در این مقاله بخوانید
معرفی روشهای صافکاری + معرفی انواع دستگاههای مورد استفاده در صافکاری خودرو + نحوه استفاده از دستگاههای صافکاری + ابزارهای صافکاری با رنگ را در این مقاله برای شما توضیح دادهایم. همچنین می توانید برای یادگیری این شغل از دوره آموزش صافکاری حرفهای خودرو استفاده نمایید.
انواع روش صافکاری
صافکاری خودرو با دو روش صافکاری با رنگ و بدون رنگ انجام میشود. صافکاری بدون رنگ بیشتر برای قسمتهایی که دچار فرو رفتگی سطحی و کوچک هستند استفاده میشود. گاهی نیز آسیب بدنه بیشتر از حدی است که بتوان بدون رنگ آن را درآورد و اصلاح آن به سختی انجام میشود و در مواقعی نیز اصلا قابل ترمیم نیست که با بتونه اصلاح میشود به این روش نیز صافکاری با رنگ میگویند.
ابزار صافکاری بدون رنگ
دستگاه ساکشن و مکش
یکی از روشهای مدرن در صافکاری بدون رنگ خودرو استفاده از دستگاه مکش و ساکشن میباشد. این دستگاه تا حد زیادی به صافکار کمک میکند. نحوهی کار این دستگاه به این گونه است که با ایجاد خلاء به قسمت فرو رفتهی بدنه میچسبد. پشت آین قسمت نیز یک میله برای بیرون کشیدن آن دارد که آن را به حالت اولیه اش باز میگرداند. البته بعد از این که دستگاه ساکشن کار خود را انجام داد، همچنان قسمتهایی باقی میماند که با استفاده از چکش و مهارت خود باید قسمت های باقی مانده را صاف کند.
چسب حرارتی صافکاری
چسبهای حرارتی با استفاده از دستگاه حرارت دهنده به قسمتهای فرو رفته میچسبند و آن را بیرون میکشد. البته باید توجه داشت که بیشتر برای ترمیم فرو رفتگیهای کوچک استفاده میشود. بعد از استفاده از چسب نیز همچنان نیاز است تا بدنه کنترل شود و قسمتهای باقی مانده توسط خود صافکار درست شود. استفاده از چسب یک روش مدرن برای صافکاری بدون رنگ خودرو به حساب میآید و اگر کارتان به صافکاری افتاده باشد میتوانید صافکار را هنگام کار کردن با چسبها ببینید. این روش ساده است اما برای تکمیل آن به مهارت یک صافکار نیاز خواهد بود.
صافکاری با میلههای پی دی آر
صافکاری بدون رنگ پی دی آر با استفاده از میلههای مختلف که هر میله مخصوص قسمتها و فرو رفتگیها با شدتهای متفاوت میباشد استفاده میکند معمولا از آن برای مشکلات جزئی استفاده میکنند. ولی کار با میلهها به مهارت نیازمند است. جنس میلهها معمولا فولادی است اما شرکتهای مختلف سازنهی آن از آلیاژهای دیگری هم استفاده خواهند کرد. کار با این میله ها تا حدی صافکار را از چکش کاری خلاص میکند و این امکان را به او میدهد که کار را با خطای پایین تری انجام دهد. این میلهها نیز از ابزارهای مدرن و کاربردی صافکاری میباشد.
دستگاه هاتباکس
دستگاههای هاتباکس جدید ترین دستگاهها برای صافکاری بدون رنگ فرورفتگی های تخم مرغی شکل که نوک تیز نیستند، میباشد. این دستگاه میتواند بدون نیاز به ضربه کار صافکاری را انجام دهد. همچنین استفاده از آن باعث سوختگی رنگ نخواهد شد. بعد از استفاده نیز نیازی به کنترل و چکش کاری نخواهد بود. از ویژگیهای دیگر نیز توان دوخت سپر، بخشهای شکاف خورده و بخشهای پلاستیکی میباشد. روش کار این دستگاه استفاده از نیروی مغناطیسی میباشد که با ایجاد گرداب مغناطیسی فرو رفتگی را ترمیم خواهد کرد.
دستگاه صافکاری لیزر
دستگاه لیزر یک دستگاه است که با تاباندن اشعه به بدنه و ایجاد حرارت جنبش اتمهای فلز را بالا میبرد و کار صافکاری را به راحتی و در کمترین زمان انجام میدهد. همچنین صافکاری خودرو با کمک لیزر بسیار ظریف تر و با خطای پایینتر انجام میشود. اشعههای لیزر بسیار قوی است اما دمای ایجاد شده آسیبی به بدنه نخواهد رساند و آن را بدون آسیب دیگری ترمیم میکند. شیوهی کار لیزر به این گونه میباشد که دستگاه لیزر با تاباندن پرتوهای خود اتمهای بدنهی فلزی را به جنبش در میآورد و با استفاده از خاصیت انقباض فلز با صرف زمان کمتر و دقت بالاتر خودرو را صافکاری میکند.
دستگاه صافکاری اتوماتیک
این دستگاه یکی از انواع دستگاههای صافکاری بدون رنگ میباشد که بدون نیاز به چکش کاری صافکاری بدون رنگ را انجام میدهد. دستگاه اتوماتیک با تاباندن مستقیم تشعشعات ماکروویو به سطح بدنه اتومبیل را صافکاری میکند. این نوع دستگاه صافکاری برای هر مرکز صافکاری مورد نیاز است و استفاده از آن درجهی خطا را تا حد زیادی کاهش میدهد.
ابزار صافکاری با رنگ
برای صافکاری خودرو با رنگ نیاز است که لایهی رنگ کاملا برداشته شود زیرا مقدار آسیب بیشتر از حدی است که بتوان آن را بی رنگ در آورد. در ادامه با ابزار آن آشنا میشویم.
وسایل بتونه کاری
رنگ آمیزی خودرو نیاز به زیر سازی دارد. زیرسازی خودرو را با بتونه کاری انجام میدهند بتونه کاری گاهی برای جبران قسمتی از بدنه که قابل صاف کردن نیست مورد استفاده قرار میگیرد.
دستگاه جوش
درتصادف ممکن است براثر چروک خوردن قطعهی بدنه دچار سوراخ یا شکاف میشود که نیاز به صافکاری با رنگ میباشد. در صورت جزئی بودن آن را با جوش دادن پرمیکند.
سمباده
در صافکاری با رنگ بعد از بازگرداندن بدنه به حالت اول برای رنگ آمیزی دوباره از سمباده استفاده میشود. سمباده را با دستگاه یا به طور دستی میزنند تا برای رنگ آمیزی سطحی صاف و یکدست به دست آید.
شاسی کش
معمولا خودروهایی که به صافکاری با رنگ نیاز دارند آسیب بسیار جدی دیده اند و از قسمت شاسی اصلی دچار مشکل شداند. ابزار صافکاری با رنگ شاسیکشی معمولا جرثقیل های شاسیکش هستند. شاسیکشی جزو اولین اقدام برای صافکاری با رنگ است
نتیجه گیری
برای صافکاری خودرو باید با انواع ابزار آن و روشهای صافکاری آشنا بود. صافکاری خودرو در طی سالها رشد داشته و با ورود علم به این حوزه روشهای مدرن برای صافکاری خودرو به کار میروند. صافکارها نیز از قافله عقب نمیمانند و در تلاش هستند تا با تکنولوژی روز خود را وفق دهند. این ابزار و دستگاهها باعث میشوند که خطا به حداقل برسد و کار تمیزتر درخواهد آمد.