در این مقاله بخوانید
یوگا چیست؟ هدف یوگا + رفع باورهای غلط درباره یوگا + سبکهای امروزی یوگا + ارتباط یوگا با ادیان و قومیتها + تاریخچه یوگا در دوران مختلف تاریخ. ما در این مقاله تمامی این موارد را برای شما توضیح دادهایم. با ما همراه باشید.
همچنین شما می توانید برای فراگیری این ورزش معنوی از دوره آموزش جامع یوگا استفاده نمایید.
یوگا چیست؟
امروزه میلیونها نفر در تمام جهان تمرینات یوگا را انجام میدهند. تمریناتی که توسط اساتید برجسته یوگا از دوران باستان تا به امروز حفظ و ترویج شده است. تمرین یوگا هر روز در حال شکوفاتر شدن است. اگر از هر تمرینکننده یوگا بخواهید که یوگا را تعریف کند، احتمالاً پاسخهای بیشماری دریافت خواهید کرد. برای برخی، یوگا راهی برای ایجاد احساس خوب در بدنشان است. برای برخی دیگر، یوگا یک تمرین معنوی و برای بسیاری، یک روش زندگی است. در ادامه چند تعریف مفصل از یوگا آمده است.
- یوگا اساساً یک رشته معنوی است که مبتنی بر یک علم بسیار ظریف است که بر ایجاد هماهنگی بین ذهن و بدن فرد تمرکز دارد. در واقع یوگا هنر و علم زندگی سالم است. طبق کتاب مقدس یوگا، تمرین یوگا منجر به یکی شدن آگاهی فردی با آگاهی جهانی میشود، که نشاندهنده هماهنگی کامل بین ذهن و بدن و هم چنین هماهنگی بین انسان و طبیعت است. کسی که این یگانگی وجود را تجربه می کند یوگی نامیده می شود. به این فرد که به حالت (کایوالیا) آزادی رسیده است موکتی، نیروانا یا رهایی (موکشا) نیز گفته می شود.
- به بیان دیگر یوگا به علمی درونی اطلاق میشود که از روشهای گوناگونی تشکیل شده است که از طریق آن انسانها میتوانند این اتحاد را تحقق بخشند و بر سرنوشت خود تسلط پیدا کنند.
- یکی از بهترین تعریف ها از یوگا هم در کتاب «یوگا سوتراهای پاتانجلی» که 400 سال پس از میلاد گردآوری شده است، آمده است. در این کتاب، یوگا به عنوان «توقف سرگردانی ذهن» تعریف شده است.
هدف یوگا
هدف یوگا تحقق خود است، برای غلبه بر انواع رنجها. زندگی با آزادی در همه شئون زندگی، سلامتی و هماهنگی از اهداف اصلی تمرین یوگا خواهد بود. یوگا ثابت کرده است که هدف نهاییاش هم اعتلای مادی و هم معنوی بشریت است. ارزشهای اولیه انسانی هویت اصلی یوگا سادانا است.
یوگا همچنین معمولاً به عنوان یک سیستم درمانی یا ورزش برای سلامتی و تناسب اندام شناخته میشود. در حالی که سلامت جسمی و روانی، از فواید یوگا هستند ولی هدف یوگا گستردهتر است. تمرین یوگا به ایجاد پایه و ابزاری در انسان برای ایجاد عادات خوب، مانند نظم و انضباط، عزت نفس و عدم دلبستگی کمک می کند.
این تمرین همچنین راهی برای توانمندسازی شما برای انتخاب آگاهانه برای داشتن یک زندگی سالم و رضایت بخش است. امروزه، بسیاری موافقند که کلمه « یوج » که یوگا از آن مشتق شده است؛ به حالات درونی بزرگتری مانند وضوح، آرامش و شادی اشاره دارد.
تاریخچه توسعه یوگا
اعتقاد بر این است که تمرین یوگا با طلوع تمدن آغاز شده است. منشأ علم یوگا هزاران سال پیش، بسیار قبل از تولد اولین ادیان یا سیستمهای اعتقادی، است. در افسانه یوگا، شیوا به عنوان اولین یوگی یا آدی یوگی شناخته میشود. چندین هزار سال پیش، در سواحل دریاچه کانتیساروار در هیمالیا، آدی یوگی دانش خود را به ساپتاریشیها یا هفت حکیم افسانه ای انتقال داد و آنها هم به شرق، شمال آفریقا و آمریکای جنوبی رفتند و یوگا را در آن مکانها گسترش دادند. با این حال، در شبه قاره هند بود که سیستم یوگا کامل شد.
مهرها و بقایای فسیلی تمدن دره ایندوس ساراسواتی و چهرههایی که یوگا سادانا را انجام میدهند، حضور یوگا در هند باستان را اثبات میکند. آداب و رسوم اجتماعی امروزی هند که به عنوان سرزمین یوگا شناخته میشود، نشان دهنده عشق به تعادل زیست محیطی، احترام نسبت به سایر عقاید و دیدگاهی دلسوزانه نسبت به همه مخلوقات است. اهمیتی که در یوگا و به طبع آن در هند به سلامتی همه جانبه، اعم از فردی و اجتماعی، داده می شود آن را به یک عمل شایسته برای مردم از همه ادیان، نژادها و ملیت ها تبدیل می کند.
حضور یوگا در سنتهای عامیانه، تمدن دره سند، میراث ودایی و اوپانیشاد، سنتهای بودایی و جین، دارشاناس، حماسههای مهابهارات و رامایانا، سنتهای خداباورانه شیواها، وایشناواها و سنتهای تانتری اثبات شده است. علاوه بر این، یوگای اولیه یا ناب در سنت های عرفانی جنوب آسیا تجلی یافته است جایی که یوگا تحت هدایت مستقیم گورو تبلیغ می شد و او هم به ارزش معنوی اهمیت ویژهای میداد
دوره ودایی
خورشید در دوره ودایی بیشترین اهمیت را در یوگا داشت. عمل «سوریا نامسکارا» ممکن است بعداً به دلیل این تأثیر اختراع شده باشد. پرانایاما بخشی از مراسم روزانه و تقدیم قربانی بود. اگرچه یوگا در دوره پیش از ودایی انجام می شد و شواهد تاریخی وجود یوگا در دوره پیش از ودایی (2700 قبل از میلاد) موجود است ولی کتاب مدونی از آن دوره در دست نیست. حکیم بزرگ ماهارشی پاتانجلی از طریق یوگا سوتراهای خود، شیوه های موجود در آن زمان یوگا، معنای آن و دانش مربوط به آن را نظاممند و مدون کرد. پس از پاتانجلی، بسیاری از حکیمان و استادان یوگا با اعمال و ادبیات خود سهم زیادی در حفظ و توسعه یوگا داشتند.
دوره کلاسیک
دوره بین 500 قبل از میلاد تا 800 پس از میلاد به عنوان دوره کلاسیک در نظر گرفته میشود که برجستهترین دوره در تاریخ و توسعه یوگا نیز محسوب میشود. سه نوع یوگای یوگا گیان، باکتی یوگا و کارما یوگا در این دوره ظهور کردند. این سه نوع یوگا هنوز هم عالیترین نمونه خرد بشری هستند و حتی امروزه مردم با پیروی از روشهایی که در این سه نوع یوگا نشان داده شده است، آرامش پیدا میکنند. در همین دوره بود که به جنبه ذهن اهمیت داده شد و به وضوح از طریق سبک سادانا یوگا، این اهمیت آشکار شد. در این دوره تاریخی یوگا به نحوی تغییر کرده بود که ذهن و بدن فرد را تحت کنترل درمیآورد تا فرد آرامش را تجربه کند.
دوره پست کلاسیک
دوره بین 800 پس از میلاد تا 1700 پس از میلاد به عنوان دوره پست کلاسیک شناخته شده است. آموزههای بزرگ آچاریاترایا، آدی شانکراچاریا، رامانوجاچاریا و مادهاواچاریا در این دوره برجسته بودند.
دوره مدرن
دوره بین 1700 تا 1900 بعد از میلاد به عنوان دوره مدرن یوگا در نظر گرفته می شود که در آن یوگاچاریاهای بزرگ، رامانا ماهارشی، راماکریشنا پارامهانسا، پارامهانسا یوگاناندا، ویوکاناندا و غیره در توسعه راجا یوگا مشارکت داشتهاند.
اکنون در دوران معاصر، همه نسبت به تمرینات یوگا در جهت حفظ، نگهداری و ارتقای سلامت اعتقاد دارند. یوگا با آموزههای شخصیتهای بزرگی که نام بردیم تا به اینجا رسیده است.
رفع باورهای غلط در یوگا
برای بسیاری، تمرین یوگا به هاتا یوگا و آساناها (تمرینات فیزیکی) محدود میشود. اساسا، هاتا یوگا یک فرآیند آماده سازی است تا بدن بتواند سطوح بالاتری از انرژی را حفظ کند. یوگا با آماده کردن بدن فرد شروع میشود، سپس نفس، ذهن و خود درونی او را آماده میکند.
ارتباط یوگا با ادیان و قومیتها
یوگا به هیچ دین، نظام اعتقادی یا جامعه خاصی پایبند نیست و همیشه یک راه برای رفاه درونی انسانها بوده است. هرکسی که یوگا را تمرین میکند، صرف نظر از ایمان، قومیت یا فرهنگ خود، میتواند از مزایای آن بهرهمند شود.
سبکهای امروزی یوگا
امروزه سبک آسانای یوگا که بیشتر بر روی حالتهای فیزیکی متمرکز است، رواج دارد. این سبک در اوایل قرن بیستم توسط سری تیرومالای کریشناماچاریا توسعه یافت. سپس، سه تن از شناختهشدهترین شاگردان او سبکهای خاصی از یوگا را توسعه دادند که هر کدام چیزهای متفاوت و مفیدی برای ارائه داشتند.
بسیاری از سبکهایی که امروزه تمرین میشوند از این سه فرد تکامل یافتهاند، از جمله سبک یوگای وینی، که در آن ژستها با تنفس در ارتباط هستند تا دنبالهای روان، پویا و خلاقانه ایجاد کنند.
- K. S. Iyengar: خالق سبک یوگای آینگر
- Pattabhi Jois: خالق سبک آشتانگای یوگا
- T. K. V. Desikachar: خالق سبک وینی یوگا
راههای یادگیری یوگا
امروز، ما در موقعیتی بینظیر برای یاد گرفتن یوگا قرار داریم چرا که راههای بیشماری برای یادگیری و تمرین یوگا وجود دارد: از باشگاهها، سالنهای ورزشی، مراکز اجتماعی و مدارس گرفته تا ویدیوهای آنلاین و کانالهای رسانههای اجتماعی. همچنین میتوانید با شرکت در کنفرانسها و آموزشها در سرتاسر جهان کاملاً خود را غرق یوگا کنید.
شما در موقعیت بهینهای هستید و میتوانید از همین امروز تمرین یوگای خود را شروع کنید یا اگر قبلا شروع کردهاید آن تقویت کنید و طوری تمرین کنید که به بهترین شکل از سلامت و رفاه خود محافظت کنید. آموزش یوگا باید توسط افراد آگاه، با تجربه و عاقل انجام شود. تدریس یوگا توسط یک فرد خوب، متعادل، یکپارچه، راستگو، پاک، شفاف برای خود و خانواده و جامعه و ملت و طبیعت و انسانیت مفیدتر خواهد بود.
در حال حاضر، آموزش یوگا توسط بسیاری از مؤسسات برجسته یوگا، کالجهای یوگا، دانشگاههای یوگا، بخشهای یوگا در دانشگاهها، جوامع خصوصی ارائه میشود. بسیاری از کلینیکهای یوگا، مراکز آموزشی و درمانی یوگا، واحدهای مراقبت بهداشتی پیشگیرانه یوگا، مراکز تحقیقاتی یوگا و غیره در بیمارستانها، داروخانهها، موسسات پزشکی و مجموعههای درمانی تأسیس شدهاند.
محبوبیت یوگا
ما در دنیای مدرنی زندگی می کنیم که در آن ذهن و سیستم عصبی ما به طور مداوم تحریک میشود. یوگا فضایی را برای کند کردن ذهن و بازگرداندن حس تعادل فراهم می کند. در سال 2016، ژورنال یوگا و اتحادیه یوگا تحقیقی به نام یوگا در آمریکا انجام دادند. آنها دریافتند که 36.7 میلیون نفر در حال تمرین یوگا هستند. این افزایش 50 درصدی نسبت به سال 2012 است! مشخص نیست که دلیل مستقیم این رشد و افزایش محبوبیت یوگا چیست، اما چنین علاقهای ممکن است به خاطر مزایایی باشد که یوگا و تمرینهای ذهنی آن ارائه می دهند.
فواید یوگا
یوگا علاوه بر این که به بدن فیزیکی شما کمک میکند میتواند منجر به افزایش موارد زیر هم شود.
- انعطاف پذیری
- استحکام، قدرت
- تحرک
- تعادل
در طول یوگا، بدن شما طیف گسترده و متنوعی از حرکات را پشت سر میگذارد تا بعدا بتواند با دردها و تنشها مقابله کند. یوگا نه تنها به شما و بسیاری از ورزشکاران کمک می کند تا از بدن خود بیشتر آگاه شوید، بلکه به شما امکان میدهد این عدم تعادلها را برطرف کنید و بدن خود را ورزیده و آماده نگه دارید.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات یوگا 118فایل نیز دیدن فرمایید.