در این مقاله بخوانید
آیا با چالشهای مربوط به یادگیری گیتار آشنا هستید؟ چگونه میتوان این چالشها را برطرف کرد؟ برای انتخاب گیتار مناسب باید به چه نکاتی توجه شود؟ آیا برای افراد مبتدی انتخاب سبک گیتار الزامی است؟ کوک کردن ساز گیتار چگونه انجام میشود؟ راه های بهبود آموزش گیتار کدامند؟ با ما همراه باشید تا به جواب سوالاتتان دست پیدا کنید.
مقدمه
یادگیری گیتار یک تجربه جذاب و بسیار هیجان انگیز به ویژه در بین قشر نوجوان و جوان است. بسیاری از افراد بدون آشنایی قبلی با این هنر وارد آن میشوند که در ادامه مسیر با چالش و مشکلاتی روبه رو خواهند شد. اگر شما نیز جز افراد علاقهمند این حرفه هستید بهتر است کار خود را با آموزش گیتار در خانه شروع کنید و سپس به صورت پیشرفتهتر با این صفر تا صد این هنر آشنا شوید.
چالشهای مربوط به یادگیری گیتار و راه حل آنها
علاقه افراد به ساز و نواختن موسیقی، دلیل اصلی گرایش کودکان و جوانان به سازهای مختلف شده است که در این بین گیتار از محبوبیت بیشتری برخوردار است. اما برای بسیاری از افراد که در ابتدای مسیر یادگیری گیتار هستند چالشهایی وجود دارد که باید آنها را شناخته و بتوان با استفاده از آموزشهای مختلف بخصوص آموزش گیتار آنها را برطرف کرد. در ادامه به توضیح یکسری چالشهای رایج مربوط به این ساز زیبا و نحوه برطرف کردن آنها میپردازیم.
انتخاب گیتار مناسب: ساز گیتار دارای مدلهای بسیاری است و شما برای انتخاب، گزینههای متنوعی دارید اما انتخاب اولین ساز، چه گیتار الکتریک چه آکوستیک برای شروع یادگیری مبتدیها میتواند کمی سخت و گیج کننده باشد. برای همین به صورت خلاصه به معرفی هر کدام از این گیتارها میپردازیم.
گیتار آکوستیک: گیتار آکوستیک برای کسانی که تجربه گیتارنوازی نداشتهاند، گزینه مناسبی است. این نوع گیتار برای همه سبکهای موسیقی مثل، فولک، راک، کانتری و تقریبا دیگر سبکها مناسب است.
گیتار کلاسیک: گیتار کلاسیک دارای سیمهای نایلونی است و به همین دلیل برای نوازندگی راحتتر خواهد بود. مهارتهایی که توسط این نوع ساز یاد گرفته میشود به آسانی روی انواع دیگر گیتارها قابل اجرا است.
گیتار الکتریک: این ساز برای تنوع و نواختن در سبکهای مختلف، گزینه مناسبی است. این ساز قابلیت کنترل صدا و تن را دارد و همچنین مجهز به تجهیزاتی چون سیم، آمپلی فایر و… است که این خود یکی از ویژگیهای منحصربه فرد آن است. بهتر است افراد مبتدی فعلا از این ساز استفاده نکنند. ساز مناسب برای یادگیری گیتار در ابتدای مسیر همان گیتار کلاسیک است.
برای خرید گیتار نیز باید به یکسری نکات مثل سیمها گز نزند، دسته گیتار تاب نداشته باشد، فرتها کاملا موازی باشند، پشت دسته گیتار زیاد گرد نباشد، سردسته گیتار بدون لکه و خوردگی باشد، پل گیتار صاف و عمود باشد و… توجه داشته باشید.
انتخاب سبک مناسب در یادگیری گیتار: سبک های مختلف گیتار باعث شده که گیتار به یکی از محبوبترین سازها در جهان تبدیل شود. سبکهای مختلفی برای نوازندگی گیتار وجود دارد که نحوه نواختن و آهنگهای آن متفاوت است راک، پاپ، بلوز، کلاسیک، جز و متال و… جز سبکهای گیتار هستند. برای هنرجویانی که در ابتدای مسیر یادگیری گیتار قرار دارند سبک تعیین کننده نیست، چرا که قبل از انتخاب سبک هنرجویان باید نتها را بشناسد و نت خوانی را بیاموزد که برای این کار نیاز به تلاش و پشتکار زیادی وجود دارد. در ابتدای مسیر هنرجو نمیتواند سبک انتخاب کند و فقط میتواند قطعههای ساده و کوتاهی را از سبکهای متفاوت را بنوازد و به مرور در یادگیری گیتار پیشرفت میکند و تکنیکها و قطعات پیشرفتهتری را فراگرفته و اجرا کند. بعد از گذراندن این مرحله با شناختی که از ساز گیتار، سبکها و نوازندگان مختلف پیدا کرده است میتواند سبک مورد علاقه خود را انتخاب کند.
تهیه تیونر: مهمترین چالش هنرجویان بخصوص در شروع هنرآموزی کوک کردن سازشان است. اغلب به دلیل کوک نامناسب از تمرینهای خود عقب میمانند و یا کوک کردن سازشان را به عهده شخص دیگری مثل استاد قرار میدهند. همانطور که میدانید تیونر وسیلهای الکتریکی است و برای کوک کردن سازها مورد استفاده قرار میگیرد. تیونر وسیلهای کاربردی اما در عین حال ساده است و هنرجویان موسیقی میتوانند به راحتی از آن برای تنظیم ساز خود استفاده کنند. میتوانید برنامه تیونر را روی گوشی داشته باشید و به راحتی سازتان را کوک کنید. استفاده از تیونر و یادگرفتن کوک کردن تیونر ساز باعث بهبود یادگیری گیتار و همچنین افزایش سرعت العمل برای نواختن قطعات مختلف میشود.
نحوه مواجه با مضراب زدن در یادگیری گیتار: نحوه به دست گرفتن پیک یا مضراب، مهارتی ضروری برای تمام نوازندگان است. برای این کار میتوانید از پکیج آموزش گیتار در خانه استفاده کنید اما به صورت کلی باید بگوییم، مضراب را روی گوشت انگشت اشاره قرار دهید، بهطوری که نوک تیز مضراب در جهت مخالف کف دست شما قرار گیرد. سپس با فشار انگشت شست، مضراب را در جای خود نگه دارید. در مواجه با مضراب زدن در یادگیری گیتار، هرگز دستی که مضراب میزند را متوقف نکنید و همچنین پیک یا مضراب را بین انگشتان خود فشار ندهید. اگر سابقه کار با مضراب را ندارید، حتما از آن استفاده کنید زیرا با یک مضراب نازک، خوش دست و انعطاف پذیر بهتر میتوانید تمرین کنید. هر چه بیشتر پیشرفت کنید میتوانید از پیکهای ضخیمتر استفاده کنید زیرا این گونه، کنترل بیشتری روی صدا خواهید داشت.
یادگیری آکوردهای اصلی: در یک تعریف کلی میتوان به نواخته شدن همزمان سیمهای گیتار بر اساس شکلها و قالبهای از پیش تعریف شده دست چپ آکورد گفت. آکوردهای گیتار با استفاده از حداقل 3 نت که فاصلههای معینی باهم دارند تشکیل میشوند. برای یادگیری آکوردهای اصلی باید تحت دوره آموزش گیتار قرار بگیرید.
نحوه نواختن آکوردها در موقعیتهای متفاوت: برای نواختن آهنگ مورد علاقه تان، باید انواع آکوردهای گیتار را یاد بگیرید. برای یادگیری نحوه نواختن هر آکورد از دستورالعملهای خاصی استفاده کنید. برای مثال I = انگشت اشاره، M = انگشت وسط، R = انگشت حلقه، P = انگشت کوچک. علامت X هم سیمهایی که شما نباید بنوازید و همچنین علامت O هم نشان دهنده سیمهایی است که بدون گرفتن هیچ فرتی نواخته میشوند. این علائم به بهبود یادگیری گیتار و نحوه نواختن آکوردها در موقعیتهای متفاوت کمک کننده هستند. به کمک انگشت اشاره به fret تمامی رشتههای آکورد Barre نواخته میشود. به شکل گیری الگوهای متفاوت، آکوردهای مختلف به وسیله سه انگشت دیگر تشکیل میشوند. آکورد Barre برای هر بار نواختن، قابل استفاده و پرکاربرد است. برای تغییر راحت کلید میتوانید دست خود را به سمت بالا و پایین گردن حرکت دهید.
تمرین متداوم دست و انگشت: یکی دیگر از چالش یا مشکلات یادگیری گیتار در روزهای اول یادگیری هماهنگ نبودن دستها و دردهای عضلانی بعد از تمرین انگشتان است. برای حل این مشکل باید قبل از شروع به نواختن گیتار انگشتان دست را گرم کنید. به این صورت که کشش انگشتان به شما اجازه میدهد تا قبل از شروع تمرین و استرسهای بعدی، عضلات خود را شل کنید. این کار کمک بزرگی به انعطاف پذیری و به طور کلی به وضعیت عضلات شما خواهد کرد. همچنین میتوانید از لوازمی مانند توپهای درمانی، خمیر، کش و لوازم مشابه برای تمرین و بهبود عضلات انگشتان خود استفاده کنید. برای مثال میتوانید توپ نرم پلاستیکی را در کف دست خود قرار دهید و تا جایی که میتوانید به آن فشار وارد کنید.
توجه به اصول اولیه و مطالب درسی گیتار: اولین مورد از اشتباهات رایج در یادگیری گیتار، توجه نکردن به اصول اولیه و مطالب درسی گیتار یا به اصطلاح تئوری گیتار است. هنگامی که شما یک گیتار تهیه میکنید، باید زبان موسیقی را به صورت کامل فرا بگیرید. همیشه یادگیری مباحث مقدماتی به عنوان اولین مرحله ورود به یک شاخه هنر به حساب میآید. در حال حاضر برخی از گیتاریستها بدون طی کردن این مرحله نسبت به یادگیری گیتار اقدام میکنند. این موضوع باعث میشود تا گیتاریست فقط روی تعداد محدودی موسیقی تسلط داشته باشد و در نواختن گیتار با مشکل مواجه شود. البته که یادگیری مقدمات و تئوری گیتار به هنرجو کمک میکند تا خیلی راحت روی آن تسلط پیدا کند. استفاده از تئوری گیتار باعث بهبود یادگیری گیتار به صورت اصولی میشود.
جمع بندی
همانطور که میدانید گیتار قدمت طولانی دارد و توانسته تا به امروز با ایجاد سبکهای گوناگون خودش را در بین ابعاد مختلف موسیقی نگه دارد و علاقهمندان زیادی را به خود جذب کند. اما شروع یادگیری گیتار برای هر کسی به آسانی آب خوردن نخواهد بود و چالشها و مشکلاتی دارد که بهتر است با شناخت کافی وارد این حرفه شد. آموزش گیتار به شما کمک میکند تا جزئیات بیشتری از این هنر زیبا بدانید.