دوم قرار دهید.
نحوه گرفتن آکورد می مینور Em: برای گرفتن آکورد می مینور انگشت دوم و سوم خود را بر روی فرت دوم سیم ۴ و۵ قرار دهید.
نحوه گرفتن آکورد ر مینور Dm: برای گرفتن آکورد ر مینور انگشت یکم را روی سیم اول فرت ۱ بگذارید. سپس انگشت دوم را روی سیم ۳ فرت دوم قرار دهید. در آخر انگشت سوم روی سیم دوم فرت ۳ بگذارید.
نحوه گرفتن آکورد دو ماژور (Major) C: گرفتن آکورد دوماژور بسیار ساده است. انگشت یک را روی سیم دوم باره ۱ بگذارید. سپس انگشت سوم روی سیم ۴ باره ۲ و انگشت چهارم برروی سیم ۵ باره سوم قرار دهید.
آموزش آکوردهای باره دار: گرفتن آکوردهای باره دار یا همان (bar chords) به این صورت است که انگشت اول خود را بر روی یک فرت میگذارید و سپس با انگشتان دیگر نتهای بعدی آکورد را میگیرید. سیستم کِیجد (CAGED) برای یافتن آکوردهای باره دار استفاده میشود. به دو نمونه از نواختن ساده گیتار در نوع آکورد بارهدار اشاره میکنیم:
نحوه گرفتن آکورد فا ماژور باره دار: نحوه گرفتن انگشت دست در فا ماژور به این صورت است که اول انگشت اشاره یا انگشت یکم را روی باره اول روی تمامی سیمها میگذارید. سپس باید به ترتیب انگشتان دوم (فرت ۲ سیم ۳) انگشت سوم و چهارم(سیم ۴ و ۵ فرت ۳) گذاشته شود.
آکوردهای باره دار مینور سیم پنجم: حالت گرفتن دست فقط درسیم پنجم مانند آکوردهای باره دار سیم ششم است. در اینجا انگشت یکم یا اشاره را باید از سیم ۵ تا ۱گرفته و باقی را روی سیمهای دوم، سوم، چهارم بگذارید. برای یادگیری بهتر آکورد بارهدار میتوانید از سیستم CAGED استفاده کنید زیرا بسیار کمک کننده خواهد بود. همچنین میتوانید از آموزش آکورد گیتار استفاده کنید.
جمع بندی
نواختن ساده گیتار با یادگیری انواع آکوردها امکان پذیر خواهد بود. اگر در ابتدای مسیر یادگیری این حرفه هستید پیشنهاد میکنیم تئوری موسیقی را به خوبی یادبگیرید تا بتوانید به اصطلاحات رایج این حرفه مسلط شوید و بدانید چه نتهایی را در چه آکوردهایی باید بنوازید. برای یادگیری آکوردها و دیگر نکات مربوط به این ساز میتوانید در دوره آموزش گیتار از صفر شرکت کنید.